Глава «Укренерго» Всеволод Ковальчук: 30 ключових менеджерів компанії пройдуть перевірку на детекторі брехні

Глава «Укренерго» Всеволод Ковальчук: 30 ключових менеджерів компанії пройдуть перевірку на детекторі брехні
Глава «Укренерго» Всеволод Ковальчук
Фото: УНІАН

Чим завершились обшуки Генпрокуратури в Національній енергетичній компанії «Укренерго»

12 липня фактично на декілька годин був паралізований мозковий центр єдиної енергосистеми України,  диспетчерське управління якою здійснює «Укренерго». Причина - обшуки НЕК «Укренерго».  Генеральна прокуратура пояснила їх необхідністю проведення досудового розслідування одразу щодо  декількох злочинних фактів. Зокрема, керівний склад компанії звинувачений у зловживанні владою та службовим становищем, а також в організації злочинної схеми розкрадання державних коштів.  

Генпрокуратура повідомила про ймовірність виявлення підтасовки тендерної документації співробітниками «Укренерго» та ще й за участі осіб Національної комісії з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Усі ці дії нібито здійснювалися для закупівлі товарів, робіт і послуг у підконтрольних підприємств за значно завищеними цінами. Чи прозоро здійснює діяльність державна енергокомпанія, намагаються з`ясувати й міжнародні  організації, зокрема, ініціатива CoST Ukraine та Transparency International Ukraine, але вони поки що мовчать.

Цікаво, що хвиля обшуків прокотилася одразу після того, як наприкінці червня в Брюсселі керівник «Укренерго» Всеволод Ковальчук підписав угоду про умови майбутнього об’єднання енергосистем України з енергосистемою Європи. За даними Ковальчука, одразу ж на його мобільний телефон почали надходити образи та погрози. Натяк на те, що об’єднання з лібералізованими ринками європейських країн суперечить інтересам українських монополістів. Після обшуків на сайті «Укренерго» з’явилось повідомлення у якому акценти щодо останніх подій були розставлені таким чином: «комусь не вдалося «заробити» на наших закупівлях певні суми, комусь і досі в цьому плані «Укренерго» переходить дорогу».

Дивує й те, що Генпрокуратура, не допитавши підозрюваних посадових осіб, повернула всі вилучені документи, речі та гроші. «Це був пресинг, типовий стиль роботи українських правоохоронних органів», - заявив Ковальчук. За його даними, загальна сума коштів, зекономлених з часу запровадження восени 2015 року політики прозорості держзакупівель на 1 липня 2017 року перевищила 6,7 млрд грн. Економія досягнута на всіх типах закупівель – зовнішніх, що здійснюються за кредитні кошти міжнародних фінансових інституцій (МБРР, ЄБРР, ЄІБ) та внутрішніх: як технічних (реконструкція енергооб’єктів, будівництво ліній, заміна обладнання), так і адміністративних. Частково економія була досягнута і за рахунок ревізії вже укладених договорів шляхом підписання додаткових угод зі зменшення вартості.

«Главком» звернувся до керівника НЕК «Укренерго» Всеволода Ковальчука з проханням прокоментувати суть претензій Генпрокуратури, а також пролити світло на інформацію, яку поширив корпоративний сайт щодо осіб, які начебто зацікавлені осідлати фінансові потоки  «Укренерго».

Глава «Укренерго» Всеволод Ковальчук (Фото: politinfo.com.ua)Глава «Укренерго» Всеволод Ковальчук (Фото: politinfo.com.ua)

Що шукали співробітники Генпрокуратури і що знайшли в «Укренерго»?

Що знайшли? Про це краще запитати у правоохоронних органів, бо вони не забрали нічого, крім документів, які ми їм і так добровільно надали. Вони здійснюють досудові слідчі дії в рамках кримінального провадження. Відповідно до заяви генпрокурора, нібито у нас створено злочинне угруповання, яке краде мільярди гривень. Усе це виглядає дивно, враховуючи, що ми є одним із лідерів з економії державних коштів.  Тільки за період мого керівництва цією компанією ми зекономили 6,7 млрд грн. Думаю, ці слідчі дії  підтвердять факт, що «Укренерго» здійснює свою діяльність прозоро і ефективно.   

З метою підтвердженням такої позиції, я особисто вже пройшов поліграфічні дослідження (детектор брехні – «Главком»). Днями такі дослідження пройдуть ще 30 ключових співробітників «Укренерго», після чого ми зробимо публічний звіт, щоб усі могли побачити, що менеджмент  здійснює свою діяльність точно не з корупційних мотивів.

Хто саме перевіряв вас на детекторі брехні?

Я звернувся до Всеукраїнської Асоціації поліграфологів і мені там рекомендували поліграфолога, але я точно не пам’ятаю назву компанії, в якій він працює. Потім я попросив ще кількох поліграфологів здійснити експертизу зазначеного дослідження.

І які результати показав цей прилад?

За результатами дослідження, ймовірність того, що я не маю жодної причетності до звинувачень  Генпрокуратури, становить 98,7%.

«Багато відомих людей прагнуть, щоб нинішній менеджмент компанії припинив роботу»

Кого конкретно звинувачують у неправомірних діях?

Звинувачують компанію «Укренерго» – там поіменного не називають. Тобто звинувачують усіх посадових осіб, які мають відношення до процедур закупівлі, планування, будівництва, фінансової діяльності, управління великими проектами – всі вони входять в перелік цих 30 співробітників. 

Яку юридичну силу мають показники детектора брехні для Генпрокуратури?

Звичайно, для Генпрокуратури вони не мають юридичного статусу, якщо сам слідчий не ухвалить рішення долучити це до справи як доказову базу. Але оскільки це, мабуть,  суперечить меті Генпрокуратури, то навряд чи це буде здійснено.

Розкажіть про обсяги закупівель компанії «Укренерго»?

Загальний обсяг закупівель - не лише через систему «Прозоро», а й за кошти міжнародних фінансових інституцій (кредити Світового банку, Європейського інвестиційного банку та ЄБРР - «Главком») за останній 21 місяць, тобто за період мого керівництва цією компанією, склав приблизно 14 млрд грн. У процесі закупівель ми зекономили 6,7 млрд грн, тобто понад 40% усіх коштів.

Хто ж може посягати на фінансові потоки «Укренерго», саме на це натякає корпоративний сайт компанії, де були оприлюднені повідомлення після обшуків. Тобто менеджмент компанії не виключає, що впливові гравці на ринку ініціюють обшуки правоохоронними органами?

У нас є багато зацікавлених олігархічних угруповань навколо «Укренерго». Хтось зацікавлений у постачанні обладнання, яке вони виробляють, в тому числі в Україні. Ще дехто має бажання впливати на процес зменшення нашої ринкової активності та відкриття конкуренції на ринку електроенергії. Є й такі, що виступають проти ідеї синхронізації  української енергосистеми із загальноєвропейською. Я думаю, багато є відомих людей, які прагнуть, щоб нинішній менеджмент компанії припинив свою роботу.

«Запланована синхронізація наших енергомереж з європейськими – це удар по бізнесу Ахметова»

Когось конкретно з олігархів ви можете назвати?

Думаю, ви і сама можете подивитися на результати тендерів, і зробити необхідні висновки.  

Поговоримо про закупівлі в ПАТ «Запоріжтрансформатор». Цей завод належитьдо групи «Енергетичний стандарт» бізнесмена Костянтина Григоришина.

Протягом останніх півтора року цей завод - один із найбільших постачальників обладнання для «Укренерго». І буквально за кілька тижнів буде оголошено великий тендер на закупівлю трансформаторів за процедурами міжнародних фінансових інституцій. У даному випадку - за кошти німецької кредитної установи з відбудови KfW (на реконструкцію підстанцій на сході  України  KfW надала кредит 150 млн євро – «Главком»).

За якими цінами «Укренерго» купує українські трансформатори? Порівняйте їх, будь-ласка, з цінами таких світових лідерів, як АВВ, Siemens, Daewoo?

Якщо порівняти ціни на продукцію Запорізького трансформаторного заводу на тих перших тендерах, які потім були скасовані, внаслідок чого я став керівником «Укренерго» (історія «трансформаторів Григоришина» відома тим, що обладнання закуповували  за цінами, значно вищими ринкових – «Главком»), тому що попередній менеджмент пана Григоришина не зміг довести своєї об’єктивності в закупівлях, то ціни знижені у 2,2 разу і вони приблизно на 5,7% нижчі за продукцію азійських виробників і десь на 20-30% дешевші за продукцію європейських виробників.

Хочете сказати, що звинувачувати вас у особливому ставленні до інтересів олігарха Григоришина немає підстав?

Це було б трошки дивно, враховуючи, що за 21 місяць завод недозаробив близько 2 млрд грн, порівняно з тим, що вони планували. Плюс додатково - за несвоєчасне постачання завод був оштрафований на понад  $1 млн.

Чи зустрічались ви з Григоришиним?

За його ініціативою – він особисто, ні, не пробував.

А Ви з ним?

Я теж (сміється). Але були інші люди, які, посилаючись на нього, намагалися вплинути на наші рішення.

Які у вас стосунки з ДТЕК Ріната Ахметова?

У нас із ДТЕК військовий нейтралітет. Коли ми покращуємо умови конкуренції на ринку, вони, як правило, починають якісь судові процеси, або ж роблять спроби відповідного впливу через різні гілки влади в Україні. Але оскільки всі наші дії спрямовані не на персональні проблеми компанії ДТЕК, а на розвиток енергоринку загалом, тому я не думаю, що компанія ДТЕК є однією з найбільш постраждалих від нашої діяльності, якщо чесно. Але запланована на найближчі роки синхронізація наших енергомереж з європейськими – це, однозначно, буде удар по монопольному становищу цієї компанії на ринку України.

Наталка Прудка, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: