За рік санкції обвалили рубль на 20% вартості

За рік санкції обвалили рубль на 20% вартості

У 2019 експерти очікують сильних коливань курсу

Рубль за 2018 рік втратив майже п'яту частину вартості до долара через введення західних санкцій і загрози нових

Рубль за 2018 рік втратив 21,1% вартості до долара і 15,5% - до євро. Два попередні роки рубль до долара зміцнювався (на 6,3% в 2017 році і на 16,5% в 2016 році), а по відношенню до євро курс зростав тільки в 2016 році (на 18,5%), у 2017 році рубль просів до європейської валюти на 7,2%.

За даними Мосбіржі, за підсумками останніх в цьому році торгів 29 грудня курс долара становив 69,8 руб., курс євро - 79,99 руб. Починався рік для рубля з інших рівнів - 57,6 руб. / дол. і 69,2 руб. / євро.

Російська валюта в минулому році пережила дві хвилі падіння, головним тригером яких стали антиросійські санкції: в квітні введення санкцій проти публічних компаній Олега Дерипаски, в серпні / вересні - загроза нових санкцій проти російського держборгу і держбанків. Пікових за 2,5 року значень обвал рубля досягав у вересні - до 70,5 руб. / дол. і 81,8 руб. / євро.

На санкції наклалася ще одна негативна для російської валюти тенденція - виведення інвесторами коштів з ринків, що розвиваються. Сьогоднішні ризики щодо ринків, що розвиваються формуються двома факторами: жорсткістю монетарної політики в розвинених країнах і торговим конфліктом між США і Китаєм, вважає головний аналітик російського інвестиційного банку «БКС Прем'єр» Антон Покатович.

ФРС США підвищила в минулому році ставку чотири рази (до 2,25-2,5%, в 2019 році планується ще два підвищення) і продовжила розпродаж фінансових активів, скуплених під час дії антикризової програми кількісного пом'якшення (QE). Таким чином Федрезерв зменшує доларову масу. Європейський центробанк (ЄЦБ) продовжує тримати ставку на нульовому рівні, але в грудні оголосив про завершення своєї QE.

Геополітичні ризики і виведення коштів з ризикових активів країн, що розвиваються, в американські держоблігації продовжать впливати на рубль і в 2019 році, кажуть експерти. Їх прогнози щодо курсу російської валюти на наступний рік розходяться дуже сильно - від 65 до 75 руб. до долара - в залежності від розглянутих сценаріїв, які враховують різний ступінь болючості нових західних санкцій, рівень цін на нафту і можливі шляхи розвитку американо-китайського торгового конфлікту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: