У листопаді кияни отримають у платіжках підвищення тарифу на воду

У листопаді кияни отримають у платіжках підвищення тарифу на воду
З 14 жовтня тарифи на водопостачання і водовідведення у Києві зросли на 17%

Київ перебуває на 34 місці за дорожнечею тарифів на водопостачання з 50 міськводоканалів

У листопаді кияни отримають в платіжках 17-відсоткове підвищення тарифу на централізоване водопостачання та водовідведення з 14 жовтня. Попри те, що лише чотири місяці тому, 28 червня, ця послуга додала в ціні 8 відсотків. А враховуючи уже заплановане підвищення на 2019-й, то вода в столиці за рік подорожчає майже удвічі.

Депутати Київради зацікавилися бухгалтерією тарифоутворення ПрАТ «Київводоканал» – вирішили створити робочу групу для вивчення складових тарифу, з висновками якої мають намір звернутися до Нацкомісії з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, а також вимагають від керівництва підприємства надалі подавати обґрунтування на зміну тарифу спершу до Київради, а вже потім до НКРЕКП. 

«У нас сімдесят одиниць техніки стоїть без водіїв, а зварювальники виїжджають за кордон цілими бригадами. Середня зарплата на підприємстві - 9,5 тисяч гривень - на 47 відсотків нижча від середньої по Києву. Хлор подорожчав втричі. За перше півріччя підприємство отримало 58 мільйонів гривень збитків», – пояснює гендиректор «Київводоканалу» Юрій Новицький. 

За його словами, нинішнє подорожчання на 17% - це лише на 20 гривень для середньостатистичної сім’ї з трьох осіб. Зараз середній місячний платіж за холодну воду – 108 гривень, а стане, за підрахунком пана Новицького, 128 грн. Він скаржиться, що нинішній тариф мав бути взагалі затверджений НКРЕКП ще в грудні.

«Ми півроку жили за тарифом 2017 року. Всі збитки водоканалу через це. Київрада має підтримати підприємство, яке виконує важливу функцію в життєдіяльності міста», – наполягає Новицький. 

За підрахунком голови робочої групи із вивчення обґрунтованості тарифів «Київводоканалу» Святослава Кутняка, підвищення в середньому на 20 гривень місячної плати за воду для мільйона столичних абонентів – це близько 400 мільйонів за рік. Такі ж прогнозовані розрахунки і в Юрія Новицького – 30-35 мільйонів за місяць. 

«Якщо у вас збитків на 58 мільйонів, і через це ви хочете отримати 400, то це не зовсім соціально справедливе підвищення», – каже Кутняк. 

Голова Постійної комісії Київради з питань ЖКГ і ПЕК Володимир Бондаренко погоджується з керівництвом «Київводоканалу», що останнє жодним чином не може впливати ні «на Коломойського, який підняв ціну хлору втричі», ні на вартість електрики, ані на ріст зарплат, однак може стримувати собівартість водопостачання іншим чином, приміром, зменшенням втрат в мережах. 

Очільник підприємства запевнив, що в Києві втрати води нижчі від нормативних і менші, ніж в інших містах.

«Від водозабору до крану споживача втрачаємо 24%, але в самих мережах – лише 14-17%, різниця – внутрішньобудинкові втрати. У більшості випадків, на нашу думку, це крадіжки, зокрема крадіжки шляхом встановлення елементів впливу на лічильники. Ми цим зараз займаємося і виявляємо завдяки новій білінговій системі», – запевняє Новицький. 

Новий тариф на послуги з централізованого водопостачання та водовідведення у приватному секторі, для юридичних осіб та колективних споживачів - 18,28 грн (досі – 15,75 грн), для мешканців багатоповерхових будинків з використанням внутрішньобудинкових систем - 19,59 грн (досі - 16,71 грн). На наступний рік у «Київводоканалі» планують збільшити тариф до 23,17 грн. 

За даними НКРЕКП, Київ перебуває на 34 місці за дорожнечею тарифів на водопостачання з 50 міськводоканалів, тариф для яких затверджує державний регулятор. І на 29-му – за водовідведенням.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: