«Вінницягаз Збут» заявила, що із вартості кубометра газу отримує лише 19 копійок

«Вінницягаз Збут» заявила, що із вартості кубометра газу отримує лише 19 копійок

За отримані гроші «Вінницягаз Збут» організовує весь комплекс адмінпослуг з постачання газу клієнтам

Лише 19 копійок, або 2,2%, отримує ТОВ «Вінницягаз Збут» із встановленої Урядом вартості газу 8,55 грн/м куб.  Решта коштів іде транзитом на спеціальні рахунки, та з них майже  90%, або 7,48 грн,  отримує НАК «Нафтогаз України».  

Згідно з постановою Кабінету міністрів України, ТОВ «Вінницягаз Збут» виконує функції постачальника природного газу зі спеціальними обов’язками для населення Вінниччини. Переважну більшість клієнтів компанії становлять побутові споживачі блакитного палива, а це 451 тис. сімей.

За отримані тарифні 19 копійок з кожного кубометра «Вінницягаз Збут» організовує весь комплекс адмінпослуг з постачання газу клієнтам. Процес включає збір коштів за поставлений газ, облік розрахунків в розрізі кожного споживача, організацію роботи Контакт-центру та центрів обслуговування, друк та донесення рахунків за газ тощо.  Іншого джерела доходів, крім торговельної надбавки, компанія не має.

З 1 січня 2019 року на Вінниччині стартувала монетизація субсидій для оплати житлово-комунальних послуг. Згідно з новим порядком бюджетні кошти субсидій будуть зараховуватися на облікові записи споживачів в «Ощадбанку». Далі банк має розрахуватися за субсидіанта з надавачами комунальних послуг, в тому числі за спожитий природний газ.

«Однак, при цьому державний «Ощадбанк» хоче утримати з ТОВ «Вінницягаз Збут» 0,7% комісійної винагороди від загальної суми перерахованих коштів субсидій. Тобто, за кошти державної допомоги, які мають транзитом пройти через рахунки постачальника газу, «Вінницягаз Збут» має тепер ще й заплатити шалену комісію – третину з тих самих 19 копійок. Ці  витрати не були враховані Урядом при формуванні розміру торговельної надбавки постачальника газу. Відповідно, підприємство не має джерел для їх оплати», - пояснює директор «Вінницягаз Збут»  Василь Сопільник.

У «Вінницягаз Збуті» підкреслюють, що в процесі монетизації прибуток банку буде формуватися за рахунок вимивання коштів надавачів комунальних послуг. Для виправлення ситуації необхідно визначитися із розміром та джерелом фінансування банківської комісії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: