Нове Чикаго на мапі України? За що вбили чергового черкаського депутата

Кримінал
Нове Чикаго на мапі України? За що вбили чергового черкаського депутата
Ввечері 24 травня було вбито депутата Черкаської облради від «Батьківщини» Сергія Гуру. Фото з місця надзвичайної події

За очільником місцевого «Укропа» на той світ відправили впливового члена «Батьківщини»

Черкаси сколихнула чергова надзвичайна подія –  ввечері 24 травня було вбито депутата Черкаської облради від «Батьківщини» Сергія Гуру. Раніше він був заступником мера Черкас Анатолія Бондаренка, який також є членом партії Тимошенко. 

Події нагадували справжній пригодницький бойовик. Нападник з гранатами і пістолетом увірвався до офісу ВО «Черкащани», забарикадувався там з Гурою, та ще й виставив розтяжку, яку довелося знешкоджувати правоохоронцям, що штурмували приміщення. Поліцейські увірвались всередину, коли почалася стрілянина, під час якої Гуру було вбито, а нападника поранено охоронцем. Пошкодження, нанесене гумовою кулею, неважке, і зараз вбивця перебуває в свідомості в лікарні під охороною.

Поліція при цьому не застосовувала зброю, а фактично зафіксувала ситуацію. «Поліцейські одразу зреагували, прибули на місце, оточили територію, тоді помітили, що в дверях офісу невелика щілина, двері відкрили і заскочили досередини, описує керівник ГУНП в Черкаській області Валерій Лютий. – Це сталося вже після стрілянини, яку було чутно. Побачили людину в непритомному стані. Ця людина була попередньо тією, яка й заскочила в офіс. Також працівники поліції побачили другу людину, що отримала смертельне пошкодження. Виявили гранати Ф-1, РГД».

Судячи з усього, політичного підґрунтя в цій справі немає. Хоча опоненти «Батьківщини» відразу намагались подати все як розборки між однопартійцями. Особу нападника вдалося встановити ще безпосередньо під час подій – ним виявився Микола Гончар, який раніше нібито працював охоронцем вбитого, а також відповідав за деякі напрямки бізнесу покійного. Стало відомо, що прізвище цієї людини згадувалось під час скандалу з розподілу безкоштовних земельних ділянок у мікрорайоні Соснівці серед родичів і знайомих мера Черкас Бондаренка. Гончар отримав тоді одну з цих ділянок. Тож можна припустити, що нападник, не був простим охоронцем, а як і Гура, знаходився в тісних зв’язках з керівництвом міста.

Вбитий депутат від «Батьківщини» Сергій ГураВбитий депутат від «Батьківщини» Сергій Гура

Покійний Сергій Гура займався підприємницькою діяльністю, а в міськраду потрапив в 2007-му році, був заступником міського голови з питань діяльності виконавчих органів. Очолював комунальне підприємство «Центральний стадіон». Є в його біографії період перебування в Партії регіонів. Подейкують, що у кримінальних колах депутат був відомий на прізвисько «Гурентій», а також входив до сумновідомої черкаської ОПГ «Торпеда». Проте про претензії до нього правоохоронних органів чути не було.

В перші години після вбивства інтернет заряснив конспіролоігчними версіями. Регіональний координатор «Центр UA» Сергій Пасічник після вбивства написав у своєму «фейсбуці»: «А казали, що все заспокоїлось. Тепер питання - це 1:1 чи 2:0?». Місцеві ЗМІ припускають, що він мав на увазі не фінал жіночої Ліги чемпіонів, який проходив цього дня у Києві, а минулорічне вбивство депутата Черкаської міськради Михайла Бінусова, якого було пізно ввечері розстріляно з автомата Калашникова. Тоді це вбивство пов’язували з намаганнями Бінусова побороти корупцію і зламати тіньові схеми у департаменті житлово-комунального комплексу.

Коли 28 вересня минулого року депутат міськради Михайло Бінусов намагався поставити свою машину в гараж, в нього почали стріляти невідомі, які сиділи в засідці. Зловмисники випустили не менше 20 кульКоли 28 вересня минулого року депутат міськради Михайло Бінусов намагався поставити свою машину в гараж, в нього почали стріляти невідомі, які сиділи в засідці. Зловмисники випустили не менше 20 куль

Цікаво, що секретар Черкаської міськради Ярослав Нищик під постом Пасічника лаконічно написав «1:1» – в цьому контексті цей коментар можна трактувати як припущення про вбивство Гури у відповідь на вбивство Бінусова. Проте, схоже, все набагато банальніше. Мер Черкас Анатолій Бондаренко повідомив, що нападник був підлеглим Гури та працював на складі замороженої риби, в той час як сам депутат займався рибним бізнесом.

«Главкому» вдалося дізнатись деякі деталі цього бізнес-конфлікту. За даними джерел видання у Черкасах, Гончар як приватний підприємець має точку з продажу риби, але фактично курував незаконний відлов риби та її переробку. Гура був власником цеху з переробки риби, а також кількох десятків кіосків в Черкасах. Гончар фактично виконував функції експедитора, який розвозив товар по точках та забирав гроші. Конфлікт з Гурою нібито стався через те, що Гончар «поклав на кишеню» велику суму в обхід шефа. Останньому це не сподобалось. Розмова між ними у фатальний день тривала довго, перш ніж дійшло до пострілів.

За нашими даними, чоловік на ім’я Володимир, який і поранив Гончара того вечора, був не тільки охоронцем і водієм Гури, але й фактично допомагав в управлінні його бізнесом. «Гура міг по півмісяці перебувати за кордоном, де у нього сім’я-бізнес, а Володя за його відсутності займався поточними справами», – пояснюють співрозмовники «Главкома», які добре знали покійного. Тож вони допускають, що і бізнес покійного може перейти до його «правої руки».

Втім навіть якщо це вбивство буде оперативно розкрите, черкащан аж ніяк не може тішити, що у їхньому тихому місті тривають розбірки зі стрільбою і жертвами. Мер Бондаренко скористався нагодою обуритися бездіяльністю правоохоронців, які досі не розкрили вбивство Бінусова та інші гучні кримінальні справи. Та звернувся до президента, прем’єра та Верховної Ради щодо втручання в ситуацію, що склалася в Черкасах.

На мапі України з’являється нове Чикаго?

Павло Вуєць, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: