В уряді «заспокоїли»: зростання ціни відбулося б, навіть якби нова модель не запроваджувалася

В уряді «заспокоїли»: зростання ціни відбулося б, навіть якби нова модель не запроваджувалася
Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик
Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Міністр енергетики радить поцікавитися тим, які ціни на електроенергію у наших сусідів

Із запровадженням нової моделі ринку не повинна різко піднятися ціна на електроенергію– не лише для населення, але й для непобутових споживачів. Про це в ексклюзивному інтерв’ю «Главкому» розказав міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик.

При цьому він зазначив, що зростання ціни відбулося б, навіть якби нова модель не запроваджувалася.

Напочатку місяця керівництво «Укренерго» звинуватило міністра Насалика у маніпуляціях з Положенням про покладення спеціальних обов'язків (ПСО) і ціною на електроенергію – нібито почнеться неконтрольоване зростання. «Главком» запитав міністра, які аргументи, що цього не станеться?

«Щодо ціни на електроенергію для населення - мені дуже дивно, коли людина з «Укренерго» (йдеться про керівника НЕК «Укренерго» Всеволода Ковальчука, - «Главком») коментує позицію покладання спеціальних обов’язків, до якої не має ніякого відношення. Думаю, він, у першу чергу, повинен коментувати питання, за які відповідає, - за комерційний облік, балансуючий ринок і за ринок допоміжних послуг. А за введення нової моделі ринку відповідає міністр – я повністю відповідаю за те, як він працюватиме», - відповів Насалик.

Він підкреслив, що із запровадженням нової моделі ринку не повинна різко піднятися ціна на електроенергію– не лише для населення, але й для непобутових споживачів. «Для непобутових ціна збільшиться на 5-6%, оскільки навіть при формуванні прогнозного балансу на 2019 рік, за розрахунками НКРЕКП, уже на друге півріччя було передбачено збільшення оптової ринкової ціни на електроенергію на 8-9%. Тому очевидно, що зростання ціни відбулося б, навіть якби нова модель не запроваджувалася», - розказав Насалик.

Від додав, що Міністерство енергетики та вугільної промисловості збалансувало систему таким чином, що вона не призведе до зростання ціни для населення, яку, до речі, не підвищували з березня 2017 року. Варто також знати, що ціна електроенергії для населення України в 2,6 раза нижча, ніж в Росії, в 2,7 раза нижча, ніж в Білорусі.

«І якщо ви хочете відчути себе росіянином в Україні, то ту платіжку, яка прийшла за електроенергію, помножте на 2,6 раза - і ви себе відчуєте росіянином. А якщо хочете відчути себе датчанином, то помножте свою платіжку на 10», - наголосив він.

Міністр додав, що «коли в цьому законі поставлене завдання, то його потрібно не аналізувати, а виконувати, бо закон вже працює понад два роки. А президента Зеленського переконали в тому, що нібито різко зросте ціна на електроенергію. Я можу сказати: вона не зміниться».

На питання, чи ціна на електроенергію не зміниться найближчі півтора року, Насалик відповів, що може говорити лише про перехідний період – півроку.

«Покладання спеціальних обов’язків з постачання електроенергії за пільговими цінами для населення передбачено до 31 грудня 2020 року. Ми ж поки що говоримо про півроку – перехідний період. У будь-якому випадку надалі треба вносити зміни, адже ми не можемо покладати цю функцію на «Енергоатом» і забирати на її виконання 90% атомної енергії. Це несправедливо», - зазначив міністр.

На припущення «Главкома», що в такому випадку оббирають «Енергоатом» і чому ж тоді президент НАЕК Юрій Недашковський обома руками за своєчасне введення ринку прямих контрактів, Насалик відповів: «Ні, не оббирають, атомники не програють, а навпаки – виграють».

Міністр енергетики пояснив, що нині встановлена регулятором ціна на електроенергію від «Енергоатома» - 57 копійок за кВт-годину, а після 1 липня вони продаватимуть 90% електроенергії по 57 коп - для виконання ПСО, а решту 10% - на ринку на добу наперед. «А там ціна сягає 1,6-1,7 грн за кВт-год. Тому «Енергоатом» нічого не втрачає, адже ці 10% компанія зможе продати втричі дорожче, ніж за нині чинним тарифом - по 1,6 -1,7 грн за кВт-год. У підсумку від реалізації цих 10% доходи в загальному балансі компанії становитимуть 30%. А відтак, розширюються можливості для фінансування нових проектів», - розказав він.

«Нарешті Юрію Недашковському дали свободу на право реалізувати хоча б 10% атомної електроенергії, тоді як до цього всі 100% у нього були в шорах. У такому режимі «Енергоатом» працюватиме півроку, а потім ми збільшимо частку для реалізації на ринку на добу наперед з 10% до 20-25%. Але тоді ціна для населення буде зростати. На завершальному етапі ми їх відпускаємо у вільне плавання і на цьому завершуємо процес – це станеться вже через 3-4 роки», - резюмував Насалик.

Нагадаємо, з 1 липня 2019 року має запрацювати нового оптового ринку електричної енергії (відповідна модель була ухвалена ще в квітні 2017 року). Проте учасники ринку та деякі міжнародні організації заявили, що галузь не готова ще до нової моделі.

На засіданні 5 червня прем’єр Володимир Гройсман заявив, що з 1 липня ринок електроенергії буде запущений, пообіцявши, що ціни для споживачів не зростуть. При цьому міністр енергетики Ігор Насалик відмітив, що автоматично буде відмінена скандальна формула «Роттердам+».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: