Директора НАБУ зможе призначати уряд. Рада прийняла за основу новий закон

Директора НАБУ зможе призначати уряд. Рада прийняла за основу новий закон
Наразі НАБУ очолює Артем Ситник
Фото: Уніан

Закон передбачає умови призначення і звільнення голови Антикорупційного бюро

Верховна Рада схвалила за основу законопроєкт щодо зміни статусу Національного антикорупційного бюро України. Він передбачає нову процедуру призначення директора установи.

Законопроєкт №5459-1 підтримали 288 нардепів. Відповідно до нього НАБУ стане центральним органом виконавчої влади зі спеціальним статусом.

Що передбачає законопроєкт:

  • Ініціатива унеможливить втручання уряду в діяльність НАБУ.
  • Крім того, зміни визначать особливість застосування законодавства про держслужбу для незалежності бюро.
  • Вдосконалять положення закону про зовнішній аудит: його проводитимуть щороку троє експертів, яки визначатиме уряд та пропонуватимуть партнери.

Як призначатимуть директора НАБУ:

Уряд зможе призначати директора НАБУ за результатами конкурсу, який проводитиме комісія з 6 осіб. У визначених випадках Кабмін зможе також звільняти очільника бюро.

Для комісії 3 особи делегуватиме Кабмін, ще 3 – теж уряд, але згідно з пропозиціями міжнародних партнерів.

Чинний директор НАБУ виконуватиме повноваження до призначення нового за встановленою процедурою, тобто його таки можуть звільнити достроково.

Fight Corruptor пише, що залучення Кабміну до складу конкурсної комісії замість РНБО, як це пропонували раніше, нівелює можливість впливу президента на обрання директора НАБУ.

Однак досі існують ризики. Серед них експерти називають дострокове звільнення чинного директора НАБУ та подання на розгляд уряду одразу двох кандидатів на цю посаду.

Нагадаємо, у вересні 2020 року Конституційний суд України визнав закон про НАБУ неконституційним у частині повноважень президента.

У листопаді 2020 року було зареєстровано законопроєкт, який дозволяє парламенту звільняти директора НАБУ.

У березні 2021 року у Зеленського заявили, що Ситник залишиться директором НАБУ до кінця своєї каденції. Проте термін його повноважень закінчується у квітні 2022 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: