Скандал довкола конкурсу на керівника Бюро економічної безпеки. Милованов пояснив деталі

Скандал довкола конкурсу на керівника Бюро економічної безпеки. Милованов пояснив деталі
Милованов уточнив, що служба БЕБ має запрацювати з 25 вересня
Фото з відкритих джерел

Закон вимагає від кандидатів на керівника Бюро економічної безпеки економічної або юридичної освіти

Радник керівника Офісу президента, президент Київської школи економіки Тимофій Милованов розповів, чому конкурсна комісія Бюро Економічної Безпеки не допустила до відбору Олександра Данилюка. Милованов наголосив, що основною причиною є проблеми з профільною освітою.

Милованов додав, що закон вимагає від кандидатів економічної або юридичної освіти.

«Олександр подав три дипломи. Перший – про інженерну освіту з КПІ (не підходить, бо не економічна). Другий – про професійну освіту в царині фондового ринку (не підходить, бо не вища). Третій – диплом про бізнес-освіту Університету Індіани, спеціалізація – фінанси. Всі дискусії в комісії та публічно точаться навколо саме цього диплому», – навів деталі Милованов.

Він додав, що хоч бізнес-освіта й економічна освіта для багатьох економістів є різними речами, в Україні закон визначає бізнес-освіту в фінансах спеціалізацією в галузі економіки. Тому цей диплом міг би задовольнити вимоги закону. «Але є проблема: закон не визнає автоматично іноземні дипломи. Для визнання потрібно пройти досить просту і формальну процедуру (називається нострифікація). Подаєш диплом в МОН, вони перевіряють, чи є той диплом справжній (згадайте міністра юстиції Зварича, у якого, як виявилось, немає справжнього іноземного диплома) і перевіряють, чи прослухані курси відповідають спеціальності і якій», – пояснив Милованов.

Він уточнив: «Це легко. Олександр цього не зробив. Тому по суті комісія розуміє, що освіта є, але за законом визнати цього не може. Бо є ксерокс диплома і немає підтвердження, що цей ксерокс справжній. Я знаю Олександра і вірю йому. Я впевнений, що диплом справжній. Але закон вимагає перевірки, а не віри. І комісія не може порушити закон. Як би нам не подобався Олександр. Бо це стаття і суд. Що можна було зробити? Надати додатковий час Олександру підтвердити справжність диплому. Через нострифікацію або хоч листом від Індіани. Тоді ми мали б дати такі самі можливості всім, хто подав неповні пакети документів. Не тільки Олександру (бо ми його знаємо і любимо), а й всім, хто для нас невідомі», – продовжив Милованов.

Він додав, що служба БЕБ має запрацювати з 25 вересня. «Тоді перестають працювати інші служби. І часу практично немає. Також надання додаткового часу на виправлення документів було б знову-таки порушенням закону і умов конкурсу, бо кандидати мали подати фінальні пакети до 7-го липня», – розповів радник керівника Офісу президента.

Милованов наголосив, що політична робота вимагає чіткості в публічних комунікаціях. «Але цього недостатньо. Потрібна чіткість в документах. Це просто питання професіоналізму. І відповідальності кандидатів», – резюмував він.

Нагадаємо, що конкурсна комісія не допустила ексміністра фінансів Олександра Данилюка до конкурсу на посаду директора Бюро економічної безпеки – їх не задовольнив диплом Університету Індіани.

Раніше повідомлялося, що на крісло очільника Бюро економічної безпеки претендує понад 50 осіб. Бюро почне роботу 25 вересня. На наступний день після цього припинить своє існування Державна фіскальна служба, яка вже перебуває в процесі ліквідації.

До слова, нещодавно Данилюк розказав, як Зеленський відмовлявся готуватися до зустрічі з Макроном.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: