Пандемія знову наступає. Ексзаступник Супрун назвав ключову проблему, яку так і не вдалось вирішити Україні

Пандемія знову наступає. Ексзаступник Супрун назвав ключову проблему, яку так і не вдалось вирішити Україні
«Ця пандемія не буде останньою», – переконаний Павло Ковтонюк
Фото з відкритих джерел

«Треба просто визнати, що ми програли боротьбу за тестування і відстеження контактних»

Варто навіть зараз починати працювати над системою виявлення контактних осіб із Covid-19, бо нинішня пандемія не буде останньою. Таку думку в інтерв’ю «Главкому» висловив ексзаступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

«Покращення системи виявлення і відстеження контактів не відбувається. Скажімо, протягом літа при дуже низькій кількості виявлених випадків бачимо високу кількість госпіталізацій. В окремі дні навіть госпіталізацій більше, ніж випадків виявлення. Це говорить, що тестування у нас як не працювало, так і не працює. Фахівці на це не розраховують. Але мені здається, що треба просто визнати, що ми програли боротьбу за тестування і відстеження контактних. І змушені тепер стримувати пандемію в лікарнях і карантинами», – констатував ексчиновник.

Він наголосив: ми програли цю битву не через брак коштів, а через відсутність талановитих управлінців.

«Хороша система виявлення заощаджує масу грошей. Але вона потребує певного управлінського таланту, певного рівня мислення і організаційної майстерності. Особливо якщо ми говоримо про Україну, де стартові позиції низькі. Хтось повинен був цією ідеєю захопитися і взяти лідерство у свої руки. Такої людини не знайшлось, а саме собою воно не зробиться. Хоча, я вважаю, що починати варто навіть зараз, бо ця пандемія не буде останньою. І система виявлення нам знадобиться все одно», – переконаний Ковтонюк.

До слова, експерт пояснив, чому «вакцинований» Ізраїль накрила нова хвиля пандемії.

Кабінет міністрів України розширив список вакцин від коронавірусу, після щеплення якими можна отримати відповідний сертифікат. До переліку внесли препарат Janssen (Johnson & Johnson).

Уряд Великої Британії схвалили використання вакцини Moderna проти Covid-19 для дітей 12-17 років.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: