Рада має намір створити Офіс генпрокурора

Рада має намір створити Офіс генпрокурора
Генпрокурор Руслан Рябошапка

Прокурори пройдуть атестацію кадровими комісіями для зарахування до новоствореного Офісу і місцевих прокуратур, крім співробітників САП

Верховна Рада має намір створити Офіс генерального прокурора. За прийняття законопроєкту №1032 за основу проголосували 287 депутатів при мінімально необхідних 226.

Документ пропонує побудову після проведення атестації прокурорів нової структури у вигляді: Офісу генпрокурора, обласних прокуратур, окружних прокуратур.

Також надання генеральному прокурору права ліквідовувати і реорганізовувати окружні та обласні прокуратури; ліквідування військової прокуратури, але при цьому встановлення права генпрокурора створювати спеціалізовані прокуратури на правах структурного підрозділу.

Пропонується зменшити максимальну кількість співробітників прокуратури з 15 тис. до 10 тис., надати генпрокурору повноваження затверджувати стратегію розвитку прокуратури, систему оцінки якості роботи прокурорів, порядок вимірювання і регулювання навантаження на прокурорів, розгляду звернень.

Також будуть надані можливості для всіх кандидатів з вищою юридичною освітою і стажем роботи в сфері права брати участь у відборі на заміщення посад в органах прокуратури, перетворено Національну академія прокуратури в Тренінговий центр прокурорів, підвищено базовий посадовий оклад прокурора з 12 до 15 прожиткових мінімумів (до 29 тис. гривень), встановлено обмеження 25% для максимального розміру річної премії прокурорам.

Прокурори пройдуть атестацію кадровими комісіями для зарахування до новоствореного Офісу і місцевих прокуратур, крім співробітників Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Атестація включатиме іспит і співбесіду.

Особи, які захочуть стати прокурорами при наявності вищої юридичної освіти та стажу роботи в сфері права, повинні будуть пройти відкритий конкурс на вакантні посади.

До 1 вересня 2021 року пропонується призупинити повноваження кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів і встановлюється, що генпрокурор затверджує порядок проведення відбору кадровими комісіями, визначає порядок заміщення тимчасово вакантних посад прокурорів, призначає осіб на адміністративні посади в Офісі й на посаду керівника обласної прокуратури (за згодою комісії з відбору керівного складу органів прокуратури), визначає порядок розгляду дисциплінарних скарг кадровими комісіями про вчинення прокурором дисциплінарного проступку і здійснення дисциплінарного провадження, визначає порядок прийняття рішення кадровими комісіями за результатами провадження і при наявності законних підстав про накладення на нього дисциплінарного стягнення або рішення про неможливість подальшого перебування особи на посаді прокурора.

Як повідомлялось, у вівторок Рада прийняла закон про імпічмент президента.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський пропонувавє створити Офіс генерального прокурора замість Генеральної прокуратури України, ліквідувати Військову прокуратуру і посаду головного військового прокурора.

Читайте також

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: