Рубан і Савченко відмовляються свідчити - СБУ

Рубан і Савченко відмовляються свідчити - СБУ
Володимир Рубан і Надія Савченко

На даний час фігуранти справи, користуючись своїми процесуальними правами, відмовляються від дачі показань слідству

Володимир Рубан і Надія Савченко, які підозрюються у підготовці до теракту та інших злочинах, відмовляються давати покази, користуючись своїм правом. Про це повідомляє прес-центр СБУ.

«Враховуючи великий суспільний інтерес до фігурантів вказаного кримінального провадження, слідчими СБ України під процесуальним керівництвом Головної військової прокуратури у стислі терміни проводяться необхідні слідчі (розшукові) дії, спрямовані на швидке, повне та неупереджене дослідження всіх обставин вчинення кримінальних правопорушень, з’ясування ступеня участі та вини кожного співучасника. Зокрема, проводяться допити підозрюваних за обставинами оголошеної їм підозри. На даний час фігуранти справи, користуючись своїми процесуальними правами, відмовляються від дачі показань слідству», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається, слідством серед іншого призначено та проводиться 13 експертних досліджень зброї, боєприпасів, вибухових речовин, відео- та аудіоматеріалів, виступів і публічних закликів, зокрема й комісійна судово-психологічна експертиза щодо перевірки правдивості показань Савченко.

Разом з тим, проведено допити свідків, які повідомили важливі фактичні дані про обставини, що є предметом дослідження у даному провадженні.

Також здійснюється огляд та аналіз документів і предметів, вилучених за місцями проживання та роботи Рубана та Савченко, перевіряється причетність до вказаних вище злочинів інших осіб.

«Комплекс запланованих слідчих (розшукових) дій триває. СБУ наголошує, що усі офіційні матеріали у цій справі, згідно зі ст. 222 Кримінального процесуального кодексу України, можуть бути оприлюднені виключно із дозволу слідчого. Органами досудового розслідування та прокуратури з урахування складності кримінального провадження, обсягу та специфіки процесуальних дій у ньому, а також поведінки учасників кримінального провадження, планується закінчення досудового розслідування у розумні стислі терміни», — зазначили у СБУ.

Як відомо, 22 березня Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Савченко.

Перед голосуванням генпрокурор Юрій Луценко показав парламентарям відео, на якому Савченко прямо говорить, що особисто має бажання вчинити терористичний акт у Верховній Раді та підірвати не лише депутатів, але й президента та верхівку правоохоронних органів.

Як відомо, 23 березня Шевченківській суд Києва постановив взяти Савченко під варту. Нардепа відправили до ізолятора на 59 діб без права внесення застави.

5 квітня допит Савченко на поліграфі не відбувся, але була проведена психофізіологічна експертиза.

Нагадаємо, в СБУ заявили, що з початку 2013 року Рубан став учасником проросійського руху Віктора Медведчука «Український вибір» і виступав проти євроінтеграції України. Також він вже 14 років пов’язаний з Росією.

Згідно з текстом підозри, опублікованого ЗМІ, Рубану закидають підготовку терористичного акту і незаконне володіння зброєю. Серед цілей, званих у документі, вказані підготовка замаху на президента України, а також на перших осіб держави.

8 березня правоохоронці затримали Рубана під час його спроби потрапити в Україну з так званої «ДНР».

За словами заступника міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгія Туки, Рубан перевозив арсенал зброї у меблях.

Читайте також матеріал: Адвокат Ілля Новіков: Серед моїх клієнтів були справжні вбивці - і це не найгірші люди, з якими я стикався

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: