Дмитро Добродомов: Думаю, вже на цьому тижні я вийду з Блоку Порошенка

Дмитро Добродомов: Думаю, вже на цьому тижні я вийду з Блоку Порошенка

«У мене другий рейтинг у Львові після Садового»

Дмитро Добродомов – один з тих депутатів від БПП, які, всупереч загальній партійній позиції, нещадно критикують ініціативи уряду та президента. За це в кулуарах його встигли охрестити чи не найголовнішим «розхитувачем коаліції» і звинуватити в повсякчасному голосуванні всупереч зі своєю фракцією.

Справи Блоку Порошенко Добродомова, дійсно, зараз мало хвилюють. Він зосереджений на розбудові власної політичної кар’єри. Керівник медіа-холдінгу ZIK у недалекому минулому сьогодні Добродомов займається розкручуванням політичного руху «Народний контроль», з яким розраховує показати добрий результат на місцевих виборах, особливо на рідній Львівщині.

Депутат зізнався «Главкому», що з дня на день планує остаточно розпрощатись з президентським блоком. Добродомов також допускає, що вже восени може зчепитись з Андрієм Садовим в боротьбі за крісло мера Львова.

-- «Яценюк живе в своїх ілюзіях і вважає, що вся країна теж має в них жити»

Ви серед тих депутатів, які входять в так зване «антипрем’єрське» крило, за що вас вже прозвали «розхитувачем» коаліції. Весною на Арсенія Яценюка «посипались» звинувачення щодо корупційних схем в уряді на суму 7,6 млрд гривен (В результаті близько 4 тисяч ревізійних перевірок, за словами екс-голови Держфінінспекції Миколи Гордієнка, було встановлено факти збитків на суму понад 7,6 млрд грн. – ред.) і це було сприйнято його оточенням як цілеспрямована атака. Зі сторони це саме так виглядало.

За півроку перебування в парламенті я зрозумів, що більшість людей, які сюди обрались, не готові і не бажають працювати. Я працюю в комітеті з питань протидії корупції. Без сумніву, корупція в нас процвітає, але з вуст очільника уряду – в нас її майже немає. Будь-який факт, який ми піднімаємо на рівні профільного комітету, – заперечується. Я був в Литві на 6-й парламентській асамблеї, де за закритими дверима, без журналістів, нам прямим текстом казали: ми не знаємо, як з вами далі вести перемовини, перестаньте красти гроші.

Коли Гордієнко заявив про розкрадання великих сум в уряді, депутати почали наполягати на створенні ТСК з питань розслідування корупції в уряді. Натомість парламент проголосував за створення робочої групи на основі правового і антикорупційного комітетів. Це була група депутатів без особливих повноважень. ГПУ саботувала роботу цієї групи, нам заборонили давати якісь відомості. Але хочу зазначити: коли приходили керівники держпідприємств, працівники профільних міністерств, то там лунали дуже цікаві факти, які підтверджували: те, що оголошує Гордієнко (в достатній кількості – не у всій), є правдою.

Ця група більше не збирається?

Наразі вона завершила свою роботу, а її керівник Борислав Береза надав звіт щодо нашої роботи. До речі, нещодавно СБУ підтвердило одну з тих тем, яку нам довелося дослідити. Я так розумію, вони отримали стенограму розмов нашої групи щодо ситуації в компанії «Енергоатом»… Там була корупційна схема щодо закупівлі уранового концентрату, коли через офшорну фірму купувався урановий концентрат за $90 за кілограм, а в офіційній документації була вказана вартість $138 за кілограм (10 червня в СБУ заявили про підозру державним підприємствам «Енергоатом» та «Східний гірничо-збагачувальний комбінат» у системних порушеннях і зловживаннях при закупівлі уранового концентрату. Прямі збитки від цієї оборудки спецслужба оцінила в майже $10 мільйонів – «Главком»).

Робоча група називала конкретні прізвища депутатів, які мають вплив на державне підприємство, розставляли своїх людей, працювали з ними. Інформацію про це ми передали в правоохоронні органи («Наглядає» за «Енергоатомом» давній соратник Яценюка – Микола Мартиненко, - «Главком»). Тому коли кажуть, що я «розхитую» коаліцію, то в мене зустрічне питання – хто розхитує ситуацію в державі? Улюблена забавка політиків: це коли ти говориш щось проти, то ти або розхитуєш ситуацію, або «ти –рука Москви».

У справі розслідування діяльності уряду ви отримували підтримку вашої фракції і Банкової? Тому що виглядає так, ніби ви з депутатом Сергієм Капліним – такі собі одинаки у фракції.

Про підтримку Банкової скажу: за продовження роботи робочої групи з питань розслідування діяльності корупції в уряді (бо нам дали дуже маленький термін) з БПП проголосував 61 депутат із 144-х. Це вам відповідь на запитання про підтримку Банкової.

Тобто, підтримувала, але не явно…

В нас була головна мета – зробити справи публічними, щоб їх не замовчали, не «закатали». Мене дуже непокоїть, чому призначили Ігоря Білоуса – колишнього очільника Державної фіскальної служби – на посаду голови Фонду держмайна. Чому досі ніхто досі не дослідив факти корупції в ДФС? (В лютому прем’єр-міністр Арсеній Яценюк дав наказ провести службове розслідування щодо керівництва Державної фіскальної служби, якою на той момент керував Білоус, – ред.).

Ну, Фонд держмайна – це ж президентська квота..

Я до цього і підвожу. І тут раптом на фракції піднімається питання про те, що ми Білоуса пропонуємо на Фонд держмайна. А в мене питання – з нього вже зняті звинувачення? Прем’єр-міністр не виходив і не казав: що все це була неправда, я помилився, ця людина достойна… Тут не питання в прізвищі Білоуса. Тут питання принципу: якщо він не справився на одній високій посаді, то хіба можна пропонувати таку людину на посаду голови Фонду держмайна? Але фракція «Блоку Порошенко» абсолютно спокійно все це сприймає. Тому в мене тут абсолютні розбіжності з фракцією.

Також кричуща ситуація спостерігається в МВС – перед призначенням нового уряду, коли Арсен Аваков приходив на засідання фракції, йому відверто казали і навіть Юрій Луценко підтримував – таку людину як Чоботар не можна призначати. (Сергій Чоботар – колишній заступник міністра МВД, звільнений після скандалу з побиттям журналістів телеканалу ZIK – «Главком») На цій людині реально немає, де клеймо ставити. Але Аваков так сказав: шановні, я тут призначаю того, кого вважаю за потрібне. Йому не цікава наша думка. В МВС досі працюють його заступниками Віталій Сакал та Василь Паскал – люди, які підпадають під «автоматичну» люстрацію (Паскалу приписують погрози притягнення до кримінальної відповідальності активістів Майдану – «Главком»). Тому можна не дивуватись, чому гучні справи не розслідуються, а інші – закриваються.

Не розумію, чому всі вчепилися до постаті Яценюка. Всі документи щодо досліджень нашої групи були відправлені в правоохоронні органи. Реакції з боку прем’єра не було, хоча це ж його відповідальність. Я не вбачаю особисто якихось дивідендів від політичної боротьби з політичним трупом – Арсенієм Яценюком. Я не вихований так, щоб бити ногами лежачого, а він сам себе вже давно поховав в політичному плані. В мене питання відповідальності – де гроші, Сєня? Де ці кошти, про які заявляли в Держфінінспекції і де наслідки цих розслідувань? Де покарані керівники держпідприємств, ті, хто курував профільні напрямки, де повернуті гроші? Якщо прокуратура порушила 12 кримінальних справ щодо діяльності уряду, то давайте дочекаємось розслідування (в квітні слідчі ГПУ направили запит до ДФІ з метою надання даних щодо виявлення збитків за період з вересня по грудень 2014 року, тобто за період діяльності уряду Арсенія Яценюка – ред.). Головна мета роботи депутатської групи – щоб ми не замовчали це.

Зараз розслідування триває?

Яценюк обіцяв прийти на засідання нашої робочої групи, але так і не прийшов. Була формальна відписка на наш запит, що це все складає службову таємницю. А у нас є доступ до державної таємниці, це в наших повноваженнях. Яценюк – це людина, яка живе в своїх ілюзіях і вважає, що вся країна теж має в них жити. Обман і підміна понять стають нормою.

Хочете сказати, що і Президент все це покриває?

В мене є дуже велике бажання на цю тему поговорити з Петром Порошенко. Думаю, що до нього просто не доходить ця інформація. Гадаю, що це відбувається на такому рівні – до нього доносять, що розслідування йде, треба стільки-то часу. Але наступає момент істини – питання результату. Якщо зараз не буде результату, то, вочевидь, не тільки в мене, але і у вас будуть питання до того, хто що покриває.

-- «Максимальний тариф на газ з усіма накрутками – 5200 гривень тисячу кубів»

Ви воюєте з необґрунтованим підвищенням комунальних тарифів. Їх все ж знизять?

Будуть знижувати. Ми досліджуємо в межах робочої групи ПАТ «Укргазвидобування» – компанію, яка видобуває український газ. Він, як ви розумієте, має зовсім іншу ціну – фігурує ціна його собівартості в 900 гривень за тисячу кубометрів. Це в районі $50. Плюс транспортування, плюс решта – ну, $70–80. Але це не $240, які є зараз… 15 млрд кубометрів газу видобуває тільки «Укргазвидобування», а є ще інші компанії. Чітко по ревізіям, які я прискіпливо вивчав, 3,7 млрд кубів українського газу ідуть не на потреби населення, а на потреби комерційних структур. Тобто, суто на потреби олігархів. А потім ми компенсуємо це російським газом і піднімаємо тарифи. Я вже мовчу про інші зловживання – наприклад, «Укртрансгазу» – там 25 тисяч газонокосарок замовили на 2015-й рік по тендерах, дуже дороге елітне вино та коньяк для якихось профільних санаторіїв. Вони так і не пояснили, навіщо вони за бюджетні кошти це беруть. Але це все дрібниці в порівнянні з тим, коли ми говоримо про мільярди кубів газу.

В уряді наполягають на тому, щоб ціна на газ для населення і підприємств була однакова, якраз щоб унеможливити оборудки з дешевим-дорогим газом.

Коли кажуть про ринкову ціну на газ, я завжди кажу – покажіть мені ринок. Якщо там є один представник – це не ринок. Надра в Україні, згідно Конституції належать народу, тобто газ народний. Потрібно зобов’язати приватні компанії, які працюють на території України продавати газ населенню. Щодо тарифу, то, однозначно, він буде зменшений. Я спеціально зустрічався, як мінімум, з трьома фахівцями. Вони мені розписували цей тариф і ми вийшли на максимум зі всіма накрутками – 5200 гривень за 1 тис. куб. м, але ж це не 7200. Потрібно пояснювати людям, за що вони платять.

Коли можна очікувати зниження тарифів?

Тарифи завжди затверджуються до опалювального сезону. Восени тарифи зменшать, вийде Арсеній Яценюк та назве це своїм досягненням. Буде проведена індексація пенсій, зарплат – і все це він також назве своїм досягненням. Чому? Бо в кінці жовтня будуть місцеві вибори. У нас же все переводиться в політичну площину. Якщо зараз є профіцит бюджету, то, будь-ласка, проіндексуйте зараз людям доходи. Чому індексацію не можна провести в червні, а в жовтні за три тижні до виборів це чомусь стане можливим? Все дуже просто.

-- «Якщо Аваков хоче «дати в рило» – то нехай підійде і дасть»

Ви дуже критикуєте Арсена Авакова, звинувачуєте його в бездіяльності, корупції, хамстві, навіть підписували постанову щодо його звільнення. Наразі ми не бачимо, чи допомогла чимось та постанова.

Щодо хамства Авакова. Я піднімав питання про корупцію в зоні АТО – контрабанди вантажівками, потягами, називав конкретні цифри. Я проаналізував уважно, хто відповідає за блокпости – це виключно працівники МВД. Коли називають суму в 10 млн гривень за проходження одного потягу – це абсолютна правда, 50 тисяч гривень за одну вантажівку – це також правда.

Ну, от Порошенко в Маріуполі запевнив, що це має припинитись.

Сподіваюсь. Я пов’язую призначення Павла Жебрівського головою Донецької обласної військово-цивільної адміністрації з вирішенням і цієї проблеми. Він раніше в Генпрокуратурі очолював антикорупційне управління. Коли Аваков каже, що дасть в рило, – то питання: про яку Європу ми говоримо? (Арсен Аваков, коментуючи ситуацію з арештом нафтопродуктів Сергія Курченко, заявив, що може не витримати і «дати в рило» доброзичливцям, які говорять неправду на адресу МВС – ред.). Якщо міністр дозволяє собі на такому рівні спілкуватись і якщо він хоче «дати в рило» – то нехай підійде і дасть. Ми офіційно запрошуємо Авакова на засідання нашого профільного комітету, а він взагалі не з’являється. Ситуація з Чоботарем для мене була останньою крапкою…

Чим, до речі, ця історія завершилася?

Нічим. Чоботаря хотіли призначити радником МВД. Тільки завдяки нашій публічній позиції – він ним не став. Але заступником став його родич – Олексій Тахтій. Він раніше працював в Адміністрації Президента, коли її очолював Сергій Льовочкін.

Чоботар, коли коментував свою відставку, казав, що іде через наклеп та змовницькі публікації щодо його персони.

Нагадаю, що в Литві було створене Управління розвідки та протидії підпільним фінансовим схемам, яке виключно перевіряє декларації і статки всіх чиновників. А у нас Яценюк раніше оголошував про те, що кожне міністерство буде перевірятися. Запитайте його – а де хоч одна декларація перевірена? У Литві якщо є неспівпадіння з майном всієї родини до декларації – різниця в 15 тисяч євро – це все має підлягати конфіскації. Є запитання по системі закупівель для армії – хто, як, за якими цінами, де і що закуповував. Думаю, що там і Аваков, і Чоботар замішані. Ми не будемо здивовані, коли я нагадаю, що вони робили в листопаді і грудні 2014-го року…

А що вони робили?

Через кого йшло екіпірування Національної гвардії? Кому перераховувались гроші, хто на цьому заробляв? Це все пов’язані між собою люди, причому, не просто бізнесовими інтересами, а родинними. Приведу простий приклад: Сергій Пашинський, котрий зараз офіційно є головою наглядової ради «Укроборонпрому». По-перше, він суміщає дві посади? По-друге, його син Антон в «Укроборонпромі» займає посаду керівника департаменту. Всі знають про діючий закон про запобігання і протидію корупції, який прямо забороняє працю родичів, але коли голова наглядової ради сина призначає в департамент… І всім пофіг.

-- «З Кривецьким і Димінським в мене складні стосунки»

Зараз в парламенті обговорюється створення повноцінної депутатської групи «Укроп». Кажуть, що з БПП «на вихід» готуються близько 7 депутатів, з «Народного фронту» приблизно стільки ж. Вас туди звали?

Запрошували, але я відмовився. Я позитивно до цього ставлюся, як би це не дивно звучало. В нас же, насправді, немає опозиції. Є утворення з недобитків Партії регіонів, але я не вважаю їх опозицією – вони не конструктивні і не авторитетні. Тобто, таке демократичне утворення як «Укроп» має стати конструктивною опозицією.

А чому ви відмовились до нього вступити?

Ми йдемо на місцеві вибори «Народним контролем» – це громадський рух. Ми збираємо всю активну громадськість і кажемо: народ, визначайтеся самі, ми вам просто даємо законну платформу. 4 липня плануємо провести з’їзді.

Ви явно хочете повторити успіх «Самопомочі», яка також починала з громадської організації. А зараз роздає свою франшизу на регіони.

У «Самопомочі» інші цілі. Садового я знаю років 12 – для вас він один, а я знаю його зовсім іншого… В мене багато питань до нього щодо діяльності у Львові, купи скандалів, пов’язаних з майном, з Євро-2012. Для мене дуже важливо, щоб в наш рух потрапило якомога більше адекватних людей, тому я особисто їжджу Україною. Це не принцип «Самопомочі». «Самопоміч» працює на одне – щоб рано чи пізно їхній лідер став президентом. Наш рух не носить характеру лідерського типу. Ви колись чули про те, щоб я називав себе лідером партії?

Проте ми чули, що вашу силу фінансує колишній депутат зі «Свободи» Ігор Кривецький.

Тоді поясніть мені, чому в одній статті в ЗМІ нас фінансує Льовочкін, в іншій – Медведчук? Ми дзвонили кільком редакторам, питали, хто замовник. Вони кажуть – «Народний фронт». Ну, тоді все ясно.

Щодо стосунків з Кривецьким, то нас з ним називають ледь не ворогами. Ми зі «Свободою» мали, м’яко кажучи, не прості стосунки. Ми їх активно критикували за їхні схеми, які провадились в міській раді Львова. Десь – за участю Садового, а десь – йому на противагу. У мене з Кривецьким достатньо складні стосунки. Тому фінансування ним нашої політичної сили, м’яко кажучи, виглядало б дуже дивним. Також називали, що нас фінансує Коломойский…

Ну, тут зрозуміло. Пан Димінський – його партнер, а ви працювали до депутатства на каналі Димінського.

На жаль, з Димінським я в дуже складних стосунках. Ніякого впливу Димінський на мене, як на народного депутата не має. Це я можу гарантувати абсолютно.

Тобто ви у Львові з усіма побили горщики?

Якщо мені б дуже хотілося працювати під якимось олігархом, то напевно, я б це давно робив. Але мені це не цікаво. Так от – Кривецький мене не фінансує і не має жодного відношення до мене. Я останній раз його бачив роки півтори потому.

За яких обставин?

Ну, ми ж живемо в одному місті. В мене було кілька судів зі «Свободою», а Кривецький намагався зі мною переговорити з приводу того, що ми, як він виразився, «мучимо «Свободу» під замовлення. Це стосувалось тієї теми, що Фаріон все-таки була в Комуністичній партії. Він хотів, щоб ми перестали це робити, мовляв, скоро вибори… «Свободівці» потім не приходили до нас на ефіри на ZIK, хоча ми їх запрошували, а потім вони казали, що це ми блокуємо їх.

А ви не намагались домовитись зі «Свободою» створити один фронт проти Садового?

Я не дуже розумію, як це – проти Садового. У мене другий рейтинг у Львові після Садового, тому всі говорять про це. Мені деякі ініціативи «Самопомочі» подобаються, я їх підтримую. В тому числі, публічно і на голосуваннях. Деякі ініціативи взагалі не подобаються, наприклад, під місцеві вибори (законопроект № 2831-2). Фактично на всю країну хочуть внести правки в закон під Садового. Ми ж розуміємо, що вибори мера це, по суті, перший тур для Садового в президентських виборах.

Які правки ви маєте на увазі?

Там їх кілька. Про зменшення кількості депутатів, але я вважаю, що на сьогоднішній день це обмежує потрапляння в парламент представників громадського середовища. Друге – величезні грошові застави. Де людям взяти 60 тисяч гривень? Третє – якщо людина є кандидатом в мери, то вона вже не може іти в міськраду по списку. Такий закон розробляли представники «Самопомочі» – саме вони наполягали на цьому і мені це дуже не сподобалось. Декларувати одне і робити інше – це погано.

Ви збираєтеся на вибори мера Львова?

Я чекаю закон про вибори. Можливо. Подивлюся на ситуацію.

-- «90 відсотків матеріалів я отримав від абсолютних подонків»

Ми правильно розумію, що для того, щоб розвивати бренд «Народного контролю», вам доведеться вийти з фракції БПП?

Так.

Коли це станеться?

Думаю, вже на цьому тижні. Та вийти з фракції – це не означає вийти з коаліції. Я підтримував коаліційну угоду, всі здорові ініціативи я завжди підтримую. Якщо ти ідеш на вибори окремою політичною силою, напевно, не дуже коректно надалі перебувати у фракції. До того ж часто моє голосування не співпадає з голосуванням фракції.

Чому говорять, що ваш рух «Народний контроль» курує заступник голови Адміністрації Президента Віталій Ковальчук?

Напевно, тому що ми давно маємо дружні стосунки. В 2012 році я ішов від «Удару» (Ковальчук був одним з лідерів партії Кличка, - «Главком») на виборах, але після того, як не пройшов, не вступив в «Удар». Більше того, треба віддати належне партії – вона пропонувала мені за своєю квотою не лише пряму підтримку висунення від БПП, а навіть місце в списку. Та я відмовився.

Ви виходите з фракції через те, що у вас свій політичний проект, чи ще й тому, що у вас є до неї претензії?

Можна це назвати і претензіями. Насправді, ця фракція – збірна солянка. Це надто складне утворення занадто складних різних груп в цьому блоці.

Де будете брати кошти на кампанію?

Коломойський, Ахметов чи Льовочкін – це один рівень бажаючих дати кошти. Але цих грошей ми не візьмемо. Ми зосереджені на підтримці малого та середнього бізнесу. І, наприклад, не беремо більше 50 тисяч гривень від однієї особи.

Неправда, що на діяльність партії потрібні величезні гроші. Багато хто каже, що Добродомов купив собі абонемент на Шустера. Але це не так. Ми часто спілкуємось з Шустером, йому дуже подобаються наші ідеї…

Ідеї, підкріплені абонементом, ще більш подобаються…

Я ж сам – директор телеканалу і на це все дивлюсь по-іншому. Цих абонементів в мене немає. Я навіть в п’ятницю вибираю куди іти – на «Чорне дзеркало» чи на Шустера. Більше того, якщо йду на «Чорне Дзеркало», а не на Шустера, потім Савік ображається...

Ви ж розумієте, що вас запрошують на ТВ, щоб за вашою допомогою «гасити» Яценюка.

Моя суб’єктивна думка – деякі матеріали щодо фактів корупції, які я отримую, в мене з’являються не просто так. Мені їх, умовно кажучи, підсовують. Але, з журналістського досвіду скажу, що 90% матеріалів я отримав від абсолютних подонків – від людей, які хотіли або помститись, або змістити когось з посади. Для мене неважлива мотивація: важливо, чи відповідає цей факт дійсності, чи ні.

-- «Я поставив підпис за відставку Шокіна»

Чим, на вашу думку, завершиться історія з відставкою Наливайченка?

Чим воно завершиться, мені важко сказати. Але я вважаю, що це питання не на часі, особливо після його заяв щодо резонансних корупційних схем, в яких брали участь високопосадовці. Все залежить від подання: якщо в формулюванні буде написано лише «не справився з роботою» – воно занадто слабке, значить йде якийсь перерозподіл. СБУ – достатньо вагома структура, щоб такі речі вирішувались «з бухти-барахти». Позиція неоднозначна і в коаліції, і у фракції «Блоку Порошенка» зокрема.

Ви вважаєте, що Порошенко не прогнозував таку позицію коаліції?

На жаль, я не був на засіданні фракції за його участі, але знаю, що Порошенко аргументував свій крок. Треба вислухати звіт голови СБУ. Сподіваюсь, що Наливайченко прийде до нас і можна буде задавати питання щодо розслідування майданівських справ, щодо звинувачень Гордієнка, закінчуючи останніми справами про нафтопродукти… Тоді я особисто для себе буду робити висновки.

У керівництва вашої фракції така логіка, що депутати заважають Президенту використати його конституційне право.

Я б не так на це дивився. Тоді в мене питання – а міністр МВС, Генпрокурор справились зі своєю роботою? Наприклад, Шокін не з’явився на нашій групі щодо розслідування звинувачень Гордієнка і навіть заступника не прислав. Я це розцінюю як саботаж. Зараз по залу ходить лист з підписами за відставку Шокіна, і я підписався попри негласне рішення фракції не підтримувати цього. Я, до речі, не голосував за Шокіна чи не єдиний з фракції, бо людина з системи просто не здатна її змінити. Хоча він і кращий з тих, що є, але не видно результатів. Якщо в нас не справилась одна силова гілка, то всі інші справляються? Давайте тоді ставити питання і по Авакову, і по Шокіну, і по Наливайченку.

Я розумію, що кадрова політика передбачає певні суб’єктивні і політичні рішення. Але треба було спочатку питання по Наливайченку проговорити щонайменше з керівниками фракцій, зрозуміти, як це буде сприйнято, а потім виносити. А зараз дійсно виходить цікава ситуація, коли Президент хоче виконати своє конституційне право, а депутати, в тому числі, деякі з Блоку Порошенка, не готові це підтримати, тому що не розуміють мотиваційної частини.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: