«Справа Шеремета». Слідчі досі не повернули речі, вилучені у лікарки Кузьменко кілька місяців тому

«Справа Шеремета». Слідчі досі не повернули речі, вилучені у лікарки Кузьменко кілька місяців тому
Тиск іде не лише на Юлію Кузьменко, а й на її цивільного чоловіка Петра Кияна - адвокат

Забрали ще й мисливську рушницю цивільного чоловіка Кузьменко

Підозрюваній у «Справі Шеремета» дитячому лікарю Юлія Кузьменко не повернули ні роутер, ні відеореєстратор (без карти пам’яті), ні флешку з музикою. Тепер забрали ще й зареєстровану рушницю її цивільного чоловіка, хоча Кузьменко інкримінують участь у закладенні вибухівки. Про це «Главкому» повідомив адвокат Тарас Безпалий.

«Під час обшуку (23 квітня - «Главком») вилучили мисливську зброю. Це рушниця, яка належить Петру Кияну – цивільному чоловіку Юлії. Зброя зареєстрована. Про зв'язок між вибухівкою і мисливською зброєю я і сам запитував у слідчих.  Бо ж якщо зброя зареєстрована, це означає, що будь-який постріл, зроблений з неї, дасть можливість ідентифікувати, бо ж на кулі з неї буде особливе мікронарізання. На особисте переконання оперуповноваженого, який був незаконно присутній на обшуку, така зброя може бути перероблена під бойову. Але ж ця зброя не перероблена під бойову, і для встановлення цього факту не потрібно її вилучати! На мою думку, це просто тиск на Кузьменко і Кияна», - розповів він.

Безпалий зауважив, що ухвала суду на обшук дається конкретному слідчому, а також певному колу осіб (інші слідчі, оперуповноважені). При цьому закон не дає право по-своєму трактувати цю ухвалу суду. В ухвалі був дозвіл на обшук лише слідчими, натомість фактично прийшли оперуповноважені, говорить адвокат.

«Права на це вони не мали. Оперуповноважені відповіли, що їм такий дозвіл дав слідчий. Я ж як захисник звернувся до ДБР щодо незаконного проникнення у приміщення. Відповідна заява подана, чекаємо на відкриття провадження», - додав він.

Безпалий повідомив, що серед інших вилучених предметів – флешка з музикою, відеореєстратор, причому без карти пам’яті, та Wi-Fi роутер. Він розповів, що ще у січні слідство зажадало доступу до Facebook-сторінки Кузьменко. Юлія відповіла: «Нема питань, приходьте до мене в ІТТ, я зайду в аккаунт, ви скопіюєте усю необхідну інформацію». Але виникла проблема: в ІТТ немає роутера, тому його та дві сім-картки придбав Петро Киян.

«Саме ці роутер і «сімки» слідство вилучило під час нещодавнього обшуку. Це абсолютна маячня: який стосунок до справи мають флешка з музикою (вилучена під час обшуку у грудні, окрім неї слідчі забрали також окуляри та камуфльований одяг, у якому Кузьменко їздила до зони АТО, - «Главком») та роутер?! І це при тому, що Юлії досі не повернули речі, вилучені чотири місяці тому», - нарікає адвокат.

Безпалий стверджує, що старший слідчий ігнорує дві ухвали суду про те, що речі потрібно повернути. Щодо невиконання рішення суду відкриті два кримінальні провадження. Але, за його словами, «таке враження, що закон слідству неписаний».

Адвокат також зауважив, що Петра Кияна повторно викликали на допит, щоб він розповів про походження майна, вилученого під час обшуку. Хоча у грудні він вже дав розгорнуті свідчення. Безпалий зазначив, що повторний допит Кияна пройшов теж з порушенням закону.

Нагадаємо, що Юлія Кузьменко залишиться під вартою до 30 травня. Київський апеляційний суд розглянув скаргу захисту підозрюваної у вбивстві журналіста Павла Шеремета Юлію Кузьменко, і залишив її без задоволення

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: