Радник президента Стефанчук: Рада порушила домовленості

Радник президента Стефанчук: Рада порушила домовленості
Представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук
Фото: president.gov.ua

Представник президента зазначив, що у новій Верховній Раді ставитиметься питання про вибори за відкритими списками

Верховна Рада України порушила домовленості, які були досягнуті під час консультацій між президентом, керівництвом парламенту та лідерами фракцій і груп 21 травня. Про це заявив радник президента України – представник президента у Верховній Раді Руслан Стефанчук, йдеться на сайті глави держави.

«Президент Володимир Зеленський чітко заявив у своїй програмі, що він «за» відкриті списки, «за» новий Виборчий кодекс. За результатами вчорашніх домовленостей було запропоноване конструктивне рішення – це зниження прохідного бар’єра до 3%, а також виключення мажоритарної системи виборів», – сказав Стефанчук за підсумками засідання Верховної Ради України.

«Рада не підтримала попри те, що мала домовленості з президентом», – додав радник глави держави.

При цьому він наголосив, що запропонований варіант не найкращий, але ухвалення Виборчого кодексу наразі нереальне.

«Закриті списки – це не те, про що ми мріємо. Але це точно краще, ніж та система з «гречкосіями-мажоритарниками», що є. Тому ми погодилися на цей варіант. Але ви побачили, як виконуються домовленості», – підкреслив Стефанчук.

Представник президента також додав, що у новій Верховній Раді ставитиметься питання про вибори за відкритими списками.

Відповідаючи на запитання про те, чи можуть позачергові вибори до парламенту відбутися за старою системою, Стефанчук зауважив, що це залежить не від президента, а від Верховної Ради. «Якщо Верховна Рада не змінить виборчого законодавства, у нас немає іншого варіанта, тому що Президент наділений тільки правом законодавчої ініціативи, а не ухвалення законів», – пояснив він.

Радник президента України також підкреслив, що політичної кризи у відносинах між Верховною Радою і президентом немає, натомість є низький рівень довіри до парламенту.

Як повідомлялось, президент Володимир Зеленський призначив Руслана Стефанчука своїм представником у Верховній Раді. Стефанчук був головним ідеологом у штабі Зеленського під час президентських перегонів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: