Зернові угоди: стало відомо, коли вирушить перша партія збіжжя

Зернові угоди: стало відомо, коли вирушить перша партія збіжжя
Перше зерно, яке вивезуть з українських портів, попрямує в Сомалі
фото з відкритих джерел

Разом зерном Україна відправить на експорт добрива

Перше судно з українським зерном може вийти з порту Одеської області вже завтра, 29 липня. Ймовірно, корабель попрямує в Сомалі.  Про це повідомив заступник генсекретаря ООН Мартін Гріффітс під час брифінгу.

«Ми сподіваємось і плануємо, що перше судно може вирушити найближчими днями. Сподіваюся, що це станеться завтра», – зазначив він.

Представник ООН додав, що разом зерном Україна відправить на експорт добрива.

За словами Гріффітса, перше зерно, яке вивезуть з українських портів, попрямує в Сомалі. Шлях туди займе шість тижнів.

Крім того, Гріффітс заявив, що спостерігачі ООН та Туреччини будуть присутні у портах Одеської області. Вони будуть контролювати завантаження.

«Для суден,  йдуть до українських портів, інспекції проводитимуться в турецькому порту. Так легше це виконувати, щоби переконатися, що на цих судах немає контрабанди та зброї. І у нас будуть спостерігачі від ООН та Туреччини в порту Одеси, щоб переконатися, що йде відвантаження зерна та вихід суден» – додав він.

Нагадаємо, у Стамбулі запрацював координаційний центр експорту зерна з України. Як повідомлялося, нардепи пропонують ввести пільгу для аграріїв.

До відома, українська сторона 22 липня, підписала з Туреччиною та Організацією Об’єднаних Націй угоду, яка включає зобов'язання сторін щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі. Такий ж документ підписали Туреччина, ООН та Росія.

Документ має назву «Ініціатива щодо безпечного транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів». Україна при цьому, не підписувала жодних документів із Росією. Угода не передбачає послаблення санкцій по відношенню до Росії. А також жодного транспортного супроводу російськими кораблями українських суден.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: