«Агроурожай 2017: прогнози»

У зв’язку з поганими погодними умовами світовий урожай зернових буде нижчим, аніж минулого року. Саме тому вже зараз почалося зростання світової ціни на зерно. Світова ситуація торкнулася і України. Цьогорічний врожай на зернові буде меншим, аніж минулого року. Проте не створить дефіциту на внутрішньому ринку. Про це розповіла Марія Колексник, керівник аналітичного департаменту «ААА Consultaiting Agency» під час прес-конференції в прес-центрі Главкома.

За оцінками експерта, цьогорічний врожай пшениці буде не більше 24 млн т . минулого року було майже 27 млн т пшениці. Експорт минулого року був на рівн 17, 4 млн т . цього року за прогнозами не більше 14 млн т. Це суттєве скорочення, але ці 14 млн тон можна спокійно поставляти на експорт без будь-який перешкод та втрат для внутрішнього споживача. Внутрішнє споживання не змінюється, його об’єм на рівні 10, 5 млн тон.

«Найбільш суттєво постраждав ячмінь через погані погодні умови. Оскільки це є рання культура. Посуха почалася на півні України в квітні, в травні вона поглибилася, а в червні посуха пішла в інші регіони. Тому прогнозується до 15% втрат по ячменю у порівнянні з середніми показниками минулих років.  Зерно є більш щуплим і врожайність є низькою», - зауважує Колесник.

 Тому врожайність цього року буде на рівні 7,4- 7,5 млн тон. У минулому році було 9,7 млн тон. На експорт можна буде поставити 3,5 млн т проти 5,3 млн т минулого року.

«Аграрії зазвичай цю культуру реалізують першою на ринках.  Для того, щоб отримати живі кошти для проведення посівної одними культами або збирання пізніх культур. Тому той обсяг, який країна може проекспортувати, він буде вивезений до лютого місяця 2018 року», - продовжує експерт. 

Окрім зернових, постраждав і соняшник. У травні , коли йде основна сівба, була більш низька температура і менша вологозабезпеченість. Але говорити про остаточні результати зарано.

Минулого сезону Україна відвантажила рекордні показники зерна на експорт. Тому всі чекають аналізу, що буде в поточному році, оскільки погодні негаразди почалися з середини весни і тривають по сьогоднішній день.

«На початку цього року нічого не віщувало біди як в Україні, так і світі. Спочатку погодні негаразди почалися на американському континенті і посіви були не дуже грані, потім посуха почалася в Україні і станом на сьогоднішній день ситуація є критичною, але не є критичною для споживачів», - говорить Колесник.

Зважаючи на те, що погані  погодні умови вплинули на інших виробників, то ціни на ранні зернові  уже стрімко йдуть в гору. За словами експерта очікується, що ця тенденція збережеться. Протягом маркетингового року мінімум 20% приросту до світової ціни буде. Про цінові піки говорити ще зарано. Але за рахунок цінового зростання зменшення врожаю аграріям буде компенсовано.

Щодо споживачів , то в майбутньому буде підвищена ціна кінцевий продукт, оскільки зерно є основною складовою . Тобто буде відбуватися приріст і внутрішніх цін.

Пропонуємо також переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: