Грип та пневмонія. Як пережити епідемію без паніки

Грип та пневмонія. Як пережити епідемію без паніки
В Україні зараз розповсюджуються три штами грипу: два з них – грип А – H3N2 і H1N1, і грип B. Вони циркулюють щороку

Головний інфекціоніст країни радить не чекати, відразу звертатись до лікаря, бо вже за п’ять діб можуть настати смертельні ускладнення

У Міністерстві охорони здоров’я повідомляють: протягом тижня 17-23 грудня в Україні на грип та ГРВІ захворіло 216,2 тис. осіб, 64,9% з яких — діти віком до 17 років. Країною переважно шириться вірус грипу А(H3N2).

При цьому від початку епідемічного сезону проти грипу вакциновано всього 145,3 тис. осіб, констатують у МОЗ.

Загалом станом на початок цього тижня захворюваність в Україні на 8,3% перевищувала епідемічний поріг, а у восьми областях епідемічні пороги перевищено до 38,2%: Донецькій, Житомирській, Київській, Луганській, Одеській та Чернігівській — на 25%, Сумській та Хмельницькій — на понад 25%. Зафіксовано і перші смертельні випадки внаслідок грипу: з життя пішли чотири людини, і всі вони належали до груп ризику.

Активність грипу в Європі. В Україні (як і в Грузії та Вірменії) на середину грудня було зафіксовано середню інтенсивність поширення вірусуАктивність грипу в Європі. В Україні (як і в Грузії та Вірменії) на середину грудня було зафіксовано середню інтенсивність поширення вірусу

Головний інфекціоніст Міністерства охорони здоров’я Ольга Голубовська розповіла «Главкому», чим цьогорічні штами грипу є особливі, і для кого вірус є смертельно небезпечним.

Ольга Голубовська, завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. О. БогомольцяОльга Голубовська, завідувач кафедри інфекційних хвороб НМУ ім. О. Богомольця

Які штами грипу поширені в Україні і чим вони небезпечні

В Україні зараз розповсюджуються три штами грипу: два з них – грип А – H3N2 і H1N1, і грип B. Вони циркулюють щороку.

Найбільш небезпечним є грип типу А. Н1N1 здатен за три дні викликати первинне ураження легень, первинні вірусні пневмонії, які у свою чергу викликають так званий гострий респіраторний дистрес-синдром дорослих (важка форма дихальної недостатності, - «Главком»), що є основною причиною смерті.

Якщо раніше в Україні боялися вірусу H1N1, який викликає первинну пневмонію і є основною причиною смерті у молодих людей – до 50 років, то зараз домінує штам H3N2, так званий Сінгапур, який викликав важку епідемію грипу в США в минулому році. Тоді за сезон у Сполучених Штатах загинуло близько 80 тис. осіб (для порівняння, в пандемічний сезон 2009/2010 рр. в США загинули 13 тис. чоловік).

І сьогодні цей штам циркулює в Україні, і основна смертність від цього штаму – у дітей і літніх людей. Ми вже бачимо велику кількість хворих на грип, і наростає кількість смертей.

Хто належить до груп ризику

Найнебезпечнішим грип є для дітей до двох років і дорослих, старших 65 років. Також у групі ризику люди з цукровим діабетом, надмірною вагою, ті, хто має проблеми із серцево-судинними захворюваннями або із захворюванням легень, вагітні, а також ті, хто приймає ацетилсаліцилову кислоту (аспірин – «Главком»).

Коли очікувати піку захворюваності

Вже зараз кількість хворих стрімко росте, і епідеміологічний поріг в цілому по Україні вже перевищено. Треба враховувати, що у нас ніколи не оголошують епідемії. Наприклад, зараз в Україні справжня епідемія кору, але офіційного оголошення про це немає. Нам, клініцистам, немає різниці, оголошена епідемія чи ні, а достатньо того, що велика кількість хворих і є перші смерті.

До епідемії грипу Міністерство охорони здоров’я повинно готуватися з кінця серпня-початку вересня: перевіряти в регіонах, наскільки укомплектовані лікарні, дізнаватися, що необхідно закупити.

Амбулаторії повинні бути забезпечені препаратами для специфічного лікування, яке зменшує кількість ускладнень, госпіталізацій тощо. Але зараз чомусь доступ до цих препаратів, зокрема до «Таміфлю», в амбулаторній практиці обмежені, їх важко знайти в аптеках, що дуже погано.

Крім того, лікар повинен розуміти, з якими пацієнтами він має справу, і якщо людині у випадку захворювання на грип варто очікувати важкого перебігу хвороби, медик має пояснити, як пацієнту себе убезпечити, як себе поводити у випадку захворювання. Завдання первинної медико-санітарної допомоги, на мою думку, це профілактика: будь-яку хворобу краще попередити, ніж потім мати з нею справу. Це особиста справа кожної людини, слідувати рекомендаціям лікаря чи ні, але перш за все людина повинна бути правильно поінформована.

Коли вакцинуватися

Вакцинуватися потрібно, і навіть зараз ще не пізно зробити щеплення проти грипу. Але слід розуміти: щеплення повністю не запобігає захворюванню.

Вакцини проти грипу не входять у календар щеплень, їх не закуповує держава, тому вакцину треба купувати в аптеках самостійно. В Україні продаються декілька видів вакцини, які мають захистити від найпоширеніших штамів вірусу: «Ваксігрип Тетра» (виробник – «Санофрі Пастер», Франція) та «ДжисФлю» (виробник – «Грін Кросс Корпорейшн», Південа Корея).

Ці вакцини якісні, безпечні: що французька, що корейська.

Але як показує практика, в аптеках знайти їх зараз досить важко.

Кому протипоказана вакцинація проти грипу

Щеплення від грипу мало кому протипоказані. Але не можна вакцинуватись людям, які мають важкі алергічні реакції: є ризик ураження нервової системи в перші шість тижнів після вакцинації.

Чому наступає смерть від грипу

Серед всіх респіраторних захворювань грип є єдиним, де маємо хоч і не абсолютний, але достатньо ефективний засіб специфічної терапії. Але при цьому дуже важливо, щоб хворий вчасно звернувся по допомогу до медиків, які мають призначити необхідне лікування. Вчасно - це перший-другий день хвороби.

При необхідності хворого можуть направити на стаціонарне лікування. Наприклад, госпіталізації потребують хворі на грип у важкому стані: у кого спостерігається важке дихання, температура тіла вище або дорівнює 38,5 градусів, яку не можна збити медикаментами, а також люди старші 65 років.

Грип небезпечний тим, що вже за п’ять діб вірус призводить до ускладнень, які можуть призвести до смерті. Основне найтяжче ускладнення грипу - важка вторинна пневмонія.

У Міністерстві охорони здоров’я рекомендують викликати екстрену медичну допомогу, якщо з’явились такі ознаки: 
  • задишка,
  • висипи на шкірі,
  • кровохаркання,
  • синюшний відтінок шкіри,
  • блювання та пронос,
  • біль в грудях,
  • зниження тиску,
  • сповільнений пульс,
  • аритмія,
  • порушення свідомості,
  • судоми.

Як відрізнити грип від звичайної застуди

Грип, на відміну від ГРВІ, розпочинається раптово, з підвищення температури (зазвичай вище 38 градусів), а впродовж періоду хвороби різко виражені ломота в тілі, озноб, головний біль і біль у м’язах, а ГРВІ - зазвичай починається поступово і супроводжується відчуттям загального нездужання.

Для встановлення діагнозу, вирішення питання про специфічної терапії, з огляду на відсутність у нас широкого доступу до молекулярних методів дослідження, можна користуватися швидкими тестами як на первинному рівні, так і в клініці. Тільки пам'ятайте, що негативний результат цього дослідження не є повною гарантією того, що у вас немає грипу.

Крім того, є експрес-тести на грип, які можуть видавати результат за 15 хвилин, але серед цих тестів є значний відсоток помилкових результатів. Тому лікарі, в першу чергу, повинні звертати увагу на симптоми: наявність болю за грудною кліткою (трахея), зернисті висипи у носоглотці і відсутність нежиті в перший день хвороби, який з’являється на другий-третій день.

Симптоми

Грип

ГРВІ

Різкий та гострий початок хвороби

Характерний. Людина часто навіть може вказати конкретний час, коли захворіла

Нехарактерний. Початок хвороби зазвичай поступовий

Температура

Піднімається різко, зазвичай вище 38

Може бути, але зазвичай в межах 37-37,5

Нежить, закладеність носа

Може з’явитись на 2-3 день

Виникає в перші дні, часто - перший симптом ГРВІ

Чхання

Найчастіше немає

Найчастіше є

Кашель

Найчастіше з’являється на другу добу захворювання, часто спричиняє біль за грудиною

Не різко виражений, найчастіше з’являється одразу, разом з болем у горлі

Біль у горлі

Зазвичай не характерний, може з’явитись на 3-4 день захворювання

Найчастіше з’являється одразу, має виражений характер

Головний біль, біль у м’язах

Є

Одразу немає, може з’явитись, якщо виникають ускладнення

Відчуття втоми, млявість

Є

Виникає, якщо висока температура тримається більше доби

Безсоння

Є і може зберігатись ще 2-3 тижні після хвороби

Може з’явитись, якщо висока температура тримається більше доби

Дискомфорт в очах

Часто з’являється почервоніння очей, світлобоязнь, сльозотеча

При аденовірусній інфекції може виникати відчуття піску в очах, при інших ГРВІ найчастіше немає

Чи допоможуть противірусні препарати

З противірусних препаратів для лікування грипу в Україні доступний поки «Озельтамівір»: ніякі інші лікарські засоби з противірусною активністю не замінять його застосування. Наприклад, до такого противірусного препарату як «Ремантадину» більшість штамів вірусу грипу стійкі, тому його недоцільно застосовувати ні для лікування грипу, ні для профілактики.

«Озельтамівір є ефективним, але тільки якщо почати його приймати у перші 48 годин після появи перших симптомів грипу (бажано взагалі в перші години): пізніше грип може викликати ускладнення. Адже у випадку захворювання на грип людина через п’ять днів або починає одужувати, або з’являються ускладнення, зокрема пневмонія, які можуть призвести до смерті.

Якщо грип людина переносить легко, і якщо хворий не належить до групи ризику, то лікарі можуть і не призначати противірусний препарат. Коли форма хвороби є важкою, це видно з першого дня: температура підіймається вище 38,5 градусів.

На ринку також є препарати, ефективність яких для лікування і профілактики грипу не є доведеною. Про це зокрема попереджає Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (США) – FDA.

В FDA стверджують, що скоріш за все шахрайськими є ті препарати, які обіцяють: зменшити тяжкість і тривалість грипу, підвищують імунітет, є нібито безпечною альтернативою вакцинації, запобігає зараженню грипом, є нібито ефективним засобом для лікування грипу і забезпечує швидке одужання, або ж підтримує природну імунний захист для боротьби з грипом.

Яна Степанковська, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: