Київський хокеїст Жердєв, який став росіянином, був зіркою НХЛ, згубив кар’єру через алкоголь

Київський хокеїст Жердєв, який став росіянином, був зіркою НХЛ, згубив кар’єру через алкоголь
Останнім клубом Миколи Жердєва в НХЛ була «Філадельфія Флаєрс». Але там він себе не проявив, набравши 22 очки в 56-ти матчах регулярного чемпіонату і три пункти - у восьми іграх плей-оф
Фото - SB Nation

Гравцеві всього 35, а він уже нікому не потрібен

Нині йому всього 35, а від його послуг відмовляються навіть клуби другої за силами російської ліги. Мова про Миколу Жердєва, вихованця київського хокею, який був дворазовим чемпіоном світу в складі збірної Росії, провів п’ять яскравих сезонів у Національній хокейній лізі, але через проблеми з дисципліною скотився на дно.

Микола Жердєв народився в 1984 році в Києві, в дитинстві займався хокеєм у школі «Сокола», а в 15 років опинився в Росії. Дорогу у великий спорт Жердєв почав прокладати в електростальському «Кристалі», який на початку сторіччя носив назву «Елемаш». Талановитого форварда вже в 16 років підняли в основну команду, а в сезоні-2001/2002 Жердєв став найкращим бомбардиром клубу, який виступав у ті роки у вищій лізі РФ.

Перспективного юніора помітив легендарний тренер Віктор Тихонов, навколо якого у той час відбулося об'єднання двох ЦСКА, і Жердєв став московським армійцем. У чемпіонаті-2002/2003 більше очок за червоно-синіх, ніж Микола, набрали лише Алєксандр Дроздецький і Сєрґєй Мозякін, а влітку Жердєв був нарозхват на драфті НХЛ. Неймовірно технічного форварда з могутнім хокейним інтелектом вибрали під четвертим номером на дуже сильною ярмарку талантів 2003 року: нижче Жердєва пішли Раян Сутер, Зак Парізе, Раян Ґецлаф, Брент Бьорнс, Корі Перрі, сильно нижче – Патріс Бержерон, Ші Вебер.

Вибір «Коламбуса» здавався дуже вдалим. Уже в 17-18 років Жердєв не тільки показував відмінну результативність, а й був потенційним фронтменом клубу НХЛ. Але на заваді були незакриті відносини з московським ЦСКА. Влітку 2003-го Микола підписав трирічний контракт з «Коламбусом», але обіцяв провести найближчий сезон в армійському клубі. Жердєв зіграв за ЦСКА 20 матчів, а в листопаді зник. Виявилося – поїхав в Америку. У ЦСКА цього не зрозуміли і за старою звичкою підключили до вирішення питання армійську лінію: мовляв, Жердєв – солдат-строковик, який не має жодного права самовільно залишати розташування військової частини. Оскільки в ті роки жодного договору про взаємну повагу контрактів між НХЛ і російською Суперлігою не існувало, по-іншому натиснути на «Коламбус» і Жердєва москвичі не могли. Втім, сам Микола трохи пізніше стверджував, що жодних особливих зобов'язань перед ЦСКА у нього не було, а причина його раптового від'їзду криється в іншому: «Я з Росії і з ЦСКА не тікав. Нізвідки було бігти – не є і ніколи не був військовослужбовцем. Я просто поїхав в клуб, з яким у мене ще 15 серпня був укладений контракт. І зробив це тільки тому, що в ЦСКА мені не давали грати».

Тихонов пригрозив Жердєву кримінальним переслідуванням, ЦСКА подав на хокеїста в міжнародний спортивний суд, але в березні 2004-го той виніс рішення на користь гравця. В цей час Микола вже щосили грав за «Коламбус», і цілком успішно. У 57-ми матчах за «Блю Джекетс» молодий хокеїст набрав 34 (13 + 21) очки, що дозволило йому стати третім бомбардиром команди за підсумками регулярки. Вище виявилися тільки Рік Неш і Давід Виборни, але вони-то відіграли сезон повністю.

Найкращим для Жердєва в НХЛ був сезон-2007/2008. У регулярному чемпіонату він набрав 61 (26 голів + 35 передач) очко. Гравцеві було лише 23 і вся кар’єра була начебто попереду. І то наче й справді було так, адже в 2009-му і 2012 роках Микола став чемпіоном світу в складі збірної Росії. Однак тоді його кар’єра вже котилася шкереберть. Через постійні конфлікти і проблеми з дисципліною він змушений був залишити Національну хокейну лігу, але при цьому не зумів закріпитися надовго в жодному з клубів російської Континентальної хокейної ліги. Виняток становить тільки співпраця з латвійським спеціалістом Петерісом Скудрою в нижньогородському «Торпедо». Там Жердєв провів півтора сезони, але залишив команду влітку 2017-го, після того, як у відставку відправили тренера.

Власне, з того часу Жердєв на високому рівні й не грає. Нещодавно з’явилася інформація, що Микола переходить у клуб «Чебоксари», який виступає в першості Вищої хокейної ліги, третьому за силами дивізіоні РФ. Чи зможе корінний киянин закріпитися бодай там – велике питання.

За матеріалами Чемпионат.com


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: