Рада змінила процедуру ліквідації банків

Рада змінила процедуру ліквідації банків
Парламент підвищив ефективність виведення банків-банкрутів з ринку
Фото з відкритих джерел

Документ підтримали 256 народних депутатів

В Україні вдосконалять процедуру ліквідації банків. Верховна Рада схвалила в другому читанні відповідний законопроєкт №4546.

«За» проголосували 256 нардепів.

Закон удосконалює деякі питання відшкодування шкоди (збитків) особами, пов'язаними з банком. Фонд гарантування вкладів фізичних осіб зможе укладати договір про добровільне відшкодування такого збитку або мирову угоду. Завдяки закону ФГВФО буде дієвим у питанні повернення активів банків-банкрутів.

Прописаний механізм повернення коштів колишнім кредиторам банку після його ліквідації. У законі передбачили звільнення від сплати судового збору, державного мита, плати у сфері державної реєстрації.

Уточнюються деякі процедурні аспекти виведення неплатоспроможного банку з ринку, ліквідації банків, повноваження ФГВФО, його органів, механізм правового захисту працівників членів адміністративної ради фонду.

Глава податкового комітету Данило Гетманцев раніше повідомляв, що Фонд гарантування вкладів при ліквідації банків виявив виведених грошей на 120 млрд гривень і встановив 700 пов'язаних з банками осіб та інших, які можуть бути причетні до заподіяння шкоди.

Нагадаємо, фінансовий комітет рекомендував Раді схвалити цей закон у другому читанні. Парламент у кінці травня підтримав відповідний законопроєкт №4546 у першому читанні.

До слова, напередодні Мін'юст роз’яснив, як працює автоматизований арешт коштів боржників. Кошти боржників на банківських рахунках відтепер арештовують автоматично: за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження шляхом інформаційної взаємодії державних або приватних виконавців та банків. Арешт поширюється і на кошти на рахунках, відкритих після винесення постанови про накладення арешту.

Додамо, що в Україні хочуть змінити процедуру банкрутства на період карантину. 1 червня Верховна Рада підтримала за основу законопроєкт №4220..


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: