Катастрофа літака МАУ: Україна може звернутися в Міжнародний суд ООН

Катастрофа літака МАУ: Україна може звернутися в Міжнародний суд ООН
Авіакатастрофа літака МАУ сталася під Тегераном рано вранці 8 січня: загинули всі 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу

Якщо переговори з Іраном зайдуть у глухий кут, то Україна «буде змушена» звертатися до міжнародних арбітражів, зокрема до Міжнародного суду ООН

Заступник міністра закордонних справ Євген Єнін застеріг, що Україна має намір звернутися до Міжнародного суду Організації Об'єднаних Націй, якщо Іран не співпрацюватиме в розслідуванні авіакатастрофи пасажирського літака компанії «Міжнародні авіалінії України» (МАУ), що сталася 8 січня в Тегерані.

Про це Єнін сказав в інтерв'ю «Радіо Свобода».

«Якщо переговори зайдуть у глухий кут, то ми будемо змушені звертатися до міжнародних арбітражів, зокрема до Міжнародного суду ООН. Йдеться не лише про Україну, а про єдиний фронт держав – Канади, Великої Британії, Швеції, Афганістану й України», - сказав заступник міністра.

На тлі цього Єнін наголосив, що згідно з Монреальською та Чиказькою конвенціями країна, на території якої стався інцидент, має забезпечити негайну розшифровку «чорних скриньок» або передачу їх іншій державі.

«Ми розраховуємо, що іранська сторона виконає свої міжнародні зобов'язання і буде співпрацювати з іншими країнами, громадяни яких постраждали під час катастрофи», - додав Єнін.

Раніше через пандемію коронавірусу Іран на невизначений термін відклав процес скачування і розшифровки даних бортових самописців збитого літака МАУ.

Нагадаємо, представник комітету парламенту Ірану з юридичних і судових питань Хассан Норузі заявив в інтерв'ю, що іранські військові добре виконали свої обов'язки, збивши цивільний авіалайнер МАУ. За його словами, рух літака був дуже підозрілим.

Згодом посольство України в Тегерані направило ноту для з’ясування офіційної позиції Ірану.

Нагадаємо, авіакатастрофа під Тегераном сталася рано вранці 8 січня. Авіалайнер Boeing 737 авіакомпанії МАУ виконував міжнародний рейс PS752 за маршрутом Тегеран - Київ, однак після зльоту зв'язок з ним перервався. Літак впав у 15 км від аеропорту вильоту, загинули всі 167 пасажирів і дев'ять членів екіпажу.

Нагадаємо, канадські юристи хочуть домогтися від Ірану компенсації щонайменше $1,1 млрд через збиття українського літака МАУ. У позові факт збиття українського літака названо «навмисним терористичним актом».

Україна, Канада, Афганістан, Швеція та Об’єднане Королівство – держави, чиї громадяни загинули в авіакатастрофі «МАУ», звернулися до офіційного Тегерану з вимогою передати бортові самописці.

У березні повідомлялося, що Іран погодився передати Україні бортові самописці збитого літака компанії «Міжнародні авіалінії України».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: