Кому в Києві роблять тести на коронавірус і куди скаржитися в разі відмови

Кому в Києві роблять тести на коронавірус і куди скаржитися в разі відмови

У Києві для тестування на коронавірус має бути направлення лікаря

У медзакладах столиці є 13 тисяч експрес-тестів

У столиці роблять тести на коронавірус усім, хто отримав направлення, хто звернувся із симптомами, схожими на Covid-19, у першу чергу до свого сімейного лікаря. Про це мер Києва Віталій Кличко повідомив під час онлайн-пресконференції.

«Є чимало випадків, коли люди просять зробити їм тест, аби просто перевірити себе. Але ж треба розуміти, що тести, які з такими складнощами закуповує місто, можуть знадобитися справді хворій людині, - сказав мер. - Утім, якщо у вас таки є підстави зробити тест, але вам відмовили, звертайтеся зі скаргою на гарячу лінію КМДА 15-51. Або на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я».

Він підкреслив, що, на думку лікарів, робити масове тестування всіх мешканців міста - недоцільно. І організаційно забезпечити його практично неможливо.

«Жодна країна в світі не забезпечує масове скринінгове тестування всіх громадян. Це підтверджують і фахівці Всесвітньої організації охорони здоров’я, і китайські лікарі, з якими ми теж консультуємося», - сказав Кличко.

«Купити тест на коронавірус, і зробити його самостійно – неможливо. Експрес-тести роблять тільки лікарі в медзакладах столиці. Пацієнту із симптомами захворювання медики мають зробити спочатку експрес-тест на коронавірус. Якщо тест позитивний, лікарі беруть зразок для ПЛР тесту. Тобто, вже для лабораторного дослідження, щоб підтвердити чи спростувати діагноз», - наголосив мер Києва.

Він також зазначив, що в медзакладах столиці є сьогодні 13 тисяч експрес-тестів, за допомогою яких встановлюють попередній діагноз. Тестів же ПЛР у лікарнях міста та лабораторному центрі вже зроблено понад 3,5 тис. І кількість таких тестів у столиці сьогодні теж достатня.

Щодо тестів ПЛР українського виробництва, мер столиці зазначив, що в Україні таких поки що немає. 

«Наскільки я знаю, Міністерство охорони здоров’я замовило 2 мільйони тестів вітчизняним інститутам. І наступного тижня очікують першу їх партію – 20 тисяч. Наскільки вони будуть якісними і ефективними – побачимо на практиці використання», - зазначив Кличко.

Нагадаємо, за даними Центру громадського здоров'я України, протягом 9 квітня за результатами досліджень вірусологічної референс-лабораторії у Києві підтверджено 348 випадків Covid-19. За минулу добу коронавірус виявлено ще у 13 киян.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: