Очільник комісії з розслідування катастрофи МАУ: іранці збирали деталі літака на металобрухт

Очільник комісії з розслідування катастрофи МАУ: іранці збирали деталі літака на металобрухт
Деталі літака, що зроблені з титану, люди збирали на металобрухт

Іранці на місці авіакатастрофи «ходили, гуляли, дивилися і збирали металобрухт»

У перші дні на місці авіакатастрофи літака МАУ в Ірані місцеві жителі збирали деталі українського Boeing на металобрухт.

Про це в інтерв’ю «Главкому» розповів директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Олександр Рувін – очільник експертної комісії, що працювала в Тегерані над розслідуванням трагедії.

Він пригадав, що його перші враження на місці авіакатастрофи були жахливими.

«Після прибуття до Тегерану ми відразу рушили на місце катастрофи, далі до місця, де були знайдені частини літака. На тому місці, де впав літак, було багато сторонніх людей. На другий день нашого перебування в Ірані ми нічого особливого вже не знайшли. На фото можна побачити спортивний дитячий майданчик, де впав літак. Вже було  темно, 8 година вечора і ми якраз в цей час знайшли те, що залишилося, що іранці не прибрали. Було питання: ніби двигун горів. Принаймні про це на початку представники Іран говорили, висували таку версію причин катастрофи», – заявив експерт.

За його словами, сторонні люди, які були на місці катастрофи, – це місцеві жителі.

Літак рейсу PS752 Тегеран-Київ, який розбився в Ірані, впав на територію спортивного майданчикаЛітак рейсу PS752 Тегеран-Київ, який розбився в Ірані, впав на територію спортивного майданчика

«Це місцеві жителі, ми не можемо їх знати. Це іранці, які ходять, гуляють, дивляться, збирають металобрухт. Тобто, деталі літака, що зроблені з титану, вони збирали на металобрухт. Була купка уламків, коли ми приїхали. Бульдозером на неї все скинули», – додав Олександр Рувін.

Він також відповів, чи були на місці серед цих сторонніх людей представники третіх країн, наприклад, з Росії:

«Принаймні, ми їх не бачили, але чули що переговори ведуться (переговори про залучення Іраном фахівців з РФ)».

Очільник експертної комісії зазначив, що іранська сторона зразу зібрала і вивезла уламки.

«Так, наприклад, ми не знайшли нижню частину літака, знайшли тільки чотири сидіння, а в літаку було 167 людей плюс екіпаж», – сказав директор Київського науково-дослідного інституту судових експертиз.

Рувін зізнався, що у нього немає відповіді на питання, чому іранська сторона не забезпечила належних умов для об’єктивного розслідування.

Нагадаємо, днями Україна заявила, що має намір звернутися до Міжнародного суду ООН, якщо Тегеран не співпрацюватиме в розслідуванні авіакатастрофи, з моменту якої минуло майже п’ять місяців.

Раніше через пандемію коронавірусу Іран на невизначений термін відклав процес скачування і розшифровки даних бортових самописців збитого літака МАУ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: