У «Нафтогазі» прокоментували звернення «Газпрому» до Стокгольмського арбітражу

У «Нафтогазі» прокоментували звернення «Газпрому» до Стокгольмського арбітражу
Керівник «Нафтогазу» Андрій Коболєв

В українському холдингу заявили, що нове звернення «Газпрому» не скасовує його зобов'язань виплатити Україні $2,56 млрд

Ініціювання російським газовим монополістом «Газпромом» у Стокгольмському арбітражі нового провадження проти Національного холдингу «Нафтогаз України» з метою розірвати чинні договори не скасовує їх дії, отже «Газпром» залишається винен українській компанії 2,56 млрд доларів.

Таку заяву оприлюднила прес-служба «Нафтогазу» у відповідь на появу інформації про те, що переговори, в ході яких «Газпром» пропонував українському холдингу змінити або розірвати чинні контракти на транзит і поставку газу, завершились безрезультатно.

«Оскарження арбітражних рішень не зупиняє дію контрактів, «Газпром» залишається нам винен 2,56 млрд доларів плюс відсотки», - заявили в «Нафтогазі».

Також у прес-службі зазначили, що в контрактах не передбачена можливість зупинити їх дію в односторонньому порядку. Термін дії обох договорів (на постачання і транзит газу) закінчується наприкінці 2019 року. В «Нафтогазі» також нагадали, що попереднє арбітражне провадження тривало більше трьох років.

«Газпром» програв судову тяганину з «Нафтогазом» у Стокгольмському арбітражі, за рішенням якого він повинен виплатити українській компанії 2,56 млрд дол. Також суд зобов'язав російську компанію постачати до 5 млрд куб. м газу на рік у 2018-2019 роках за цінами, що відповідають вартості блакитного палива на європейських газових хабах.

На тлі програшу «Газпром» заявив про намір розірвати контракт на постачання й транзит газу з Україною в судовому порядку, а також знизив тиск у газотранспортній системі, що ускладнило транзит газу до Європи й викликало тимчасовий дефіцит газу в ГТС (2-3 березня). Після того, як «газову» кризу було успішно подолано, в Єврокомісії заявили, що Україна виконує всі взяті на себе зобов'язання щодо транзитних поставок газу.

20 квітня «Газпром» направив до Стокгольмського арбітражу документи для розторгнення контрактів на постачання та транзит газу з «Нафтогазом».

НАК «Нафтогаз України» претендуватиме на компенсацію від «Газпрому» в розмірі до 15 млрд доларів у разі, якщо тарифи на транзит газу по території України будуть переглянуті.

Читайте також: 

Стокгольмнаш. Усі наслідки перемоги України у Міжнародному арбітражі

Стокгольмська трагедія Гройсмана

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: