Лутковська прогнозує, що скоро відбудеться новий етап обміну полоненими

Лутковська прогнозує, що скоро відбудеться новий етап обміну полоненими
Валерія Лутковська на обміні полоненими 27 грудня 2017 року

Нові переговори щодо обміну можуть відбутися найближчим часом

Нові переговори з ОРДЛО щодо обміну утримуваними особами можуть відбутися вже найближчим часом і з великою ймовірністю завершитися успішно. Про це заявила Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська.

«Формулу (обміну. - Ред.) ніхто сьогодні не знає, думаю, ніхто не скаже. Це питання переговорів. А що стосується того, що це може бути найближчим часом, це дійсно правда, тому що під час підготовки до цього обміну ми напрацювали велику кількість процедур і велику кількість певних моментів, які полегшать нам життя в майбутньому. Наприклад, була величезна недовіра (з боку бойовиків. - Ред.) до тих документів, які подаються Україною. У нас немає жодної людини, яка б без відповідного рішення суду утримувалася під вартою. Відповідно, якщо люди звільняються з-під варти, то є відповідний документ, і була недовіра до того, чи справжній це документ, чи дійсно людина звільнена, чи дійсно відбула термін покарання», - розповіла Лутковська телеканалу «112 Україна».

За її словами, вже напрацьовано механізм звірення документів. «Ми проводили таку кількість переговорів, що сьогодні ми маємо практично близькі відносини зі всіма переговірниками, у тому числі з послом Тоні Фрішем, який постійно брав участь у наших переговорах з боку ОБСЄ. Відповідно, сьогодні мені здається, що другий етап піде значно простіше і з великими шансами на швидкий успіх», - прогнозує омбудсмен.

Як відомо, 27 грудня Україна повернула з полону бойовиків 73 людини, на окуповані території виїхало 233 особи.

Також названо імена українців, які у середу повернулися з полону бойовиків.

За інформацією Червоного хреста більшість утримуваних з обох боків лінії зіткнення у задовільному стані.

Петро Порошенко після звільнення заручників заявив, що Україна своїх не кидає, і цим ми відрізняємось від окупанта.

Голова Служби безпеки України Василь Грицак стверджує, що в ОРДЛО ще залишаються заручниками 103 особи.

Другий етап обміну полонених може відбутись у наступному році за формулою «70 на 20».

Представник президента у Раді, депутат від БПП Ірина Луценко заявила, що українська сторона та терористи з «ЛНР/ДНР» почали перемовини щодо обміну полоненими. За її словами, сепаратисти підтвердили, що готові передати Україні 23-25.

Російська влада виключає можливість обміну засуджених в РФ українців в рамках мінських угод, так як вони не вважаються полоненими

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: