Європарламент ухвалив резолюцію щодо санкцій проти влади Білорусі

Європарламент ухвалив резолюцію щодо санкцій проти влади Білорусі
Резолюцію підтримали підтримали 574 євродепутати

Європарламент пропонує визнати Координаційну раду опозиції представницьким органом білоруського народу

У четвер, 17 вересня, Європарламент більшістю голосів проголосував за резолюцію, що закликає структури Європейського союзу ввести жорсткі санкції проти представників влади Республіки Білорусь.

Як повідомляє DW, резолюцію про ситуацію в Білорусі на пленарному засіданні в Брюсселі підтримали 574 євродепутати, 37 проголосували проти, ще 82 утрималися.

Європарламент приєднався до офіційної позиції ЄС про те, що президентські вибори 9 серпня в Білорусі були сфальсифіковані. Виходячи з цього, він «не визнає Олександра Лукашенка президентом Білорусі після того, як його нинішній термін перебування на посаді закінчиться». У резолюції нагадується, що термін президентських повноважень Лукашенка закінчиться 5 листопада 2020 року.

При цьому екскандидата в президенти Білорусі Світлану Тіхановську в Європарламенті не стали називати «обраним президентом» країни, як це роблять деякі політики. Однак в резолюції наголошується, що «багато білорусів вважають Світлану Тіхановську переможцем президентських виборів і обраним президентом Білорусі».

Резолюція «вітає Координаційну раду як тимчасового представника людей, які потребують демократичних змін в Білорусі». У Європарламенті нагадали, що Координаційна рада була створена як тимчасовий партнер в національному діалозі з метою організації нових виборів.

Санкції ЄС за репресії в Білорусі

Європарламент закликав «без зволікання» ввести санкції проти високопоставлених чиновників Білорусі за фальсифікацію виборів і репресії. Як відомо, Рада ЄС готує такий список санкцій, в якому вже більше 30 прізвищ. Європарламент закликав збільшити цей перелік і внести в нього не тільки Лукашенка, але і «значну кількість як високопоставлених осіб, так і чиновників середньої ланки, а також підприємців, про яких відомо, що вони підтримують режим або звільняли своїх співробітників за участь в страйках».

На додаток до цього, резолюція пропонує Раді ЄС розглянути можливість включити в цей список санкцій також і громадян РФ, «прямо залучених на підтримку режиму Лукашенка в Білорусі».

Фінансова підтримка

Євродепутати закликали Єврокомісію заморозити всі фінансові виплати уряду Білорусі. Йдеться також про зупинку кредитів Європейського інвестиційного банку та Європейського банку реконструкції та розвитку Мінську.

У той же час резолюція говорить про необхідність збільшити фінансову підтримку громадянського суспільства в Білорусі. «Європарламент рекомендує ЄС організувати донорську конференцію для демократичної Білорусі за участю міжнародних фінансових організацій, країн G7, держав та інституцій ЄС і всіх інших охочих пообіцяти багатомільярдний фінансовий пакет для підтримки реформ і реструктуризації економіки», - йдеться в резолюції.

Гуманітарна допомога

Крім того, Європарламент вважає за потрібне відкрити гуманітарний коридор для людей, вимушених тікати з Білорусі з політичних міркувань. Також резолюція закликає надати підтримку білорусам, які постраждали в результаті насильства і потребують лікування.

Нагадаємо, за офіційними даними, на виборах президента 9 серпня глава держави Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів, його основна суперниця Світлана Тіхановска – 10,9%. Всі чотири суперники Лукашенка оскаржили результати виборів.

З 9 серпня в Білорусі тривають акції протесту. 13 вересня у Мінську під час акції «Марш героїв» затримано понад 400 учасників протесту.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: