Віце-спікер вимагає розформувати «концерн глобальної корупції» «Укроборонпром»

Віце-спікер вимагає розформувати «концерн глобальної корупції» «Укроборонпром»
Укроборонпром

Сироїд пропонує розформувати «Укроборонпром» і зробити прозоре управління з наглядовими радами підприємств, спільною радою директорів і радою конструкторів

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд вважає, що треба розформувати «Укроборонпром». На її думку, це просто «концерн глобальної корупції. Про це вона заявила в інтерв’ю «Главкому».

«Треба запровадити прозорий менеджмент, прозоре управління державними підприємствами, які, в тому числі, входять до «Укроборонпрому». Інакше ми далі будемо мати великі проблеми. У нас є «Укроборонпром», який об’єднує майже 140 підприємств, але за два роки ми не побудували новий патронний завод. Ми два роки у війні відстрілюємо патрони, виготовлені в 1943-му. У нас немає жодної нової патронної лінії. Один патронний завод був у Луганську – його вивезли росіяни. Чому ми не побудували патронної лінії? Це найпростіше, що можна зробити. Мені розповідають, щоб зробити це, треба домовитися», – зазначила Сироїд.

Віце-спікер уточнила, що домовлятися треба з людьми, які контролюють «Укроборонпром». Адже тільки вони можуть визначити, можна відкрити нове підприємство, яке буде виготовляти щось для оборонного замовлення, чи ні.

«Мені не кажуть, із ким потрібно йти домовлятися. Але не це важливо. Набагато важливіше, в принципі, прибрати цей ризик. Просто розформувати «Укроборонпром» і зробити прозоре управління з наглядовими радами підприємств, спільною радою директорів і радою конструкторів. Тоді не треба буде ні з ким іти домовлятися: конструктори прийматимуть рішення, що вони можуть робити, директори – чи вигідно це робити, наглядові ради – наскільки якісно і ефективно це робиться. Крім того, критично, щоб у системі закупівель для сектора безпеки і оборони не було посередників, «прокладок», яких так багато сьогодні і через які виводяться бюджетні кошти», – наголосила Сироїд.

«А уявіть, мало того, що це перебуває в рамках жорсткої вертикалі, одноосібного підпорядкування, так є ще й таємниця. Думаю, є багато людей, які готові використовувати переваги закритості в секторі оборони. Спротив буде йти передусім з Комітету ВР з питань безпеки і оборони. Вони просто не виконують тієї функції контролю, яку б мали виконувати. Отже, їх влаштовує наявний стан речей», – резюмувала вона.

Віце-спікер наголосила, що треба розуміти, що членами НАТО ми зараз стати не можемо, але можемо стати частиною системи: зробити так, щоб аптечки українських солдатів, форма, їжа, озброєння відповідали стандартам НАТО.

«В наші підприємства оборонного комплексу зацікавлені вкладати гроші міжнародні інвестори. Та ці підприємства потрібно зробити прозорими в управлінні. Так працюють підприємства оборонних комплексів в усьому світі», – зазначила Сироїд.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Віце-спікер Верховної Ради Оксана Сироїд
Оксана Сироїд: Історія із львівським сміттям – це терор Адміністрації президента проти львів’ян
Оксана Сироїд
Віце-спікер ВР визнала, що голос депутата досі має «ціну в кеші»
Віце-спікер українського парламенту Оксана Сироїд
Оксана Сироїд: Ми маємо розформувати «Укроборонпром». Це просто концерн глобальної корупції
Оксана Сироїд
Сироїд: Протестантським церквам погрожували через те, що вони спілкуються зі мною
Оксана Сироїд
Ідею створення тимчасових слідчих комісій ВР не підтримує президент – Сироїд
Оксана Сироїд
Віце-спікер розповіла, хто приклав руку до законопроекту про вибори на Донбасі
Оксана Сироїд
Віце-спікер Сироїд обурена тим, як українська влада постійно «дурить Путіна»
Оксана Сироїд
Сироїд розповіла, як президент «ламав» парламент
Віце-спікер: Солдат, що виходять на ротацію, селять у чистому полі в наметах
Віце-спікер: Солдат, що виходять на ротацію, селять у чистому полі в наметах
Дата публікації новини: