Викрутаси «Газпрома»: у компанії заявили, що транзит через Україну працюватиме, як і раніше

Викрутаси «Газпрома»: у компанії заявили, що транзит через Україну працюватиме, як і раніше

Транзит газу в Європу йде «в штатному режимі», - заявили росіяни

В «Газпром експорті» заявили, що негайної відмови від транзитного маршруту через Україну не буде. Про це повідомили в трейдерській «дочці» ПАТ «Газпром», передає РБК.

«Судова процедура потребує часу. Ми не припиняємо прямо зараз прокачування газу через Україну», - заявили в компанії.

Співробітник «Газпрому» розповів, що компанія почала розірвання контрактів в Стокгольмському арбітражі, однак зараз їх дія продовжується. Крім того, в російському Міненерго повідомив, що відомство не залучено до вирішення спорів між «Газпромом» і «Нафтогазом України». Також співробітник Міненерго зазначив, що зобов'язань у міністерства немає, є зобов'язання «Газпрому», додавши, що Росія, як держава, не є гарантом цих зобов'язань.

Російська преса повідомляє, що транзит газу в Європу йде «в штатному режимі». У німецькому Міненерго заявили, що поточна ситуація і наміри «Газпрому» йдуть тільки на шкоду проекту будівництва «Північного потоку-2». У відомстві пояснили, що намір «Газпрому» розірвати контракти з «Нафтогазом України» дасть привід для розмов про ненадійність російського постачальника газу, а також про його амбіції використовувати газ як політичну зброю.

«Комісія закликає всі зацікавлені сторони, компанії та міністерства знайти негайні рішення у відповідності з рішеннями Стокгольмського арбітражного трибуналу», - повідомила представник Єврокомісії Анна-Кайса Ітконен, додавши, що Україна виконує свої зобов'язання щодо постачання російського газу через свою територію на терени Євросоюзу.

Нагадаємо, «Газпром» вирішив розірвати контракти з «Нафтогазом».

1 березня «Укртрансгаз» заявив про низький тиск у магістральних газопроводах на вході в українську ГТС.

2 березня компанія «Нафтогаз Україна» звернулася з проханням до українців прикрутити тиск у котлах через дії російського «Газпрому».

Порошенко підтримав флешмоб «Прикрути» і закликав українців економити газ.

НАК «Нафтогаз України» вирішив терміново купувати газ у польській компанії PGNiG після відмови російського ПАТ «Газпром» здійснювати поставки газу в Україну. 

Читайте також: 

Стокгольмнаш. Усі наслідки перемоги України у Міжнародному арбітражі

Стокгольмська трагедія Гройсмана

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: