В Одеській області продовжується процес об’єднання територіальних громад

В Одеській області продовжується процес об’єднання територіальних громад

Наразі в Одеській області функціонують 28 об’єднаних громад, з них 5 ̶ міських, 8 ̶ селищних, 15 ̶ сільських.

Процес об’єднання найбільш активно проходить у північних районах, і більш повільніше на півдні. Проте за останній час у південних районах ситуація покращується, і тут вже утворено 8 ОТГ: 2  ̶  у Татарбунарському районі, 2  ̶  у Кілійському,  4  ̶  у Білгород-Дністровському.

Нещодавно у Болградському районі пройшла публічна дискусія щодо  добровільного об’єднання. Слід зазначити, що це один з районів у якому ще не створено жодної ОТГ. Під час заходу, в якому взяли участь сільські голови, депутати, місцеві активісти, мешканців було ознайомлено з особливостями реформи місцевого самоврядування на прикладі успішних об’єднаних громад Одеської та Дніпропетровської областей. Також присутні ознайомилися з успішним досвідом Маразліївської ОТГ (Білгород-Дністровський район) і Тузлівської ОТГ (Татарбунарський район). В ході обговорення у кожного була можливість виказати свою думку і бачення з приводу можливого об’єднання.

Разом із цим у Болградському районі розпочалися громадські обговорення щодо створення Василівської ОТГ. Одеським Центром розвитку місцевого самоврядування у районі постійно проводяться виїзні інформаційно-консультативні  зустрічі з сільськими головами, працівниками та депутатами місцевих рад, керівниками комунальних закладів та громадськістю.

Нагадаємо, що держава надає підтримку об’єднаним територіальним громадам, зокрема у питаннях відновлення та розбудови інфраструктури їх територій.  22 ОТГ Одещини отримали схвалення проектів за кошти інфраструктурної субвенції.

«Не так давно південні райони Одещини були проти об’єднання, а зараз тут триває процес створення ОТГ. А це означає, що люди побачили переваги реформи децентралізації влади. Громадам потрібно об’єднуватися заради нового етапу розвитку населених пунктів  ̶  реалізовувати свої власні соціальні проекти, відновлювати інфраструктуру та створювати комфортні умови для життя населення, самостійно розпоряджатися бюджетними коштами. Також новоутворені громади отримають допомогу за рахунок обласного і державного бюджетів. Слід зазначити, що депутатами обласної ради ведеться відкритий діалог та роз’яснювальна робота з населенням щодо об’єднання громад», ­ ̶  розповів голова обласної ради Анатолій Урбанський.

Окрім цього експертами Одеського Центру розвитку місцевого самоврядування регулярно надають консультації та методичні рекомендації, проводять різноманітні заходи для представників влади та громадян присвячені процесам об’єднання громад, організації діяльності новостворених ОТГ, регіональному розвитку, бюджетним питанням, комунікації і управління проектами.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: