Невтішний прогноз еколога: дихати в Києві легше не стане

Невтішний прогноз еколога: дихати в Києві легше не стане

У Києві дуже серйозні проблеми з екологічною обстановкою

У багатьох великих містах світу через карантинні обмеження покращилася екологічна ситуація. Але, як показали події останніх тижнів, в Україні все відбувається навпаки. І хоча сьогодні киянам вже легше дихати, розслаблятися поки рано. Про проблеми з навколишнім середовищем розповіла голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко в програмі «Карантин» на телеканалі «Київ».

Зокрема, еколог зазначила, що індекс забруднення повітря QIAir, згідно з яким минулого тижня на кілька днів Київ виявився найбільш забрудненим містом планети, не істина в останній інстанції. Оскільки цей індекс обчислює компанія, що займається виробництвом обладнання для очищення. Тому краще спиратися на дослідження фахівців і моніторинги. Але і вони згодні з тим, що в столиці дуже серйозні проблеми з екологічною обстановкою, і пов'язані вони не лише з наслідками пожеж.

«В останні роки постійно скорочується площа зелених насаджень в Києві. В цей складний період вони могли б стати порятунком. Не дарма парки називають зеленими легенями міст. До того ж у нас було загоряння в Голосіївському лісі, нашому природному заповіднику», - розповіла Тимочко.

Ще одна давня столична проблема - утилізація побутових відходів. Нещодавно Всеукраїнська екологічна ліга провела інспекцію контейнерів для сміття в густонаселених спальних районах міста. На вихідні в деяких місцях побутові відходи мешканців взагалі не вивозилися. Крім того, в сміттєвих баках зараз повно використаних захисних масок і рукавичок, які, не виключено, використовувалися при контакті з зараженими коронавірусом. Все це без будь-якої спеціальної утилізації потраплятиме на звалища.

Ще одна проблема - забруднення водних об'єктів і, зокрема, Дніпра. «Дуже правильно, що під час задимлення в мерії вирішили поливати вулиці. Але не забуваємо, що все це також потрапляє в стоки. Залишки після дезінфекції, миючих засобів, використання яких сьогодні зросло в багато разів, все це також забруднює Дніпро», - вказала еколог.

Що ж до зменшення кількості вихлопних газів автомобілів, то тут, на думку Тимочко, ситуація не надто покращилася. Адже насправді машин на міських дорогах, як і раніше, дуже багато.

Як відомо, наразі триває ліквідація пожеж у лісах на Житомирщині та в Чорнобильській зоні.

Раніше глава МВС Арсен Аваков назвав причину брудного повітря у Києві. Він зазначив, що пожежі на Житомирщині є причиною забруднення повітря у Києві та області.

Внаслідок пожеж різко підвищився рівень забрудненості повітря у Києві. За словами київського мера Віталія Кличка, радіаційний фон у столиці та Київській області у межах норми.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: