Єрмак поскаржився послам G7 про зовнішнє втручання в роботу Конституційного суду

Єрмак поскаржився послам G7 про зовнішнє втручання в роботу Конституційного суду
30 жовтня керівник Офісу президента Андрій Єрмак провів зустріч з послами країн G7

Керівник Офісу президента запевнив дипломатів, що українська влада знайде вихід із кризи

Голова Офісу президента України Андрій Єрмак вважає, що скандальні рішення Конституційного суду щодо декларування були прийняті нібито не без зовнішнього втручання. Він запевнив дипломатів, що українська влада знайде вихід з цієї ситуації.

Про це він заявив на зустрічі з послами країн «Великої сімки» (G7), передає прессслужба Офісу президента.

Повідомляється, що зустріч була присвячена рішенням КСУ, який визнав неконституційною кримінальну відповідальність за недостовірне декларування, скасував право на перевірки електронних декларацій і фактично заблокував роботу Нацагентства з питань запобігання корупції.

Єрмак повідомив послам, що влада забезпечила роботу реєстрів НАЗК і гарантує роботу всіх антикорупційних органів. Він також додав, що вчора до Верховної Ради направили законопроєкт про звільнення суддів Конституційного суду.

«На думку Андрія Єрмака, події в КСУ не пройшли без зовнішнього втручання, тому він висловив сподівання, що правоохоронні органи зможуть дати оцінку ситуації», - йдеться в повідомленні.

Раніше Конституційний суд України визнав неконституційними окремі положення закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Крім того, судді визнали неконституційними повноваження НАЗК щодо контролю і перевірки е-декларацій.

28 жовтня НАЗК оголосило про закриття реєстру електронних декларацій через рішення Конституційного суду.

У Конституційному суді пояснили, що скасували електронне декларування, щоб захистити суддів від тиску органів виконавчої влади. 

Також судді вважають, що антикорупційна і судова реформи повинні реалізовуватися без порушення принципу незалежності судової влади.

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує припинити повноваження суддів Конституційного суду, визнавши його рішення про декларування «нікчемним».

Також нагадаємо, що очільник Конституційного суду не збирається йти у відставку

Між іншим, сьогодні стало відомо, що ДБР відкрило справу щодо кримської нерухомості голови Конституційного суду.

30 жовтня голова КСУ Тупицький повідомив, що просить особистої зустрічі з Зеленським.

Крім того 30 жовтня біля Конституційного суду України відбулася акція протесту через скандальне скасування суддями е-декларацій. 

 Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: