Експерт розповів як депутати ВРУ гальмують процес децентралізації

Експерт розповів як депутати ВРУ гальмують процес децентралізації

Анатолій Ткачук, директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства

Фото: Главком/Станіслав Груздєв

Верховна рада не хоче приймати законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України». У такий спосіб депутати гальмують процес децентралізації. Об’єднання територіальних громад повинно закінчитися до 2020 року. Про це розповів Анатолій Ткачук, ідеолог процесу децентралізації, Радник із законодавчого забезпечення нової державної регіональної політики Групи радників з впровадження державної регіональної політики в Україні; директор з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

«Якщо ми подивимося на карту областей. Там, де немає об’єднаних територіальних громад, порівняємо з округами народних депутатів, то побачимо, що білі плями збігаються з округами окремих народних депутатів. Ці депутати приїжджають в округ і кажуть: «Ні, не треба децентралізації». Адже їм дешевше, коли необ’єднана територія. Тому що за 5 тисяч гривень, які він пожертвував на свято, він там просто крутезний. А після створення об’єднаної громади, в якої бюджет 40 -80 млн грн., то його 5 тисяч нікому не потрібні. Тобто депутату треба розкошелюватися більше», - оцінює ситуацію Ткачук. 

.png

Джерело: Інститут громадянського суспільства

Окрім того, експерт занепокоєний, що у Верховній Раді до сих пір не винесено в залу на голосування законопроект «Про засади адміністративно-територіального устрою України» . «Цей законопроект знаходиться в ВРУ з лютого 2018 року. Поданий Кабінетом міністрів. Документ пройшов комітети. Але в зал не виноситься. Я розмовляв зі спікером. Він мене запевняє, що він про все пам’ятає і тримає на контролі, і як тільки у нього будуть голоси, то він внесе в залу. Але як знати, чи є голоси? Я йому пропонував, щоб показати, що держава та її вище керівництво зацікавлене в швидкому процесі просування децентралізації, треба, щоб зібралися без камер президент, прем’єр, голова Верховної Ради, голова фракцій. Сіли, домовилися, винесли і проголосували. Практика показує, якщо так робиться, то голосується все. Напевно є шептуни-політтехнологи, які кожному на вухо шепчуть, що ви говоріть одне, а робіть інше.

Процес децентралізації потрібно закінчити до 2020 року.

«Якщо не провести децентралізацію до 2020 року, то у нас буде дві України: одна модернова, децентралізована і фінансово забезпечена, та інша – ієрархічна та з ручним регулюванням. Такого дисбалансу не повинно бути», - резюмував Ткачук.

Нагадаємо, що 6 грудня президент підписав указ «Про додаткові заходи щодо забезпечення реформ із децентралізації влади».

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: