Біля Конституційного суду активісти вимагають скасувати «закон Ківалова-Колесніченка»

Біля Конституційного суду активісти вимагають скасувати «закон Ківалова-Колесніченка»

Сьогодні в Конституційному суді розпочинаються слухання щодо цього закону

У Києві під будівлею Конституційного суду відбувається мітинг за скасування мовного закону, відомого як закон Ківалова-Колесніченка

Про це повідомляє журналіст Еспресо.TV.

«Це вже вдруге люди збираються тут, аби висловити свій протест щодо того, що вже два роки після того, як ВР прийняла рішення про скасування цього закону, він ще досі діє», – сказав він.

Зараз у Конституційному суді розпочнеться слухання щодо цього закону.

Нагадаємо, що закон «Про засади державної мовної політики» набув чинності 10 серпня 2013 року, його було підписано Віктором Януковичем.

Законом передбачено, що у 13 регіонах України російська мова отримує статус регіональної, який практично прирівнює її до державної. Закон дозволяє використовувати в офіційному діловодстві не українську мову, а ту, якою в конкретному регіоні розмовляє не менш як 10% жителів.

Свого часу ухвалення закону викликало хвилю протестів по всій Україні. Колишня опозиція (за часів Януковича) заявляла, що закон ухвалено з істотними порушеннями.

Раніше повіідомлялося, що Генпрокуратура завершила досудове розслідування щодо «беркутівців Колесніченка». У справі йдеться, що екс-регіонал Вадим Колесніченко у 2010 році керував бійцями «Беркута», які спровокували конфлікт та безпідставно застосували силу до відвідувачів заходу в Українському домі, котрі виступали проти ухвалення так званого мовного закону Колесніченка-Ківалова.

Як повідомлялось, професор-мовознавець Іван Ющук, який вже тривалий час викладає українську мову у Київському міжнародному університеті, вважає, що мовний закон Колесніченка-Ківалова наробив великої біди в Україні. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: