Сезон отруєнь грибами відкрито: після вихідних шість киян в реанімації
Киян закликають ставитися до споживання грибів відповідально
За результатами вихідних із гострим отруєнням грибами у токсикологічній реанімації столичної Лікарні швидкої медичної допомоги опинилося шість осіб. Одну особу вже переведено до стаціонарного відділення у задовільному стані, стан інших п’ятьох – досить важкий. Про це повідомила директор Департаменту охорони здоров’я КМДА Валентина Гінзбург.
«Важливо, що всі пацієнти не просто мають кишкові та інші розлади через неправильне приготування чи вживання грибів, а страждають на справжні гострі отруєння неїстівними грибами», – зауважила Гінзбург.
Вона закликала киян ставитися до споживання грибів відповідально і після такої трапези уважно прислухатися до свого організму.
«Пам’ятаймо, що симптоми отруєння можуть бути різними. Це залежить від виду грибів, способу вживання та навіть від загального стану здоров’я людини», – розповіла директор Департаменту охорони здоров’я КМДА.
Наприклад, після вживання неякісних страв із сироїжок, недоварених осінніх опеньків, сатанинських грибів, несправжніх дощовиків вже за 30-60 хвилин можуть з’явиться нудота, блювота, біль у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла. Такі отруєння здебільшого не призводять до летальності, однак можуть мати серйозні наслідки для системи травлення.
За півгодини – дві години після вживання червоних мухоморів, волокониць, отруйні речовини яких вражають нервову систему, людина потерпає від галюцинацій, розладу або втрати свідомості, порушення дихання та серцевої діяльності.
Найбільш отруйними є токсини блідої поганки, мухоморів білого і смердючого, сморжів і деяких інших грибів. Підступність їх у тому, що отрута, потрапивши до шлунку, протягом тривалого часу (до 3-х діб) може не викликати жодних симптомів. Запаморочення, нудота, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг – все це виникає, коли отруйні речовини досягнуть мозку.
Лікарі радять, що якщо ви нещодавно смакували грибами та відслідкували в себе чи в рідних схожі симптоми – негайно викликайте «швидку». До її приїзду можете зробити:
- промивання шлунку: випийте 5-6 склянок кип’яченої води, натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту, прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
- очисну клізму;
- вживання великої кількості рідини: чай, кава, або злегка підсолена вода, аби відновить водно-сольовий баланс.
Але, навіть, якщо після всього зробленого ви почуваєтеся краще – у жодному разі не відмовляйтеся від огляду лікаря!
«Ще одна надважлива порада: не давайте куштувати гриби дітям! Повірте, навіть їстівні вони не корисні та напрочуд важкі для дитячого шлунку. А у разі, якщо гриби отрутні – дитина переносить таку недугу важче за дорослого і може навіть померти. Те саме стосується і вагітних жінок!» – наголосила Гінзбург.
«Тож вибір – насолоджуватися дарами лісів чи відмовитися від небезпеки – за кожним особисто. Раджу єдине: при найменшій підозрі – мерщій до лікаря, а дітей на таку небезпеку не наражайте взагалі», – підсумувала вона.
Коментарі — 0