Член Синоду УПЦ МП: Більшість з нас підтримують ідею єдиної церкви, але є одне «але»

Член Синоду УПЦ МП: Більшість з нас підтримують ідею єдиної церкви, але є одне «але»
Фото з відкритих джерел

У Московській церкві не бачать механізму створення єдиної церкви в Україні

У Московській церкві не бачать механізму створення єдиної церкви в Україні

Архієпископ Львівський і Галицький, член Священного синоду УПЦ МП Філарет говорить, що більшість (священники Московського патріархату – ред.) підтримують ідею єдиної церкви, але залишається незрозумілим механізм досягнення єдності (між конфесіями УПЦ МП, УПЦ КП, УАПЦ). Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому».

Нагадаємо, Святійший Патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний Архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

За словами ж архієрея Московського патріархату, створення «нової церкви» - неправильний шлях. «Церкву створив Христос, церква в Україні існує, існує і розкол (розділення), і ми про це забуваємо, що нам треба йти іншим шляхом», - говорить архієпископ. Він уточнює, що створення нової структури – це політико-правове питання. «Навіть під час підписання Томосу для УПЦ в Америці, яка входила до складу Константинопольського патріархату, було зазначено наступне: «… ідентична церковна одиниця буде строго втримуватися в межах канонічних правил та традицій православ’я, а особливо Вселенської патріархії, і не підлягатиме будь-яким світським чи політичним впливам», - зазначив священник. І пояснив, що «церква говорить про шлях канонічно-правовий, шлях, в якому нема політичного впливу, шлях примирення, про покаяння, про об`єднання».

Як повідомлялося, Синод Константинопольського Патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській Церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться Патріархом.

Наразі вже опубліковано текст рішення Синоду Вселенського патріархату щодо української церкви.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: