Стефанчук допустив винесення питання про особливий статус Донбасу на референдум

Стефанчук допустив винесення питання про особливий статус Донбасу на референдум

За словами Руслана Стефанчука, на референдум може бути винесено майже будь-яке питання 

Віцеспікер Ради підкреслив, що мова про відділення територій йти не може

Питання про надання окупованому Донбасу «особливого статусу» може бути винесене на всеукраїнський референдум, якщо немає порушення суверенітету і територіальної цілісності країни.

Про це заявив перший заступник голови Верховної Ради Руслан Стефанчук в інтерв'ю виданню «Фокус».

Так, відповідаючи на питання, за яких умов доля Донбасу чи Криму може вирішуватися шляхом винесення питання про їх «особливий статус» на референдум, він сказав:

«На референдум може бути винесено будь-яке питання, яке забажає український народ. За винятком тих, що спрямовані на ліквідацію незалежності України, порушення суверенітету і, що важливо, територіальної цілісності країни, а також розпалювання національної, міжетнічної, расової та релігійної ворожнечі. А ще - питань податків, амністії та органів правопорядку, суду». 

При цьому Стефанчук підкреслив, що мова про відділення територій йти не може. 

«Важливо розуміти: на референдум виноситься тільки одне питання, його формулювання повинна бути чітким, а відповідь – або «так», або «ні», без варіантів», – додав він. 

Стефанчук зазначив, що «якщо питання, які цікавлять народ, вимагають внесення змін до Конституції, їх теж треба вирішувати і виносити на референдум, якщо знадобиться». 

Також відповідаючи на питання, чи може бути рішення народу за результатами референдуму консультативним, або воно обов'язкове для виконання, перший віце-спікер зазначив, що референдуми є занадто дорогими, і для «консультації з народом досить соціологічних опитувань». 

«Ми ж створили формулу, по якій рішення народу обов'язкові для виконання органами державної влади», – підкреслив Стефанчук.

Нагадаємо, новий очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук готовий йти на компроміси з Росією, але конкретних прикладів не навів.

30 липня Кравчук заявив, що погодився очолити українську делегацію в Тристоронній контактній групі щодо мирного врегулювання ситуації на Донбасі замість Кучми.

Також Кравчук розповів, чому не можна проводити вибори на Донбасі

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: