Справа Гладковського: екскерівництву Міноборони оголосили підозру

Справа Гладковського: екскерівництву Міноборони оголосили підозру
НАБУ оголосило Ігорю Павловському підозру в корупції, в результаті якої державі було завдано збитків майже на 17,5 млн гривень

Колишнього заступника міністра оборони Ігоря Павловського підозрюють у причетності до закупівлі вантажівок "Богдан" за завищеними цінами

Національне антикорупційне бюро України в рамках розслідування справи колишнього першого заступника секретаря РНБО Олега Гладковського оголосило підозру колишньому заступнику міністра оборони Ігоря Павловському. Про це йдеться у повідомленні у Telergram Офісу президента.

Повідомляється, що НАБУ оголосило йому підозру в корупції, в результаті якої державі було завдано збитків майже на 17,5 млн гривень. За даними слідства, Павловський і директор одного з департаментів Міноборони в змові з Гладковським у 2017 році організували закупівлю в рамках державного оборонного замовлення закупівлю вантажівок за завищеними цінами.

«Виробником і постачальником цих транспортних засобів виступила компанія, за версією слідства, афільована з екс-чиновником РНБО», - йдеться в повідомленні.

Як уточнили в НАБУ, підозру також оголошено колишньому директору департаменту військово-технічної політики розвитку озброєння і військової техніки Міністерства оборони.

На стадії формування оборонного замовлення на вантажівки вимагалося, щоб рівень локалізації виробництва в Україні був не менше 60%. Але на той момент вони не відповідали вимогам і мали рівень локалізації 10%. Надалі в ході лобіювання інтересів Гладковського вимоги до локалізації знизили до 20%, і його компанія отримала замовлення за умови доведення рівня локалізації до 20% до кінця 2017 року і до 30% - протягом трьох років.

Як згодом встановить слідство, витрати по збільшенню рівня локалізації виробник незаконно переклав на бюджет. Контракт між Міноборони і виробником передбачав часткову передоплату і фіксував неможливість перегляду ціни. Проте ціну збільшили, а чиновники Міноборони, відповідальні за цю закупівлю, її погодили, попередньо погодивши це питання з Павловським. В результаті постачальнику незаконно переплатили 17,44 млн гривень.

НАБУ уточнює, що в жовтні про підозру у зловживанні службовим становищем повідомили самому Гладковському.

Нагадаємо, Олега Гладковського затримували в жовтні 2019 року за спробу покинути Україну. Його підозрюють в тому, що він на посаді в РНБО лобіював оборонний контракт для своєї компанії «Богдан Моторс». Вищий антикорупційний суд заарештував його з можливістю виходу під заставу. Як повідомлялось, через кілька днів сім'я внесла заставу за Олега Гладковського у розмірі 10 мільйонів 623 тисячі 130 гривень. Після цього він вийшов із СІЗО.

У лютому і березні 2019 року вийшла серія резонансних журналістських розслідувань про причетність Гладковського до різних корупційних схемам в оборонній сфері. Він відразу був звільнений з РНБО, були проведені обшуки, слідство анонсувало допити на поліграфах. Ближче до виборів президента прокотилися акції протесту з вимогою кримінальної відповідальності для Гладковського.

Варто зазначити, що справжнє прізвіще Гладковського - Свинарчук, але у 2014 році він його змінив на Гладковський.

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: