У Київському патріархаті підтримують принцип відокремлення церкви від держави — Євстратій Зоря

У Київському патріархаті підтримують принцип відокремлення церкви від держави — Євстратій Зоря
Архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря

«Українська держава має не лише право, а й обов'язок протидіяти Кремлю, використовуючи всі визначені законом можливості, але це не означає втручання у внутрішні церковні справи», - сказав речник Київського патріархату

Українська держава має право і зобов'язана протидіяти Кремлю, але це не означає її втручання у внутрішні церковні справи, адже держава не впливає ні на питання віросповідання, ні на питання призначень на посади в церкві. На цьому наголосив архієпископ Чернігівський і Ніжинський, речник Української православної церкви Київського патріархату Євстратій Зоря під час спілкування з вірянами у чаті на сайті «Главред».

«Враховуючи агресію Росії проти України, Українська держава має не лише право, а й обов'язок протидіяти Кремлю, використовуючи всі визначені законом можливості. Але це не означає втручання у внутрішні церковні справи, адже держава не впливає ні на питання віросповідання, ні на питання призначень на посади, ні на інші питання, які становлять виключно компетенцію самої церкви», - сказав речник Київського патріархату.

Він також зазначив, що принциповою позицією УПЦ КП є те, що вона підтримує принцип відокремлення від держави так само, як і принцип співпраці з державою на благо суспільства.

«Якщо б держава намагалася втручатися у внутрішні церковні справи, то ми б протистояли таким спробам так само, як і держава, очевидно, протистоятиме можливим спробам з боку церкви втручатися у її справи. Ми - не державна церква і не прагнемо нею стати. Однак ми - державницька церква, що означає підтримку Української держави, як принципу і сприяння всьому доброму, що робить держава для українського народу, як і критику того, що потребує церковної критичної оцінки», - зазначив Євстратій Зоря.

При цьому він навів приклад Росії, де з приводу автокефалії Української церкви президент Володимир Путін скликав засідання Ради безпеки Росії, що свідчить про те, що з російського боку держава не лише не відділена від церковних питань, а, навпаки, найтісніше в них залучена, більше того, втручається в них і спрямовує їх, даючи відповідні вказівки Московській патріархії.

Як повідомлялося, синод Константинопольського патріархату 11 жовтня ухвалив, що у 1686 році Київську митрополію Руській церкві передали незаконно. Також Константинопольський патріархат зняв анафему з глави УПЦ КП Філарета та глави УАПЦ Макарія.

Нагадаємо, святійший патріарх Київський і всієї Руси-України Філарет заявив, що найближчим часом буде скликаний архієрейський собор для об'єднання трьох церков.

Він підтвердив, що після зняття анафеми його сан не зміниться і він залишиться патріархом.

Також опубліковано текст рішення синоду Константинопольського патріархату щодо української церкви.

Слід зауважити, що 15 жовтня у РПЦ заявили, що члени Священного синоду «визнали неможливим подальше перебування в євхаристійному спілкуванні з Константинопольським патріархатом».

У Московському патріархаті пояснили, які наслідки матиме рішення синоду РПЦ. Також повідомлялося, за якої умови РПЦ відновить відносини з Константинополем.

В УПЦ КП вважають, що синод РПЦ повторює політику Кремля.

Також опубліковано повний текст рішення синоду РПЦ про розрив відносин із Константинополем.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: