Президент підписав «антиколомойський» закон

Президент підписав «антиколомойський» закон
Президент Володимир Зеленський підписав банківський закон 

Ухвалення цього закону є ключовою вимогою, яку Міжнародний валютний фонд поставив Україні для підписання кредитної програми

Президент України Володимир Зеленський підписав банківський закон про неповернення націоналізованих банків колишнім власникам, необхідний для затвердження програми з Міжнародним валютним фондом.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

Напередодні, 21 травня, закон підписав голова Верховної Ради Дмитро Разумков.

Закон №2571-д регулює повноваження Національного банку щодо виведення банків з ринку, визнання їх банкрутами. Також закон однозначно забороняє повернення націоналізованих банків колишнім власникам.

Через те, що закон стосується передусім ситуації з ПриватБанком, яким до націоналізації володів олігарх Ігор Коломойський, його також називають «антиколомойським».

Як повідомлялося, 19 травня Верховна Рада розблокувала підписання «банківського закону».

13 травня депутати проголосували за банківський «антиколомойський» закон в цілому.

Відзначимо, закон є однією з попередніх умов для нової програми співпраці України з МВФ. Документом вдосконалюється регулювання діяльності банків, зокрема шляхом надання Національному банку необхідних інструментів впливу в цій сфері.

Документом передбачається і вдосконалення регулювання ліквідаційної процедури банків, механізму відшкодування збитків (стягнення збитків) з пов'язаних з банком осіб та інших осіб, якими банку та кредиторам банку було завдано збитків (завдано шкоди), розширення і вдосконалення механізмів участі держави у виведенні банку з ринку.

Якщо суд визнає незаконним рішення про виведення банку з ринку, це все одно не може бути підставою для скасування цього рішення, випливає із закону. Іншими словами, колишні власники не зможуть повернути банк. Але при цьому власники і ексвласники банку, інтереси яких були порушені при виведенні банку з ринку, можуть отримати відшкодування збитку, але тільки в грошовій формі.

До другого читання до закону внесли техніко-юридичні зміни, які покращують якість законопроекту. Крім того, члени профільного комітету:

  • прибрали норму про обмеження державної реєстрації. Питання може бути вирішено на рівні підзаконних нормативно-правових актів, без змін до закону;
  • змінено процедури по призначенню судом аудиторської компанії, яка визначатиме розмір збитків;
  • судові провадження, які розпочалися, але не отримали остаточне рішення до дня набрання чинності цим законом, вирішуються, розглядаються або переглядаються за новими правилами, передбаченими цим законом;
  • внесли уточнюючі зміни в норму про заборону зупинення аукціонів.

Нагадаємо, раніше в НБУ роз'яснили суть закону про банки. Нацрегулятор підкреслив, що суд не зможе скасувати або зупинити ліквідацію.

Як повідомлялось, Верховна Рада 30 березня проголосувала у першому читанні за законопроєкт про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань функціонування банківської системи (реєстр. № 2571). За закон про неповернення банків колишнім власникам проголосувало 267 депутатів. 

Раніше Кабінет міністрів узгодив з Міжнародним валютним фондом і затвердив фінальну версію законопроєкту №2571 про неповернення виведених з ринку банків ексвласникам. 

Народні депутати внесли 16 тисяч правок до «антиколомойського» законопроєкту. Це рекорд за кількістю правок.

До слова, Фінансовий комітет Ради рекомендував нардепам ухвалити «антиколомойський» закон

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: