Збільшення розміру туристичного збору може знищити дрібний бізнес — Палатний

Збільшення розміру туристичного збору може знищити дрібний бізнес — Палатний

З 1 січня 2019-го були введені нові правила стягнення туристичного збору, які урівнюють розмір податків для готелів різних категорій

Збільшення розміру туристичного збору може знищити дрібний бізнес, який працює у сфері туризму. Про це заявляє нардеп, голова парламентського комітету з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний у себе в Facebook.

Він нагадав, що з 1 січня набули чинності зміни до статті 268 Податкового кодексу України, якими вводяться нові правила стягнення туристичного збору. Відтепер для однієї особи за кожну добу проживання податок становитиме до 0,5% для внутрішнього туризму та до 5% для в’їзного туризму від розміру мінімальної заробітної плати.

На думку нардепа, ці зміни можуть негативно позначитися на діяльності малого та середнього бізнесу у сфері туризму.

«Такі зміни до Податкового кодексу б’ють по малому та середньому бізнесу, адже урівнюють розмір податків для готелів різних категорій, в тому числі й для бюджетних, малих готелів, хостелів, що напряму загрожує їх фінансовому стану і штовхає іти в тінь», - пояснив Палатний.

Нардеп додав, що «в жодній країні світу ставка туристичного збору не прив’язується до розміру заробітної плати». Крім того це означає, що з підвищенням мінімальної зарплати буде зростати розміру податку, і це потягне за собою зростання вартості готельних номерів.

Нагадаємо, у Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ) підрахували, що у 2019 році туристичний збір не може перевищувати 20,86 грн за добу розміщення для українських туристів та 208,65 грн (близько 6,5 євро) для іноземних туристів.

За даними МЕРТу, встановлення граничного розміру туристичного збору цілком відповідає світовій практиці. Ставки різняться від 1 до 9 євро. Наприклад, у Римі він становить від 3 до 7 євро залежно від класу готелю.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: