Суд постановив: Київ не буде брати на себе борги компанії Ахметова перед «Нафтогазом»

Суд постановив: Київ не буде брати на себе борги компанії Ахметова перед «Нафтогазом»

Ні «Київтеплоенерго», ні територіальна громада Києва не повинні відповідати за борги «Київенерго» перед «Нафтогазом»

Господарський суд Києва не задовольнив заяву енергокомпанії «Київенерго» про заміну боржника на комунальне підприємство «Київтеплоенерго» у справі про заборгованість за газ перед Національною акціонерною компанією «Нафтогаз України».

Відповідне рішення суд прийняв 19 липня.

«Ні «Київтеплоенерго», ні територіальна громада Києва не повинні відповідати за борги «Київенерго» перед «Нафтогазом», - озвучив рішення суддя Роман Бойко.

На думку суду, частина 3 статті 22 закону «Про теплопостачання» в частині правовідносин, в яких кінцевим власником попереднього і нового користувача теплових мереж є різні особи, суперечить статтям 13, 41, 61 Конституції України. Відповідно, суд не застосував статтю 22 закону «Про теплопостачання» до цих правовідносин.

Дане рішення суду може бути оскаржене в апеляційному суді. Під час судового засідання, яке тривало близько години, юристи «Нафтогазу» і «Київенерго», посилаючись на статтю 22 закону «Про теплопостачання», стверджували, що комунальна компанія «Київтеплоенерго», до якої перейшли теплові активи столиці від «Київенерго», є і правонаступником боргів «Київенерго».

Юристи ж «Київтеплоенерго» відзначали, що дана стаття не може бути застосована у цьому випадку, оскільки «Київенерго» володіло тепловими мережами столиці за договором, на який стаття закону не поширюється. Після закінчення засідання суду юрист «Київтеплоенерго» Ніна Саломенко зазначила, що дане рішення суду стосується виконавчого провадження про частину заборгованості «Київенерго» перед «Нафтогазом», в якому «Київенерго» хотіло замінити боржника на «Київтеплоенерго».

Водночас дане рішення є важливим для поточних судових розглядів між містом і «Нафтогазом». «Паралельно у провадженні перебувають позови міста до «Нафтогазу» про визнання договорів на постачання газу укладеними. У свою чергу «Нафтогаз» подав зустрічний позов, в якому він вимагає від «Київтеплоенерго» визнати наступником усіх боргів «Київенерго», - сказала вона.

Юристи «Нафтогазу» і «Київенерго» рішення суду не прокоментували.

Як повідомлялося, «Київтеплоенерго» звернулося до Господарського суду Києва із позовом до НАК «Нафтогаз України» про визнання укладеними договорів про постачання природного газу.

Раніше мер Києва Віталій Кличко заявив про готовність судитися з «Нафтогазом».

Як повідомлялося, Київрада готова до радикальних дій, якщо НАК «Нафтогаз України» не відновить постачання енергоносіїв столиці.

Також заступник голови Київської міської держадміністрації Олексій Резніков розповів про те, що київська влада не збирається гасити борги ахметівського «Київенерго».

Читайте також матеріал «Главкома» «Розлучення з Ахметовим», або Чому у Києві немає гарячої води?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: