Які наслідки кризи угоди щодо ліквідації ракет середньої та малої дальності між США та Росією?

Які наслідки кризи угоди щодо ліквідації ракет середньої та малої дальності між США та Росією?
Світлина з відкритих джерел

Якщо Договір між СРСР та США про ліквідацію ракет середньої та малої дальності (РСМД) буде ліквідовано, то відбудеться загострення на європейському континенті. можна очікувати битву Вашингтону і Москви за Європу. Україна в цій ситуації звільняється від обмежень угоди РСМД, якщо та буде знищена після виходу США. Це формально дає можливість Києву створити власні ракетні війська для стримування РФ від подальшої агресії. Такі думки висловив заступник директора Інституту світової політики Микола Бєлєсков під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

У випадку протистояння між США і РФ після краху угоди РСМД можна очікувати битву Вашингтону і Москви за Європу.

«Росіяни скоріше за все будуть і далі таємно розвивати відповідні заборонені системи, не демонструючи їх. Робити по іншому це для РФ штовхнути європейців в обійми американців і повторити сценарій кризи із Євроракетами кінця 1970-х і початку 1980-х років. В той же час Вашингтон скоріше за все вибере на цей раз на відміну від 1980-х років асиметричний, а не симетричний варіант відповіді на політику РФ. США мають для цього необхідний потенціал у формі крилатих ракет повітряного і наземного базування JASSM-ER та Томагавк. Симетричний варіант відповіді США із розгортанням власної наземної ракети середньої дальності може викликати кризу у відносинах із союзниками по НАТО та повторення Карибської кризи, але вже в Європі. Це може призвести до програшу в боротьбі із РФ за позицію країн Європи», - говорить експерт.

У той же час, Бєлєсков зауважує, що говорячи про відносини між США і РФ у питанні кризи угоди РСМД і європейську безпеку, не можна забувати про фактор КНР, який також спричинив кризу даної домовленості.

«Із часу підписання угоди РСМД в 1987 році Пекін створив потужний арсенал наземних балістичних і крилатих ракет середньої дальності (до 1,7 тисяч ракет), які США і РФ знищили. На сьогодні на основі цих ракет базується військове планування і стратегії КНР по протидії США у випадку конфлікту. Тому США, вступаючи в систему конфронтацію із КНР, повинні рахуватися із китайським потенціалом. Особливості географії Східної Азії унеможливлюють ефективну асиметричну стратегію для США як це можуть зробити американці в Європі», - продовжує експерт.

На його думку, Україна в цій ситуації звільняється від обмежень угоди РСМД, якщо та буде знищена після виходу США.

«Це формально дає можливість Києву створити власні ракетні війська для стримування РФ від подальшої агресії. Проте відкритим є питання на скільки успішно українська промисловість впорається із таким завданням і чи вистачить на це власне фінансових ресурсів України. Також офіційний Київ повинен враховувати сценарій можливого загострення протистояння між США і РФ у разі появи американських наземних систем в регіоні Центральної і Східної Європи», - підсумував заступник директора ІСП.

Переглянути запис прес-конференції

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: