Одеситам нагадують про профілактику новоутворень шкіри

Одеситам нагадують про профілактику новоутворень шкіри

Всі сімейні амбулаторії Одеси забезпечені дерматоскопами. Рекомендації щодо профілактики меланоми

10 травня Одеса приєдналася до Всеукраїнського дня діагностики меланоми в рамках програми «Євромеланома». Цього дня в усіх міських Центрах первинної медико-санітарної допомоги сімейні лікарі пропонують усім пацієнтам пройти огляд родимок і розповідають про профілактику злоякісних новоутворень шкіри. Акція організована з ініціативи департаменту охорони здоров'я Одеської міськради за підтримки Одеського міського Центру здоров'я.

Меланома - одна з найбільш злоякісних пухлин, виникає з клітин шкіри, які продукують пігмент меланін. Меланома викликає раннє метастазування - від декількох місяців до року. Водночас, при виявленні на ранніх стадіях меланома успішно піддається лікуванню.

До факторів ризику розвитку меланоми відносять:

  • ультрафіолетове випромінювання. Ризик підвищує не тільки природне сонячне світло, але й солярій;
  • фенотип: люди зі світлою шкірою, блакитними очима, світлим волоссям більше схильні до ризику;
  • сонячні опіки, особливо перенесені в дитинстві;
  • множинні родимки (більше 50);
  • вік старше 50 років.

У рамках міської програми «Здоров'я» всі амбулаторії сімейної медицини Одеси оснащені дерматоскопами. Це поліпшило доступність діагностики захворювань шкіри для одеситів - для обстеження родимок не обов'язково відвідувати спеціалізований заклад, а можна пройти огляд у свого сімейного лікаря.

До лікаря слід звернутися негайно при будь-яких змінах зовнішнього вигляду родимок, які легко запам'ятати за допомогою правила АКОРД:

  • А - асиметрія: здорова родимка повинна бути симетрична (виключення - плями, несиметричні з народження).
  • К - край: родимка має нерівні, нечіткі краї.
  • К - кровоточивість, а також будь-які виділення з родимки.
  • О - забарвлення: родимка різнокольорова, змінила колір, з'явилися вкраплення.
  • Р - розмір: родимка почала рости, небезпечна і поява безлічі дрібних родимок поруч, або раптова поява і швидке зростання нової родимки.
  • Д - динаміка: якщо з'являються скориночки, випадає волосся, пропадає шкірний малюнок, з'являється запальний віночок навколо родимки.

Для видалення меланоми не підходить лазер і радіохвильове випромінювання - тільки хірургічне видалення в спеціальному закладі для мінімізації ризику метастазування. Багато пацієнтів вважають родимки косметичним дефектом і звертаються за їх видаленням до косметолога. Але перед цим обов'язково потрібно звернутися до сімейного лікаря або дерматолога для проведення дерматоскопії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: