Виробники електроенергії не повинні платити акцизний збір

Виробники електроенергії не повинні платити акцизний збір
Консультант з питань функціонування енергоринку України Кшиштофом Рогульскі

«В Україні акциз на електроенергію запроваджений не правильно»

Виробники електроенергії в Україні не повинні платити акцизний збір за генерацію струму і зараз це відбувається не правильним чином, оскільки такий платіж мають здійснювати кінцеві споживачі електроенергії – населення та підприємства.

Про це в інтерв’ю виданню Главком заявив Кшиштоф Рогульський, консультант уряду з питань функціонування енергоринку, відповідаючи на питання щодо намірів держави запровадити акцизний збір на виробництво електроенергії з відновлюваних джерел.

«В Україні акциз на електроенергію запроваджений не правильно. Акциз – це податок, який завжди сплачує кінцевий споживач, а не генерація, яка виробила електроенергію. Коли акциз платять споживачі, тоді не важливо, яка вона – «зелена», «чорна» чи «атомна», – сказав Рогульський.

За його словами, акциз має з’являтися тоді, коли електроенергія приходить в дім до споживача.

«Це точно так, як з пляшкою горілки. Не платить акциз той, хто виробив цю горілку, а платить той, хто її купив», - пояснив експерт.

Він додав, що конфлікт уряду з інвесторами в зелену енергетику відбувається саме через те, що принцип сплати акцизного збору на ринку електроенергії є не правильним.

«Якщо в Україні буде введено таку модель (платить споживач – ред.), тоді не буде проблем з виробниками «зеленої» електроенергії», – підкреслив Рогульський.

Нагадаємо, Кабінет міністрів на початку червня зареєстрував законопроєкт №5600 щодо внесення змін до Податкового кодексу, яким, серед іншого, пропонується ввести акцизний збір на зелену енергію в Україні за ставкою 3,2%. 1 липня цей законопроєкт був підтриманий в парламенті у першому читанні.

5 липня профільні асоціації відновлюваної енергетики заявили, що наміри Кабміну запровадити акцизний збір на зелену електроенергію є порушенням наданих раніше гарантій державою та порушенням зобов’язань перед міжнародними інвесторами, і тому ця норма має бути виключена із законопроєкту №5600 щодо внесення змін у Податковий кодекс України.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: