«Дешевше найняти адвоката». Юрист дав пораду батькам, яких столична влада змушує платити за дитсадок

«Дешевше найняти адвоката». Юрист дав пораду батькам, яких столична влада змушує платити за дитсадок
Юрист стверджує, що нововведення Київради позитивно сприймуть кияни

Незареєстровані у Києві батьки платитимуть щомісяця за перебування дитини у дитсадку від 3,5 тисяч гривень

Юрист громадського об’єднання «Батьки SOS» Роман Бондаренко вважає, що незареєстрованим у столиці батькам, яких влада примушує платити за перебування дитини у садочку, дешевше буде об’єднатися і скасувати через суд рішення Київської міськради. Про це правник розповів у інтерв’ю «Главкому».

За словами Бондаренка, вартість оплати за перебування у комунальному садочку разом з харчуванням однієї дитини на місяць - 3,5 тис. грн. 

«Але якщо незареєстрованим батькам за перебування дитини у садочку доведеться платити 3,5 тис. грн на місяць, то дешевше об’єднатися і звернутися до адвоката», - вважає юрист.

Бондаренко стверджує, що з 6,5 тис. дітей, які у Києві в 2019 році підуть в садочки, тільки дві тисячі на даний момент підтвердили статус киянина. «За найскромнішими підрахунками, в бюджет батьки дітей без реєстрації будуть щомісяця перераховувати 15,7 млн грн. За рік це буде 189 млн грн. Це ті кошти, які очікує отримати Київська міська влада», - зазначає юрист.

Водночас Бондаренко зауважує, що такі нововведення Київради позитивно сприймуть кияни.

«Місць у садочках немає. А тут їм нададуть пріоритетність у черзі. І треба ж врахувати, що саме кияни матимуть право голосувати на виборах за представників місцевої влади», - наголошує Роман Бондаренко.

Юрист зазначає, що у рішенні міськради написано, особи, які не зареєстровані або не надали інших документів, передбачених рішенням, оплату за навчання у дитсадочку здійснюють або самі, або за допомогою коштів місцевої влади тієї територіальної громади, де зареєстрована дитина, або один із батьків.

«Але немає механізму, як територіальні громади будуть обмінюватися коштами, що це будуть за суми тощо. Може бути так, що в територіальної громади і немає тих грошей, щоб покрити перебування дитини в садочку столиці», - говорить Бондаренко.

На думку юриста, в ідеалі, це має відбуватись так: наприклад, дитина, що ходить у садочок у Києві, зареєстрована у Вишгороді, і київська влада звертається до міськради Вишгорода і просить перерахувати кошти за перебування цієї дитини у дитсадку. «Батьки не повинні брати участь у цьому процесі», - вважає Бондаренко.

Нагадаємо, Київська міська рада з 1 січня запровадила нові правила для перебування у дитячих садочках столиці дітей, які не зареєстровані у місті. Батьки таких дітей тепер повинні платити за перебування їхньої дитини у комунальному садочку Києва, або плату за дитину повинні покривати з бюджету того міста чи села, де вони прописані, адже столична влада відмовляється платити за них.

Безоплатно відвідувати дитсадки можуть також діти, чиї батьки живуть в орендованій квартирі, але договір оренди оформили офіційно.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: