Невідомі спаплюжили старовинний фонтан «Самсон» на Контрактовій (фото)

Невідомі спаплюжили старовинний фонтан «Самсон» на Контрактовій (фото)
Скульптура «Самсон, який роздирає пащу лева» усередині ротонди стала рожевою
Фото: Главком

Фонтан «Самсон» потребує реставрації

Невідомі пофарбували в рожевий колір фонтан «Самсон» - один із найстаріших фонтанів Києва, який є окрасою Контрактової площі.

Таким його побачив сьогодні, 4 вересня, кореспондент «Главкома».

Крім того, павільйон-ротонда розписана різними написами чорною фарбою.

«Самсон» було споруджено у 1748 році – він один із перших у столиці фонтанів. Мурований павільйон-ротонду було виконано архітектором І. Григоровичем-Барським. Тоді фонтан був навпроти будівлі магістрату, саме він і назвав цю споруду Феліціалом (це й досі можна почути від киян).

22_03.Такою скульптурна група була раніше

Сьогодні назву фонтан має від скульптури усередині ротонди – «Самсон, який роздирає пащу лева» - з неї ллється струмінь води. Перша скульптурна група була дерев’яною, згодом її замінили більш міцним матеріалом. Саме з цього часу, а це були 1800-ті роки, стали кияни називати фонтан іменням дужого Самсона.

За легендою, фонтан знаходиться на місці священного джерела, від якого залежить доля столиці. Говорять, що поки існує джерело, не пересихає вода – то доти й стоятиме сам Київ. Є думка, що для цього й було збудовано фонтан, який має таку давню історію та пережив уже не одну війну та революцію. А ще кажуть, що коли випити води із фонтану «Самсон» - то залишишся назавжди жити у Києві.

Нагадаємо, у серпні у сквері на вулиці Сагайдачного у Києві невідомі обмалювали всі лави та урни і запустили у фонтан миючий засіб.

17 липня вранці у воді фонтану на Контрактовій площі було виявлено мильний розчин.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: