Великий спорт. Карта бойових дій

Великий спорт. Карта бойових дій

Великий спорт. Карта бойових дій

колаж: glavcom

Які міжнародні спортивні федерації начхали на російський тероризм

Після скандального засідання Міжнародного олімпійського комітету (МОК), на якому було вирішено допустити російських та білоруських спортсменів як нейтральних атлетів, минуло більше місяця.

Рішення МОК поляризувало спортивний світ: для одних спортивних федерацій позиція «спорт поза політикою» та «спортсмени не винні у діях влади» є прийнятними, інші ж продовжили санкції.

«Главком» детально розповідає, як міжнародні спортивні федерації з олімпійських літніх видів спорту поставилися до рекомендації МОК допустити росіян та білорусів до змагань як нейтральних індивідуальних атлетів.

IBA (Міжнародна асоціація боксу)

Президент ІВА Умар Кремльов та Володимир Путін під час відкриття Міжнародного центру боксу у Москві
Президент ІВА Умар Кремльов та Володимир Путін під час відкриття Міжнародного центру боксу у Москві
Фото з відкритих джерел

Для початку варто зазначити, що президентом Міжнародної асоціації боксу є росіянин Умар Кремльов.

Рада директорів IBA ще 5 жовтня проголосувала за те, щоби скасувати своє попереднє рішення і дозволити боксерам з Росії та Білорусі виступати на змаганнях. В IBA вважають, що «політика не повинна впливати на спорт». Тож збірні Росії та Білорусі зможуть виступати на міжнародних змаганнях під своїми прапорами, а у разі завоювання золотих медалей звучатимуть державні гімни. Технічні судді з Росії та Білорусі також повернуться до змагань.

Нагадаємо, що ця федерація є нелегітимною у плані відборів на Олімпіаду, якими займається МОК: IBA стала справжнім посміховиськом, коли випустила власну систему відбору, що серйозно відрізнялася від офіційної, затвердженої МОК.

IJF (Міжнародна федерація дзюдо)

Володимир Путін та Маріус Візер дружньо спілкуються під час Чемпіонату світу-2017
Володимир Путін та Маріус Візер дружньо спілкуються під час Чемпіонату світу-2017
Фото з відкритих джерел

Друг Володимира Путіна, президент Міжнародної федерації дзюдо

Маріус Візер вирішив раптово, за кілька годин до закриття прийому заявок на Чемпіонат світу, дозволити росіянам брати участь у світовій першості, тим самим забравши шанс в українців виступити у столиці Катару, адже Україна бойкотує старти з росіянами.

Після того, як росіяни з’явилися у списку учасників, було виявлено зв’язок одразу 14 дзюдоїстів із російськими силовими структурами, що є порушенням принципу нейтральності (спортсмени не мають бути пов’язані із силовими структурами РФ). До того ж одна з російських дзюдоїсток, Олеся Кузнецова, вподобала відео виступу головного терориста світу Володимира Путіна, яке розмістив борець-прихильник війни Роман Власов.

World Skate (Міжнародна федерація роликового спорту та скейтбордингу)

Виконавча рада Всесвітнього скейт-борду привітала та підтримала рекомендації МОК для міжнародних федерацій щодо повернення росіян і білорусів до змагань.

World Skate заявляє, що «підтримує шлях повернення незалежних нейтральних спортсменів з російськими та білоруськими паспортами, щоби дозволити спортсменам різних національностей змагатися разом у наших видах спорту».

Цей процес перегляду та потенційні терміни повернення будуть додатково обговорені на наступних засіданнях виконавчої ради Всесвітнього скейтінгу.

UIPM (Міжнародний союз сучасного п'ятиборства)

20 квітня на сайті UIPM з'явилося повідомлення про рішення федерації щодо допуску представників країн-агресорів. На жаль, воно є негативним для України – росіян та білорусів допустили до участі у змаганнях.

Як аргументацію союз наводить Олімпійську хартію та принцип недискримінації, але чомусь всі забувають, що цю хартію порушила Росія, коли напала на Україну під час Паралімпійських Ігор-2022 у Пекіні.

World Archery (Світова стрільба з лука)

20 квітня 2023 року виконавча рада World Archery детально обговорила рекомендації Міжнародного олімпійського комітету щодо повернення нейтральних спортсменів із російським або білоруським паспортом до індивідуальних міжнародних змагань.

  1. було висловлено підтримку та вирішено вивчити графік повернення цих спортсменів за суворих умов відповідності, дозволяючи лише реінтеграцію осіб, які можуть довести нейтралітет через незалежний процес перевірки.
  2. росіяни братимуть участь лише в особистих змаганнях, у командних – заборонено.
  3. залишаються чинними санкції, що забороняють проведення заходів у Білорусі та РФ, використання національних прапорів і гімнів Росії та Білорусі на всіх змаганнях.
  4. World Archery співпрацюватиме з Міжнародним олімпійським комітетом та Асоціацією міжнародних федерацій літніх Олімпійських ігор, щоби завершити процес незалежного перегляду, необхідний для забезпечення повернення на змагання лише нейтральних осіб. Цей процес включатиме оцінку будь-якого зв’язку між спортсменом і силовими структурами країни-агресора
  5. для розробки та впровадження графіку цієї процедури буде створено робочу групу, до складу якої увійдуть незалежні представники.

У кінці заяви було сказано:

«Правління підтвердило свою солідарність з Україною та повну підтримку спільноти українських стрільців із лука перед лицем війни з Росією, а також підкреслило, що підтвердження нейтралітету є обов’язковою передумовою для будь-якої особи, що бажає повернутися до змагань»

FIE (Міжнародна федерація фехтування)

Міжнародна федерація фехтування 20 березня дозволила російським і білоруським спортсменам брати участь у змаганнях, зокрема у відборі на Олімпійські ігри.

Рішення набуло чинності з другої половини квітня цього року, безпосередньо перед Чемпіонатом світу з фехтування у Мілані, запланованим на липень. Це дозволить білоруським і російським спортсменам взяти участь у відборі на Олімпійські ігри 2024 року у Парижі.

На позачерговому конгресі відбулося голосування, за результатами якого було вирішено:

  • Дозволити збірним Росії та Білорусі повернутися: 85 голосів «за», 51 голос «проти», три – «утрималися»
  • Офіційним особам країн-агресорів було дозволено відвідувати змагання FIE: 88 «за», 48 «проти», два «утрималися»

Федерація фехтування України оскаржує це рішення у суді.

Водночас FIE не допустила до змагань тріо олімпійських чемпіонок – Софію Позднякову, Софію Вєлікую та Яну Єгорян. Міжнаронда федерація фехтування вважає, що вони не є нейтральними. Через це голова російської федерації фехтування Ільгар Мамедов заявив, що російські фехтувальники взагалі не змагатимуться на міжнародних турнірах. 

UWW (Об'єднаний світ боротьби)

United World Wrestling є міжнародним керівним органом аматорської боротьби, у його обов'язки входить нагляд за боротьбою на Олімпійських іграх. Очолює міжнародні змагання з різних видів боротьби, у тому числі греко-римської, вільної, грепплінгу тощо.

Бюро Світу боротьби одноголосно підтримало повернення до змагань борців з Росії та Білорусі на умовах, визначених МОК. Для старших вікових категорій має бути сформована незалежна комісія, яка перевірятиме особи спортсменів з Росії та Білорусі. Точні критерії та члени комісії будуть визначені у найближчі тижні.

Бюро також схвалило негайно дозволити борцям вікових категорій U15 і U17 виступати на міжнародних змаганнях як нейтральні учасники.

Жоден міжнародний захід під егідою UWW не проводитиметься у Російській Федерації.

Щоправда, рішення UWW є доволі контраверсійними: президент Федерації вільної боротьби Росії Михайло Маміашвілі (народився в українському Конотопі) заявив, що United World Wrestling прагне «максимально спростити питання допуску російських спортсменів».

Президент UWW Ненад Лалович, який є членом виконавчого комітету МОК, заявив що його організація має «великий потенціал для допомоги у розбудові миру». Очікується, що UWW стане першою міжнародною федерацією, яка попросить МОК пом’якшити свої рекомендації щодо заборони участі російських та білоруських спортсменів, пов’язаних із силовими органами.

Лалович, нагадаємо, має теплі відносини з Росією: неодноразово відвідував її, спілкувався з державними службовцями. Його донька Ніна працює в «Газпромі» у Белграді та продає нафтопродукти для російської компанії, яка має нафтопереробні заводи у Сербії.

UCI (Міжнародний союз велосипедистів)

Міжнародний союз велосипедистів дозволив участь російських і білоруських спортсменів у змаганнях за Міжнародним календарем UCI, включаючи Кубок світу, Кубок націй та чемпіонат світу. Умова – нейтральність цих спортсменів. Особа, яка бажає отримати статус «нейтрального індивідуального спортсмена», повинна подати заяву до UCI.

Було визначено критерії нейтральності:

  • відсутність договірних або інших зв'язків з армією Російської Федерації або Республіки Білорусь, або з будь-яким органом державної безпеки;
  • жодним чином не використовувати прапори, герби, гімни чи будь-які інші символи Російської Федерації чи Республіки Білорусь;
  • відсутність активної підтримки війни в Україні в усній, невербальній чи письмовій формі

Щодо підтримки України UCI також вирішив:

Продовжити фінансову підтримку Федерації велоспорту України та її спортсменів новим внеском у розмірі 100 тис. швейцарських франків, з яких 20 тис. буде виділено Європейським союзом велосипедистів.

IGF (Міжнародна асоціація гольфу)

Міжнародна асоціація гольфу дозволила учасникам з Росії та Білорусі повернутися до змагань у нейтральному статусі.

Також було зазначено доволі стандартні критерії участі: відсутність команд з країн-терористок та нейтральність атлетів.

ITF, WTA, ATP (Міжнародна федерація тенісу, Жіноча тенісна асоціація та Асоціація тенісистів-професіоналів)

Перша ракетка світу Іга Швьонтек прикріпила до своєї кепки жовто-синю стрічку на знак підтримки України
Перша ракетка світу Іга Швьонтек прикріпила до своєї кепки жовто-синю стрічку на знак підтримки України
Фото з відкритих джерел

Жодна із цих організацій не відсторонила росіян та білорусів з початку війни, проте вони виступають без прапора та їм заборонена участь у командних заходах (Кубок Біллі Джин Кінг, Кубок Девіса, Кубок Хопмана тощо).

ICF (Міжнародна федерація веслування на байдарках та каное)

Мультимедалістка Олімпіади-2020 Людмила Лузан знялася з Кубка України після ракетної атаки на Умань
Мультимедалістка Олімпіади-2020 Людмила Лузан знялася з Кубка України після ракетної атаки на Умань

Правління Міжнародної федерації веслування на байдарках та каное дозволило спортсменам з Росії та Білорусі участь в індивідуальних змаганнях на умовах нейтральності

Офіційним особам з РФ та Білорусі заборонено засідати на заходах ICF.

«Рішення ICF демонструє відданість дотриманню принципів спорту, водночас засуджуючи дії урядів Росії та Білорусі в Україні. ICF продовжуватиме працювати над підтримкою веслування на каное в Україні, забезпечуючи при цьому повагу до автономії спорту», – повідомляє офіційний сайт Міжнародної федерації каное.

Щоправда ця федерація так гаряче підтримує українських спортсменів, що взагалі ніяк не відреагувала на приліт російської ракети у будинок в Умані, за кількасот метрів від готелю з українськими спортсменами, які приїхали на змагання.

ITTF (Міжнародна федерація настільного тенісу)

Виконавча рада ITTF схвалила заяву Міжнародного олімпійського комітету щодо статусу гравців з російським або білоруським паспортом на міжнародних змаганнях. У своїй заяві ця організація повторила загальні наративи, які транслюються МОК: спорт є засобом дипломатії, він може будувати мости та веде до кращого розуміння одне одного.

Позитивною новиною є те, що росіяни та білоруси не зіграють у фінальній частині Чемпіонату світу-2023, який відбудеться у Південній Африці.

World Sailing (Міжнародна федерація вітрильного спорту)

World Sailing підтримала пропозицію МОК і пообіцяла визначити остаточну процедуру допуску росіян та білорусів до змагань до 18 травня. При цьому федерація «залишається цілковито відданою підтримці вітрильного співтовариства України у цей неймовірно важкий час».

ISSF (Міжнародна федерація спортивної стрільби)

Федерація підтримала аргументи МОК щодо повернення спортсменів, які не беруть участі у війні, та вирішила створити спеціальну комісію для вивчення графіка повернення цих спортсменів.

Раніше припускалося, що росіянам буде дозволена участь на континентальних стартах в Азії, але наразі невідомо, яке саме рішення щодо процесу допуску прийме федерація.

Також члени виконавчого комітету підтвердили свою «безмежну солідарність з українським народом та українською стрілецькою спільнотою, чий біль і страждання неможливо собі уявити».

World Triathlon (Міжнародний союз тріатлону)

Виконавчий комітет Міжнародного союзу тріатлону схвалив повернення на міжнародні змагання спортсменів з російськими та білоруськими паспортами.

Виконавчий комітет підтвердив свою солідарність з Україною і зауважив, що незалежність будь-якого спортсмена чи офіційної особи є абсолютною умовою їхнього повернення на змагання з Всесвітнього триатлону.

World Taekwondo (Міжнародна федерація тхеквондо)

Нейтральним російським та білоруським спортсменам дозволили брати участь у Чемпіонаті світу з тхеквондо, що має відбутися в Баку у кінці травня цього року. Однак, наразі федерація продовжує перевіряти, кого саме з представників країн-агресорок можна допускати до змагань.

Нагадаємо, що два олімпійські чемпіони з тхеквондо підтримали війну в Україні – росіяни Владислав Ларін та Максим Храмцов допомагають терористам як словесно, так і матеріально.

FIFA (Міжнародна федерація футболу)

Білоруську команду було допущено до відбору на Євро-2024
Білоруську команду було допущено до відбору на Євро-2024
Фото з відкритих джерел

Російські клуби та збірні відсторонені, вони пропускають як Євро-2024, так і Олімпійські Ігри-2024 разом з традиційними клубними турнірами.

Білорусів до кваліфікації на Чемпіонат Європи-2024 допустили, але потрапити на Олімпіаду футболісти з цієї країни вже втратили всі шанси.

Цікаво, що рішення про допуск білорусів до кваліфікації Євро-2024 є порушенням критерію МОК щодо заборони участі росіян та білорусів у змаганнях з командних видах спорту, одним з яких, звичайно що, є і футбол.

IWF (Міжнародна федерація важкої атлетики)

Міжнародна федерація важкої атлетики допустила росіян та білорусів до наступних стартів. Варто нагадати, що важкоатлети цих країн незаконно відвідують тимчасово окупований Крим, чим підтримують дії терористичного кремлівського режиму.

Важкоатлети з Росії та Білорусі пропустили один зі стартів олімпійської кваліфікації до Парижа-2024 – континентальний чемпіонат у Вірменії, що вже відбувся.

Тепер їхні надії покладаються на допуск до участі у чемпіонаті Азії у Південній Кореї у травні або Гран-прі Міжнародної федерації важкої атлетики (IWF) на Кубі у червні. Якщо спортсмени з Росії та Білорусі не візьмуть участь принаймні в одному з цих змагань, вони не зможуть взяти участь і в Олімпіаді.

BWF (Всесвітня федерація бадмінтону)

Всесвітня федерація бадмінтону зберегла заборону російським і білоруським спортсменам і офіційним особам брати участь у її турнірах.

«Рішення підтримати єдиний підхід спортивного руху, щоби не допускати спортсменів з Росії та Білорусі до міжнародних змагань через побоювання за безпеку учасників, прийняте у березні минулого року, є позицією, яка все ще в основному дотримується багатьма федераціями», – йдеться у заяві BWF.

FIVB (Міжнародна федерація волейболу)

Згідно з рекомендаціями МОК у командних видах спорту російські та білоруські спортсмени брати участі не можуть. Враховуючи це, логічним є те, що Міжнародна федерація волейболу відсторонила команди з Росії від майбутніх олімпійських кваліфікаційних турнірів. Збірна України при цьому виступатиме.

Дивний інцидент стався минулого місяця в іншому виді волейболу, який курує FIVB – пляжному. Під час процесу подання заявок у списку учасників на різноманітні турніри з’явилося декілька російських пар, у тому числі – Стояновський/Лещуков (перший є віцечемпіоном Олімпіади-2020). Щоправда, дещо пізніше ці заявки було видалено і більше росіяни у списках не з’являлися. 

IHF (Міжнародна федерація гандболу)

Міжнародна федерація гандболу теж звернула увагу на критерії МОК і залишила своє рішення у силі. Організація заявила, що вона продовжить спостерігати за ситуацією та реагувати на зміни відповідним чином.

FEI (Міжнародна федерація кінного спорту)

Член МОК Інгмар Де Вос заявив, що на цей момент неможливо оцінити нейтральність спортсменів
Член МОК Інгмар Де Вос заявив, що на цей момент неможливо оцінити нейтральність спортсменів
Фото з відкритих джерел

Міжнародна федерація кінного спорту вирішила не скасовувати

заборону на участь російських і білоруських спортсменів. На думку президента FEI Інгмара Де Воса, нейтралітет наразі неможливо визначити або оцінити належним чином.

Заборона FEI, введена 2 березня минулого року, поширюється на російських і білоруських спортсменів, коней та офіційних осіб.

Таким чином, якщо федерація не змінить думку, Росія та Білорусь не потрапляють на Олімпіаду-2024 з цього виду спорту.

World Athletics (Світова легка атлетика)

Президент Світової легкої атлетики та ексрекордсмен світу Себастьян Коу виступив проти участі росіян та білорусів у змаганнях
Президент Світової легкої атлетики та ексрекордсмен світу Себастьян Коу виступив проти участі росіян та білорусів у змаганнях
Фото з відкритих джерел

Попри те, що російську федерацію легкої атлетики було поновлено у правах після допінгових скандалів, Світова легка атлетика не змінила свого рішення та продовжила бан представників країн-терористок.

Також World Athletics прийняла потужний пакет санкцій:

  • заборона на проведення будь-яких міжнародних або європейських легкоатлетичних подій, включаючи Всесвітню легкоатлетичну серію, зустрічі Континентального туру та інші міжнародні змагання;
  • росіяни та білоруси не мають права бути присутніми, виступати та/або голосувати на засіданнях Конгресу;
  • не дозволено отримувати акредитації для відвідування будь-яких подій Світової легкої атлетики;
  • рекомендація організаторам зустрічей Діамантової ліги, Континентального туру, Label Races та інших турів застосувати той самий підхід і виключити спортсменів та офіційних осіб з російської та білоруської федерації легкої атлетики.

Президент Світової легкої атлетики Себастьян Коу сказав: «Як я зазначав, коли ці заходи були введені минулого року, безпрецедентні санкції, накладені на Росію та Білорусь країнами та галузями промисловості в усьому світі, здаються єдиним мирним способом порушити та вивести з ладу нинішню російську діяльність і відновити мир. Смерть і руйнування, які ми спостерігаємо в Україні протягом останнього року, включно зі смертю близько 185 спортсменів, лише зміцнили мою рішучість у цьому питанні. Чесність наших великих міжнародних змагань вже була суттєво порушена діями російського та білоруського урядів через труднощі, заподіяні українським спортсменам і руйнування спортивної системи України. Російські та білоруські спортсмени, багато з яких мають військові звання, не повинні бути бенефіціарами цих дій».

ISA (Міжнародна асоціація серфінгу)

Емоційний момент дебюту України на Всесвітніх серфінгових іграх 2021 року
Емоційний момент дебюту України на Всесвітніх серфінгових іграх 2021 року
Фото з відкритих джерел

Участь у топзмаганнях на кшлалт Всесвітніх серфінгових ігор, (а саме вони є відбірковими до паризької Олімпіади) є командною, адже ліцензія отримується згідно із сумою результатів виступів усіх представників певної країни. Враховуючи це, ISA продовжила заборону російським серфінгістам брати участь у її змаганнях.

«У книзі правил ISA немає положень щодо участі осіб за межами їхніх національних команд, у тому числі у Всесвітніх іграх із серфінгу та інших подіях, які відіграють роль у кваліфікації спортсмена на Олімпійські ігри через національні олімпійські комітети», – зазначено у заяві федерації.

Це відсторонення, фактично, діє лише на російських спортсменів, адже Білорусь навіть не має власної федерації, через що не може виступати на змаганнях.

IFSC (Міжнародна федерація скелелазіння)

Блискавична реакція членкині комісії атлетів Міжнародної федерації спортивного скелелазіння Євгенії Казбекової на сумнівні рекомендації МОК допомогла IFSC ухвалити правильне рішення
Блискавична реакція членкині комісії атлетів Міжнародної федерації спортивного скелелазіння Євгенії Казбекової на сумнівні рекомендації МОК допомогла IFSC ухвалити правильне рішення
Фото з відкритих джерел

Міжнародна федерація спортивного скелелазіння (IFSC) вирішила залишити чинною заборону для російських та білоруських спорстменів. На це рішення могла повпливати заява українки Євгенії Казбекової, яка є представницею комісії атлетів IFSC. В Інстаграмі Казбекова виклала детальне обгрунтування своєї позиції, де вона звернула увагу скелелазної спільноти на кількість загиблих спортсменів, наміри Росії стерти з лиця землі Україну, її культуру, історію та людей. 

World Rowing (Світове академічне веслування)

Після консультацій з національними федераціями та кількох обговорень виконавчого комітету Світове веслування затвердило робочу групу, яка визначить майбутній допуск російських та білоруських спортсменів та його критерії.

«Доручено напрацювати рекомендації для всіх відповідних змагань світу з веслування, включаючи Чемпіонат світу, Чемпіонати світу серед юніорів і молоді, а також події Кубка світу, які відбудуться у 2023 і 2024 роках», – йдеться у повідомленні.

Щоправда, на Кубках світу росіяни таки не виступлять, адже робоча група не допустить їх до цих змагань.

FIBA (Міжнародна федерація баскетболу)

Міжнародна федерація баскетболу заборонила участь росіянам та білорусам у прекваліфікаційних турнірах до Олімпіади-2024. Це означає, що росіяни пропустять змагання з «класичного» баскетболу 5x5 у Франції. Також їх не буде на Євробаскеті-2025 через те, що у кваліфікації участь країн-терористок була відхилена.

Щодо стрітболу (інша назва баскетболу 3x3) рішення ще не ухвалено.

WDSF Breaking for Gold (Підрозділ брейкінгу у межах Всесвітньої федерації танцювального спорту)

Звернення українця Lussy Sky на Чемпіонаті Європи зібрало гучні овації
Звернення українця Lussy Sky на Чемпіонаті Європи зібрало гучні овації
скріншот з відео

Керівники світового брейкінгу продовжують підтримувати недопуск росіян і нових заяв поки не пролунало.

На Чемпіонаті Європи-2023 з брейкінгу, український b-boy Lussy Sky (Олександр Гатин-Лозинський) після завершення своїх раундів на чвертьфінальній стадії попросив в організаторів мікрофон та виступив із потужною промовою про те, що варто продовжувати підтримувати Україну і не забувати про війну.

FIG (Міжнародна федерація гімнастики)

Морінаре Ватанабе тисне руку Андрію Єрмаку під час свого візиту до Києва
Морінаре Ватанабе тисне руку Андрію Єрмаку під час свого візиту до Києва
Фото: Офіс президента

Президент міжнародної федерації гімнастики Морінаре Ватанабе зустрічався з представниками української влади у Києві, куди приїхав на похорон легендарної Альбіни Дерюгіної: керівником Офісу президента України Андрієм Єрмаком та міністром спорту та президентом НОК України Вадимом Гутцайтом.

Виконком федерації вирішив не повертати росіян та білорусів як мінімум до липня.

World Rugby (Світове регбі)

Світове регбі не робило заяв щодо рекомендації МОК та залишило заборону на участь у змаганнях росіян та білорусів чинною. Варто зазначити, що росіяни та білоруси вже втратили можливість кваліфікуватися на Олімпіаду.

World Aquatics (Міжнародна федерація водних видів спорту)

Існує ризик, що ця федерація допустить спортсменів з Російської Федерації та Республіки Білорусь до змагань. Наразі відсторонення продовжує діяти, але вже створено робочу групу, яка вивчить можливість участі росіян та білорусів у наступних стартах.

Нагадаємо, що Міжнародна федерація водних видів спорту опікується такими видами спорту як водне поло та артистичне плавання, у яких, згідно з рекомендаціями МОК, участь росіян не дозволена. Також заборона може стосуватися синхронних стрибків у воду та плавальних естафет.

***

Як бачимо, доволі багато спортивних федерацій ухвалили помилкове рішення, яке дуже негативно вплине на український спорт. Наприклад, олімпійська чемпіонка (Пекін-2008) Ольга Харлан заявляла, що фехтування в Україні після паризької Олімпіади може припинити існування як напрямок спорту, адже 75% команди завершить кар’єру, а молодь починає емігрувати до інших країн.

Європейські Ігри стануть найціннішим стартом цього року для українських спортсменів з урахуванням можливості відбору на Олімпійські Ігри-2024 та відсутності прихильників війни 
Європейські Ігри стануть найціннішим стартом цього року для українських спортсменів з урахуванням можливості відбору на Олімпійські Ігри-2024 та відсутності прихильників війни 
Фото з відкритих джерел

У цьому контексті варто підкреслити зростання важливості Європейських Ігор-2023 для України: у деяких видах спорту вони стануть ледь не останнім шансом для наших спортсменів завоювати путівки на Олімпіаду (зокрема у боксі, де МОК контролює відбірковий процес та не забороняє участь росіян у відбіркових стартах), враховуючи позицію спортивного керівництва бойкотувати старти з представницями країн-терористок.

На іграх у Польщі росіян та білорусів не має бути, адже у більшості видів спорту вони не встигли подолати кваліфікаційне сито. Ще одним рішенням на користь України є позиція Європейського олімпійського комітету, який залишив в силі недопуск росіян та білорусів до змагань у Польщі (саме в цій країні пройдуть Європейські Ігри).

Нагадаємо, що треті в історії Європейські Ігри прийматиме польський Краків з 21-го червня по 2 липня.

Олімпійські ліцензії буде розіграно у кульовій стрільбі, брейкінгу, стрільбі з лука, боксі, артистичному плаванні, сучасному п’ятиборстві, веслувальному слаломі, стрибках у воду, регбі-7 та настільному тенісі. У межах Євроігор відбудуться важливі рейтингові старти олімпійського відбору у таких видах як фехтування, дзюдо, стрільба, брейкінг та бадмінтон.

Ілля Мандебура, Артем Худолєєв, для «Главкома»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів