Чемпіон України сильніший за чемпіона Нідерландів: «Шахтар» здобув другу перемогу у Лізі чемпіонів

Чемпіон України сильніший за чемпіона Нідерландів: «Шахтар» здобув другу перемогу у Лізі чемпіонів

Донецький клуб здобув вольову перемогу у Роттердамі

Матч 3-го туру Ліги чемпіонів проти «Шахтаря» перетворився для «Феєнорда» на своєрідний поєдинок за життя. Нідерландці з тріском програли у попередніх турах «Манчестер Сіті» та «Наполі», тому не мали в активі жодного очка. Отже, господарям потрібно було вигравати саме у донеччан. За іншого підсумку про думки про вихід у плей-офф найпрестижнішого турніру можна було забувати. Та і з мріями про третє місце та потрапляння у Лігу Європи, мабуть, також.

Власне, саме тому господарі поля, яких несамовито підтримували уболівальники, побігли вперед з перших хвилин. Уже на першій хвилині Боетьюс міг покарати захист «гірників» за невеликий провал, але головою пробив повз ворота. А через десять секунд вибачив «помаранчево-чорних» уже Йоргенсен, пробивши з меж штрафного майданчика поруч зі стійкою.

Підопічним Паулу Фонсеки потрібно було у ці хвилини заспокоїтися, перевести подих і заграти у свою звичну гру. Натомість, «Шахтар» усе ж пропустив... Вілена потужно приклався до м’яча з-за меж штрафної, П’ятов незграбно відбив перед собою, і ніхто не зміг завадити Бергхейсу головою відкрити рахунок, пробивши фактично у пусті ворота. Стартовий натиск «Феєнорда» та його фанатів українська команда стримати не зуміла.

Чемпіон Нідерландів після взяття воріт віддав ініціативу гостям, чого і варто було чекати. Однак «гірники» не знали, як пройти організований захист суперників – вдало та щільно ті діяли щойно атакуючі гравці отримували передачі поблизу карного майданчика. І навіть технічним бразильцям було важко показати все, на що вони здатні. «Шахтарю» потрібно було видумати щось інше. І це чудово виконав Фред, який перехопив пас у центрі поля і точним пасом вивів Бернарда на Бреда Джонса. Вінгер «помаранчево-чорних» спокійно оббіг воротаря та забив м’яч уже у порожні ворота. На 24-й хвилині рахунок став 1:1

Таке враження, гол здивував «Феєнорд», адже команда ніяк не могла розіграти будь-які комбінації. «Шахтар» же продовжував контролювати м’яч, незважаючи на рівний рахунок на табло. Проте, якщо говорити загалом, то гра проходила у центрі поля у другій половині першого тайму. Щоправда, «гірники» навіть вдруге відправили м’яч у ворота Джонса, та зробив це Феррейра з положення поза грою.

dsc_9970

Степаненко весь у боротьбі. Фото ФК «Шахтар»

Якщо перший тайм активніше закінчували гості, то на початку другого, як і на стартових хвилинах, знову роттердамці нав’язували супернику свою гру. П’ятову навіть в одному з епізодів довелося виходити за межі карного майданчика, щоб відвести загрозу. «Шахтар» відповів не менш небезпечно, а головне – ефективно. Марлос протягнув м’яч, увійшов у штрафну господарі, після чого віддав на хід Бутку. Забіг Богдана не помітили захисники, і він від лицьової лінії точно навісив на дальню стійку на вільного Бернарда. Невисокий бразилець ударом головою оформив дубль у звітному матчі.

Тепер підопічні Паулу Фонсеки вже точно нікуди не поспішали. Їх такий рахунок влаштовував повністю. А головного болю додалося у тренера «Феєнорда» Джованні ван Бронкхорста. Наставник виконав у середині тайму кілька замін, але на них відразу ж своїми ходами відповідав коуч «Шахтаря», укріплюючи ті зони, які намагався підсилити у своїй команді його конкурент по тренерському містку.

Заміни ван Бронкхорста не дуже допомагали «Феєнорду». Зате «допоміг» Ракицький. На 75-й хвилині Ярослав заробив другу жовту картку у грі та достроково покинув поле. У господарів залишалося хвилин 20, щоб вирвати хоча б нічию. У цей момент Фонсека не забарився із заміною, знявши форварда Феррейру та випустивши центрального оборонця Хочолаву. Стало зрозуміло, що якщо «гірники» і спробують піти в атаку, то тільки за рахунок швидкості бразильців.

Раз у раз це у «помаранчево-чорних» виходило. Але то Марлос неточно проб’є з гострого кута, то Тайсон не наважиться на удар, то Коваленко пропустить м’яча поміж ніг після прострілу з флангу, розраховуючи, що там буде партнер. Можна навіть сміливо сказати, що «Шахтар» був ближчим до третього голу, ніж «Феєнорд» до того, щоб зрівняти рахунок.

Лише у компенсований до другого тайму час нідерландці мали реальну нагоду, аби вирвати нічию. На заваді став П’ятов. Андрій відбив у куті удар Крамера. Майже відразу після цього моменту головний арбітр і просвистів. «Шахтар» здобув другу перемогу у нинішній Лізі чемпіонів і продовжує займати другу позицію у групі, маючи шість очок. Попереду «Манчестер Сіті», у якого 9 балів, на третьому місці – «Наполі» з трьома пунктами. Як і передбачалося, донеччани та неаполітанці боротимуть за другу путівку у плей-офф.

2510801_w1

Герой зустрічі Бернард

Ліга чемпіонів з футболу

Матч 3-го туру

«Феєнорд» (Нідерланди) - «Шахтар» (Донецьк, Україна) - 1:2 (1:1)

Голи: 1:0 - Бергхейс (7), 1:1 - Бернард (24), 1:2 - Бернард (54)

«Феєнорд»: Джонс, ван Бек (Крамер, 77), Гапс, Ньївкоп (Торнстра, 61), Сен-Жюст, Вілане, Ель-Ахмаді, Бергхейс, Амрабат, Боетьюс, Йоргенсен (Ларссон, 67)

«Шахтар»: П'ятов, Ордець, Ісмаїлі, Бутко, Ракицький, Фред, Степаненко, Тайсон, Марлос (Зубков, 90+2), Бернард (Коваленко, 70), Феррейра (Хочолава, 77)

Попередження: Ракицький (48), Тайсон (64), Ель-Ахмаді (66), Коваленко (77), Амрабат (87), Бутко (90)

Вилучення: Ракицький (75)

«Главком

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: