Знайдений здатний повністю вилікувати від ВІЛ препарат

Знайдений здатний повністю вилікувати від ВІЛ препарат
Але вчені зазначили, що необхідні подальші дослідження, щоб розробити відповідні лікарські препарати

Дослідники виявили, що вірус використовує білок Nef для обходу імунної системи зараженого організму

Вчені Мічиганського університету знайшли потенційний спосіб повного лікування від ВІЛ. Про це повідомляється в статті, опублікованій в журналі Proceedings of the National Academy of Sciences.

Дослідники виявили, що вірус використовує білок Nef для обходу імунної системи зараженого організму. За допомогою нього ВІЛ пригнічує активність іншого білка MHC-I, заважаючи імунній системі розпізнавати інфіковані клітини, які потребують усунення.

Результати скринінгу бази даних, яка охоплює 200 тисяч малих молекул, показали, що серед схвалених FDA (Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США) препаратів не існує відомих сполук, які могли б заблокувати Nef і відновити функціонування MHC-I. Однак в бібліотеці продуктів мікробного синтезу LSI, де міститься інформація про 30 тисяч з'єднань, був знайдений клас антибіотиків, які називаються плейкомакролідамі і здатних блокувати Nef.

Плейкомакроліди широко використовуються в лабораторних експериментах, що передбачають відключення лізосом – органел, в яких руйнуються пошкоджені компоненти клітин. Через це вони вважаються занадто токсичними і небезпечними для використання в якості ліків. Однак плейкомакролід конканаміцін A інгібує Nef в більш низьких концентраціях, ніж ті, які необхідні для пригнічення лізосоми.

В ході експерименту вчені обробляли ВІЛ-інфіковані Nef-експресують клітини конканаміціном А і виявили, що цитотоксичні Т-клітини здатні очищати інфіковані клітини. Однак необхідні подальші дослідження, щоб розробити відповідні лікарські препарати.

Нагадаємо, що вчені заявили про третій випадок у світі одужання від ВІЛ

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: