Нове дослідження: вакцини Pfizer і AstraZeneca високоефективні для людей похилого віку

Нове дослідження: вакцини Pfizer і AstraZeneca високоефективні для людей похилого віку
78-річна жінка стала першою людиною, вакцинованою проти Covid-19 у Франції, грудень 2020 року 
Фото: AFP

Укол ковід-вакцини AstraZeneca показав ефективність 80,4%

Вакцини проти коронавірусу Pfizer-BioNTech та Oxford-AstraZeneca є високоефективними у запобіганні госпіталізації людей старше 80 років. Для досягнення результату достатньо одного уколу. Про це повідомили вчені з Бристоля (Англія) з посиланням на своє дослідження, передає Sky News.

Дослідники з Брістоля виявили, що через 14 днів після введення однієї дози вакцини Pfizer вона на 79,3% була ефективною у запобіганні розвитку симптомів у людей із цієї вікової групи.

Укол ковід-вакцини AstraZeneca показав ефективність 80,4%.

Дослідження співпадає зі звітами органів охорони здоров’я Шотландії та Англії, опублікованими у лютому та в понеділок відповідно.

Адам Фінн, професор педіатрії в Університеті Брістоля, сказав, що його команда застосувала інший підхід, беручи до уваги меншу географічну територію та розглядаючи пацієнтів набагато детальніше.

Дослідники розглянули 446 вакцинованих пацієнтів старше 80 років, які потрапили у дві лікарні Брістоля в січні із захворюваннями нижніх дихальних шляхів.

Вони вивчали кожного пацієнта з моменту появи симптомів, а не лише з моменту надходження їх до лікарні, і замість того, щоб покладатися на великі бази даних, вони ретельно вивчали всі аспекти історії хвороби кожного пацієнта.

«Ми виявляємо подібні результати, але використовуємо принципово різні підходи, тому це забезпечує впевненість у результатах загалом. Їхні (урядові - ред.) результати підтверджують наші, а наші підтверджують їхні. Є все більш суттєві докази того, що одна доза будь-якої вакцини має високий захист від госпіталізації та серйозних захворювань», - сказав Фінн.

Дослідження англійського відомства з охорони здоров'я, опубліковане в понеділок, показало, що одна доза будь-якої вакцини приблизно на 80% ефективно запобігає госпіталізації людей у віці старше 70 років - через три-чотири тижні після однієї дози. Дослідники в Шотландії виявили, що через чотири тижні після першої дози будь-якої вакцини вони на 81% ефективніше запобігали госпіталізації людей старше 80-х років.

Як відомо, Україна отримає 1,7 млн доз вакцини AstraZeneca в рамках програми COVAX. Україні виділено 1 776 000 доз вакцин AstraZeneca/Oxford, включно із вакцинами виробленими Serum Institute of India. У переліку також окремо згадуються 117 000 доз вакцини Pfizer-BioNTech, про постачання яких до України вже повідомлялось раніше.

Нагадаємо, 1 березня розпочав роботу сайт для запису українців на вакцинацію від коронавірусу.

25 лютого в Україні нарешті стартувала кампанія з вакцинації. 23 лютого наша країна отримала першу партію вакцини CoviShield проти коронавірусу. Це аналог оригінального препарату Oxford/AstraZeneca.

Китайська вакцина від коронавірусу прибуде в Україну до 6 березня.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: