Частка електроенергії з відновлюваних джерел в Україні має сягнути цього року 11%

Частка електроенергії з відновлюваних джерел в Україні має сягнути цього року 11%
Розвиток альтернативної енергетики стимулювався дією «зелених» тарифів, за якими держава зобов’язалася викуповувати всю електроенергію з ВДЕ

Розвиток альтернативної енергетики стимулюється дією «зелених» тарифів

В Україні частка електроенергії, що виробляється з відновлюваних джерел, досягне 10,9% у 2020 році. Усього за рік буде вироблено 152,1 млрд кВт-год, з яких 16,6 млрд кВт-год забезпечать ВДЕ. Про це йдеться в повідомленні Української асоціації відновлюваної енергетики.

Відповідно до енергетичної стратегії України на період до 2035 року, частка ВДЕ, разом з великими ГЕС, мала збільшитись до 11% від загального споживання вже цього року. Розвиток альтернативної енергетики стимулювався дією «зелених» тарифів, за якими держава зобов’язалася викуповувати всю електроенергію з ВДЕ.

«На основі прогнозу генерації від «Укренерго» можна зробити висновок – подібна політика допомогла майже досягти зазначеної мети», - повідомляють в УАВЕ.

В асоціації також відповіли на пропозиції НЕК «Укренерго» щодо введення додаткових зобов’язань для інвесторів у ВДЕ з будівництва маневрових потужностей та систем накопичення енергії.

«Діючі величини «зелених» тарифів не враховують вартості спорудження систем накопичення енергії разом з об’єктом ВДЕ, тому необхідність їх будівництва може бути застосована лише в рамках проведення аукціонів на будівництво нових об'єктів ВДЕ», - йдеться у повідомленні.

Підкреслюється, що введення будь-яких вимог призведе до збільшення запропонованих цін на аукціони.

В УАВЕ також зазначили, що в Україні досі відсутня законодавча база, яка б регулювала роботу систем накопичення енергії, а отже сьогодні рекомендація НЕК не є здійсненною.

Стосовно пропозиції з пришвидшення відповідальності за небаланси для об’єктів ВДЕ, в УАВЕ наголосили, що це не розв’яже проблеми енергосистеми, а стане лише інструментом покарання.

«Але фактично в умовах безвідповідального ставлення до інвесторів, вони вже відповідають за прорахунки державної політики щодо інтеграції ВДЕ в енергосистему України. Хронічна заборгованість перед виробниками з ВДЕ посилюється примусовими відключеннями в пікові години виробництва, за які ще жодної копійки не отримав ні один виробник», - заявляють в Асоціації.

Раніше повідомлялося, що альтернативна енергетика в Україні за рік зросла більш ніж вдвічі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: